7 ting du kan lære af mændene på din arbejdsplads
foto: Panthermedia Artiklen indeholder affiliate links
1. Drop den tætte relation til chefen
Min erfaring er, at flere mænd end kvinder har en forståelse af, at arbejdspladsen udelukkende er en arbejdsplads. Hvorimod en del kvinder tager det private rum med ind på arbejdspladsen og indgår i tæt relation til blandt andet deres chef. Det, der er problemet i det, er, at der kan opstå en konflikt mellem éns personlige interesser og chefens. Chefen er nemlig sat i verden for at skabe afkast til ejerne, hvis det er en privat virksomhed, og det er det, der er det vigtige, ikke relationen. Hvilket for eksempel bliver synligt, når der skal fyres medarbejdere – her får man altså et chok, hvis man selv står for skud og gik og troede, man var de bedste venner.
2. Indse, at du ikke kan få det hele
Mange kvinder vil have det hele og bliver stressede, hvis det ikke kan lade sig gøre. Jeg møder 35-årige mødre til fire børn, som også forventer en karriere, og som ikke kan forstå, at deres arbejdsplads ikke kan tilpasse sig deres behov, så de kan hente børn kl. 15. Eller som vil være chefer og alligevel have hjemmearbejdsdage. Men sådan fungerer det jo ikke. Som chef skal du jo være synlig for dine medarbejdere. Det ved særligt mange af de helt store mandlige topchefer, der har indgået et arbejdsfællesskab med deres hustruer, der både fungerer som intellektuelle sparringspartnere, og som også tager sig af alt det på hjemmefronten. Jeg siger ikke, at man som kvinde skal gøre det samme som dem, men det, man kan lære, er, at man må prioritere. Ingen kan få det hele.
Identificér din stresstype - så du ved, hvordan du passer bedst på dig selv
3. Gør ikke dine kolleger til din familie
Overfører du familieidéer som for eksempel nærhed og fortrolighed på din arbejdsplads, gør du også dig selv mere sårbar – undersøgelser viser blandt andet, at kvinder bekymrer sig mere end mænd, når det kommer til arbejdsløshed eller til at blive forflyttet mod deres vilje. Så drop familieretorikken, kald ikke hinanden for ”søde”, lad være med at give hinanden knus, og hold op med at dele ud af privatlivet. Hvis du er for privat, begynder du også at forvente, at andre tager hensyn til dine interesser og drager omsorg for dig, og sådan fungerer det ikke på arbejdspladsen – kun derhjemme (hvis du er heldig). Samtidig kan det også blive kilde til stress, hvis du skal tage stilling til andre menneskers problemer i dit arbejdsliv, og det oplever flere kvinder ifølge en undersøgelse fra NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, red.), de skal i markant højere grad end mænd, ligesom de også oplever at blive mere følelsesmæssigt berørt af deres arbejde.
4. Gå efter at blive respekteret frem for vellidt
Som jeg skriver i bogen, oplever kvinder oftere end mænd, at arbejdet tager så meget energi, at det går ud over privatlivet. En af forklaringerne kan være, at særligt kvinder født før 80’erne har et behov for, at alle omkring dem kan lide dem. Det betyder blandt andet, at de har en tendens til i højere grad at tage for eksempel konflikter med hjem og spekulere over dem, hvis de har været involveret i sådanne, hvorimod mændene nok er bedre til at trække på skuldrene. I stedet for at gå efter at være afholdt så sæt som mål at blive respekteret.
5. Forvent ikke at blive valgt – sig, du vil vælges
Ifølge NFA’s undersøgelse ”Arbejdsmiljø og helbred i Danmark i 2014” oplever mænd oftere end kvinder, at alle medarbejdere behandles retfærdigt. Og i min praksis støder jeg da også oftere på kvinder, der føler sig uretfærdigt behandlet, fordi chefen ikke har opdaget deres talent og forfremmet dem. Men det er ikke ledelsens opgave at gå og holde øje med medarbejderne på den måde – hvis man vil noget, må man sige det og fortælle, hvad man kan. Men det er, som om nogle kvinder forventer det samme af deres chef, som de forventer af en mand i forelskelsesfasen: At de bliver hentet og valgt. Og ja, der er også mange mænd, der gerne vil headhuntes, men generelt er de bedre til at gøre opmærksomme på sig selv.
Har du stress? Her er faresignalerne, du skal tage alvorligt
6. Mærk din vrede
Mange kvinder – og faktisk også de yngre generationer af mænd – har det svært med aggressioner. De kan ikke mærke deres vrede, og konsekvensen er, at vreden bliver undertrykt eller kommer til udtryk som et hysterisk anfald. Afbalanceret vrede er imidlertid det, der giver gennemslagskraft. Hvis kvinder, som en del af de ældre generationer af mænd, lærer at beherske vreden, kan vi bruge den til at vise os selv, hvad vi vil have, og til ikke at give op, før vi har fået det.
7. Skru ned for seksualiteten på arbejdspladsen
På arbejdspladsen bør det ikke handle om seksualitet – det forstyrrer og kan give anledning til, at man ikke bliver taget alvorligt eller bliver anklaget for at have fået sin forfremmelse af de forkerte årsager. Og et sted, mange kvinder bringer deres seksualitet i spil, er via påklædningen: Nedringede bluser, høje hæle og masser af smykker og makeup. Og det ser man altså ikke mænd gøre. Jeg skal ikke vurdere, hvad der er passende eller upassende, for det er et fortolkningsspørgsmål, men man kan stille sig selv spørgsmålet: Hvad er mit eget motiv med min påklædning? Hvorfor har jeg det på? Og hvad vil jeg opnå med det?
... og selvfølgelig kan mænd også lære noget af deres kvindelige kolleger – som disse tre ting:
- At følelser er en del af arbejdslivet, og at blive bedre til at navigere i dem.
- At være mindre selvhævdende – nogle mandlige chefer har for travlt med at fremhæve sig selv og deres præstationer på bekostning af deres medarbejdere.
- At blive bedre til at sørge for at inkludere alle i fællesskabet.
Kilde: Ledelsesrådgiver Charlotte Mandrup
Charlotte Mandrup har skrevet bogen ”Vær professionel – Lad følelserne blive hjemme”, der er udkommet på People's Press.