Modent forelsket par med armene om hinanden
Kærlighed og sex

Parterapeuten: Sådan kommer I videre efter en krise i parforholdet

22. august 2018
af Annette Aggerbeck, redigeret til web
Foto: Panthermedia
Mange af os oplever kriser i vores parforhold, og det kan være både svært og udfordrende at finde tilbage til kærligheden. Her får du parterapeut Anne-Dorthe Davidsens bedste råd til at komme godt videre efter en krise.

Sådan kommer I videre efter en krise i parforholdet

Parterapeut Anne-Dorthe Davidsen giver dig her sine bedste råd til, hvilke faktorer der er afgørende for, at par kan komme godt igennem en krise.

Tryghed er afgørende

– I et velfungerende parforhold føler man sig tryg. Man ved, at man kan stole på hinanden, at den anden er der for én uanset hvad. Sker der så noget, som fører til utryghed, går det ud over den indbyrdes kontakt og skaber afstand, siger parterapeut Anne-Dorthe Davidsen.

– Derfor er det vigtigt at kunne tale godt sammen, så man kan genskabe trygheden. Jo før, man kan få talt om det, der gør en utryg, jo hurtigere og bedre kan man reparere skaden. Når man oplever en krise i sit parforhold, føler man ofte, at kærligheden er forsvundet. Men det kan lade sig gøre at genfinde kærligheden, hvis man er villig til at arbejde for sit parforhold. Det sker ikke af sig selv, siger Anne-Dorthe Davidsen. Hun oplever, at det ofte er kommunikationen, der er gået galt, når par opsøger hende.

– Ofte er det de ting, vi ikke får talt sammen om, som skaber kriser, fordi vi laver vores egne historier, og tror, at de er sandheden. Og så har vi svært ved at tænke anderledes, fordi det har fået lov til at vokse. Det kan blive en negativ spiral og føre til stadig større mistrivsel i parforholdt og måske brud, siger Anne-Dorthe Davidsen.

Forskellige sammen

– Utryghed kan også komme af, at man ikke føler sig hørt, set og forstået. Man bliver måske aldrig rost og anerkendt, og så kan man komme til at føle sig forkert. Derfor er man nødt til at tale sammen om, hvordan man har det, og hvordan man oplever, at samlivet fungerer.

Det er vigtigt at involvere hinanden og vise gensidig forståelse og respekt. Det gælder også, hvis man oplever, at man er meget forskellige. Nogle gange taler par om, at de er ved at vokse fra hinanden, men man behøver ikke nødvendigvis give op af den grund. Forskellighed kan også betyde, at man har flere muligheder. Et godt parforhold handler meget om rummelighed og respekt, siger Anne-Dorthe Davidsen.

Skuffede forventninger

I parterapien oplever Anne-Dorthe Davidsen ofte, at par har forskellige forventninger.

- Vi må øve os i at sige vores behov og forventninger højt. Den anden kan ikke gætte dem. Forventninger skaber ofte store problemer i et forhold, fordi man bliver skuffet, når de ikke opfyldes. Også selv om de ikke er udtalt, siger Anne-Dorthe Davidsen og peger på, at skuffede forventningers indvirkning på parforholdet især handler om, hvordan man tackler skuffelse.

– Det skaber problemer, hvis man bringer fortidige følelser ind i en situation ved for eksempel at tænke på alle de gange, hvor partneren eller andre har skuffet en, i stedet for at se på den enkeltstående situation.

– Nogle par skændes meget, og det er ikke i sig selv et tegn på krise. Det handler om, hvordan man kommer videre efter skænderierne, og om man får løst konflikterne.

At bygge bro

– Under et skænderi viser vi typisk kun de følelser, som vi synes, er mindre farlige. Vi viser måske vrede, når vi dybest set er kede af det. Det er vigtigt at arbejde på at turde vise sin sårbarhed og turde være sårbare sammen, for det er der, vi kan nå hinanden og bygge bro, siger Anne-DortheDavidsen.

Det er ifølge parterapeuten et problem, hvis man ikke tager ansvar, eller modsat påtager sig al skylden, når noget ikke fungerer.

- Hvis vi kritiserer eller bebrejder hinanden meget, skaber det utryghed, og så er det sådan forholdet bliver. Hvis vi derimod er positive over for hinanden, er det det, relationen kommer til at bestå af.

– Mange af os har lært, at det er et svaghedstegn at bede om hjælp, og derfor forsøger vi at klare alt selv. Men det duer ikke. Vi skal deles om opgaverne og gøre ting sammen. Og når noget ikke fungerer, så tal om det i stedet for at holde det for dig selv og tro at du er for krævende, nærtagende eller andet. Det vil gøre dig mere tryg. Tryghed er afgørende for et godt parforhold, siger Anne-Dorthe Davidsen.

Læs også