Geo om sin fars død
Underholdning

Geo lettet over sin fars død: ”Jeg var bange for, at han ville skade min datter”

14. september 2017
af redigeret til web af redaktionen
Foto: Sif Meincke
For ikke så længe siden døde Geos far. Men komikeren sørger bestemt ikke over den tyran af en mand, der i årevis chikanerede sin familie og truede med at slå dem ihjel.

Geo om sin fars død

"Der var ikke et sekund af de besøg, der ikke var væmmeligt”. Sådan sagde komikeren Geo til femina i 2014 om samværet med sin far gennem barndommen. Og det har bestemt ikke ændret sig i dag.

– Så langt tilbage som jeg kan huske – til jeg var fire-fem år – har min mor og min søster og jeg talt om: Bare han dog ville DØ, så vi kunne få fred for hans tyranni.

Vi taler om en far, der har præsteret at tage sine børns julegaver og brænde dem i opvaskemaskinen. En far, som hele sit liv chikanerede sin familie i en sådan grad, at han til sidst fik et tilhold. En far, som hånede sin søn for hans kræftsygdom.

For ikke så længe siden døde Geos far så. Det er Geo ikke ked af. Det ser sikkert hårdt ud på tryk, men det er sådan, det er.

Bange for, at han ville skade datteren

Historien om Geos far er ikke for sarte sjæle. Geos forældre blev skilt, da Geo var fire, og hans storesøster var syv. Hver tredje weekend kom faren med myndighedernes tilladelse på de besøg, som var alt andet end gode.

– Han truede med at slå os ihjel. Han var … voldelig over for min mor. Og han kom hele tiden i vores barndomshjem i Aalborg.

Også på de ydre linjer skabte han problemer. Han brugte og misbrugte Geos identitet. Geo fik f.eks. som 12-årig sin første parkeringsbøde for at have parkeret på Halmtorvet i sin bil … Han har også været stemplet som dårlig betaler og er blevet smidt ud af en andelslejlighed, han aldrig har boet i eller ejet. På et tidspunkt opdagede han også, at han havde ”købt” en autocamper.

– Da jeg flyttede til København, kunne jeg til sidst ikke holde til at have kontakt med ham. I 2006 fik han et tilhold, det brød han gang på gang.

LÆS OGSÅ: Geo efter kræften: Ikke sjovt at være kendt og syg

Geos far chikanerede i årevis sin søn.

– Han er kommet ind på scenen i Bellevue, mens skuespillet, jeg var med i, kørte. Han er kommet ind foran kameraet i Tivoli, da jeg lavede TV dér. Og på Bremen til mit onemanshow ... pludselig kan jeg høre en, der råber: ”Du er så elendig, jeg er så træt af dig, din purile udiøse …”. Han havde sådan nogle fraser, han altid brugte. Han blev aldrig diagnosticeret, men hvis nogle psykiatere havde fået fingrene i ham, ville de nok få noget borderline-psykopatagtigt ud af det.

Geo var ikke fysisk bange for sin far, til gengæld var han bekymret for sin ni-årige datter.

- Jeg var bange for, at han ville gøre skade på Effie, for han havde ingen grænser. Jeg er vokset op med jeg slår folk ihjel-retorikken fra ham. Da han så døde, og vi tømte hans lejlighed, kunne vi også se, at han havde været inde og sidde i to måneder for vold mod en ekskæreste, da han var 67. Og han skulle faktisk have været i fængsel, dagen efter at han døde.

Lad os åbne en flaske vin

Så Geo husker den dag, politiet ringer på, med lettelse. Diiiing, lyder det fra dørtelefonen. Geo: ”Hvem er det?”. ”Det er politiet”. ”Er min far død?”. ”Ja, det er han desværre”. ”Kom indenfor og lad os åbne en flaske vin, det er jo fantastisk.”

– Politiet var bare sådan: Øh hvad? Det havde de altså aldrig prøvet før. Så ringede jeg til min mor: ”Far er død”. ”Ih, det var da dejligt”, sagde hun så. Min mor har aldrig taget opkald fra hemmelige numre eller numre, hun ikke kendte, fordi det kunne være ham, så dagen efter ringede jeg bevidst til hende fra et hemmeligt nummer. Hun tog den, og jeg sagde: ”Det plejer du ikke at gøre ...”. så sagde hun: ”Nej, men der er nok ikke telefon i Helvede, så jeg turde godt nu”. Det siger lidt om, hvor vildt et menneske han har været.

LÆS OGSÅ: Geo: Sex og kemoterapi? Dårlig cocktail

Hånede sin søn for kræft

Før itiden havde Geo aldrig tænkt over, hvorfor hans far ikke elskede ham – for det havde aldrig været anderledes. Men da Geo for ni år siden blev far til Effie, satte det alligevel tankerne i gang.

–Dér oplever man kærligheden til et barn, og den kan man ikke sammenligne med noget. Jeg elsker jo Lægen (Geos kæreste, red.) ud over alle grænser, men kærligheden til Effie er så ubetinget. Lægen – hvis hun var mig utro, eller det viste sig, at hun var et dumt svin, så ville vi jo ikke være sammen mere. Men Effie – der er nærmest ikke grænser for, hvad hun vil kunne byde mig, jeg vil stadig elske hende. Så da jeg fik Effie, begyndte jeg at undre mig over det med min far.

Og den undren fortsatte, da Geo tilbage i 2011 fik konstateret testikelkræft. Et halvt år senere havde kræften spredt sig til den ene lunge, og selvom kræften i dag er væk, så er risikoen for tilbagefald til stede de næste 30 år.

-Min far hånede mig under min sygdom og ønskede, at jeg ville dø. Under mit kemoforløb havde han klippet artikler om mig ud og tilføjet kommentarer: ”Det har du godt af”, og: ”Nu står du i lort til halsen”. Han var forbi og aflevere dem på min dørmåtte. Og det var så ubegrundet. Den eneste grund, han havde til at hade mig så meget, var, at jeg ikke ville have kontakt til ham – på grund af alt det, han havde budt mig og min familie. Det ER vildt at købe billet og klæde sig pænt på og gå ind og se et show – for potentielt at ødelægge det for sin SØN. Men jeg tror, jeg er så afklaret med det, fordi jeg aldrig har oplevet noget godt fra ham. Hvis jeg havde haft 10 gode år med ham, og han så havde slået hovedet og var blevet mærkelig, ville jeg tænke: Vi havde jo 10 gode år ... Men jeg kan kun huske dårlige ting om ham.

Om Geo alias Christian Geo Heltboe:

  • Komiker og standupper
  • 42 år
  • Far til Effie på ni år
  • Meget snart gift med læge Ditte Skovgaard March – som han konsekvent kalder Lægen.
  • Aktuel med: Bogen ”Hva’ så nu?” om, hvordan en kræftsygdom forandrer livet for altid.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også