Lær at tjene penge
Foto: Claus Boesen
Da journalist Karen Lumholt begyndte som selvstændig for fem år siden sammen med sin mand, Anders Stahlschmidt, blev kønsforskellene helt tydelige. Selv om han rask væk tog mange hundrede kroner mere i timen, end hun gjorde - og havde det fint med det - sad hun på sin side og følte sig utilpas ved at skulle bede om så mange penge for sit arbejde som kommunikationsrådgiver i sit nye firma.
- Siden er det gået lidt den anden vej - jeg har hævet min løn, og han har været nødt til at sænke sin lidt. Så nu ligger vi næsten ens, siger hun og smiler en anelse skævt.
Pointen med de store forskelle mellem mænds og kvinders fokus på pengene, når de bliver selvstændige, er central i hendes nye bog, "Fra biks til business".
Den tager nemlig hul på et emne, som er en smule tabubelagt for kvinder.
- Det er jo ikke, fordi vi ikke vil tjene penge. Men vi tør ikke tage skridtet fuldt ud og gå målrettet efter dem. Vi er simpelt hen dårligere end mændene til at sætte den rigtige pris på vores arbejde, og det er absolut ikke, fordi vi er dårligere. Tværtimod. Vi er faktisk mere velforberedte til opgaverne og gode til at netværke og få hjælp til de ting, vi ikke kan - vi er gode til at snakke med kunderne, vi er fleksible, og vi er bedre uddannede. Det eneste, vi ikke er så gode til, er altså at tjene penge, siger hun.
FRIHED OG PENGE HÆNGER SAMMEN
I øjeblikket begynder flere kvinder end nogensinde før som selvstændige. Langt de fleste begynder inden for handel og vidensservice, altså f.eks. rådgivning, kommunikation og PR, ligesom Karen Lumholt gjorde.
- Jeg begyndte som mange andre selvstændig forretning, fordi jeg ville have udfordringer. Jeg ville være min egen herre, og jeg ville også have et bedre liv.
I dag tror jeg, jeg ville have fået hjertestop af stress, hvis jeg skulle have været lønmodtager med tre børn ... det er langt mere fleksibelt at være selvstændig, når man har børn. Det er en anden vigtig årsag for kvinderne til at blive selvstændige.
I modsætning til mændene begynder de ofte som selvstændige, mens de har små børn, og det er for Karen Lumholt tydeligt, at det er for at få et godt liv med mere balance mellem job og familie - mændene begynder derimod i højere grad, fordi de ønsker at tjene mange penge.
GODE RÅD TIL IVÆRKSÆTTEREN MED SMÅ BØRN
Fordele:
Fleksibilitet, du kan indrette din arbejdsdag efter børnenes behov.
Du kan blive hjemme ved sygdom og har din egen kvote for omsorgsdage.
Mindre stress - du skal ikke forholde dig til en arbejdsplads med chefer, udefrakommende konfl ikter og utilfredse kolleger.
Ulemper:
Svært at holde fokus; børnene tager din opmærksomhed, fordi de kræver dig meget fysisk og mentalt.
Svært at holde fri; du sætter dig lige ved computeren, hvis du har et ledigt øjeblik.
Andre forventer, at "du går hjemme", og der en risiko for at gå i husmorfælden, hvis der ikke lige er en deadline eller en kunde.
GODE RÅD TIL IVÆRKSÆTTEREN MED STORE BØRN
Fordele:
Fleksibilitet - du kan gå med børnene til sport, morgensamling etc.
Behøver ikke at bede om lov til at arbejde hjemme, når børnene er der.
Børnene får indblik og respekt for dit arbejde og kan tage del i små opgaver.
Ulemper:
Børnene kan være usikre på, hvornår du holder fri, og hvornår du arbejder.
Store børn kan bekymre sig om familiens økonomi, når der ikke er nogen fast indtægt.
Store børn bekymrer sig, hvis du ikke trives som selvstændig.
Blå bog karen Lumholt
- Journalist - uddannet i 1994
- Har arbejdet som redaktør i Forbrugerstyrelsen
- Journalist og producer på Danmarks Radio.
- Hun er nu partner, kommunikationsrådgiver og projektleder i Lumholt & Stahlscmidt Kommunikation
- Tre børn på 17, 15 og 10 år sammen med Anders Stahlschmidt.
- Bopæl i Valby
- Folketingskandidat for Det Radikale Venstre.
- Aktuel med bogen "Fra biks til business. Når kvinder tænker vækst", Børsens Forlag
.