Trist moden kvinde
Selvudvikling

Eksperten: Sådan kan du hjælpe dig selv videre, når en drøm brister

29. maj 2019
af Annette Aggerbeck
Foto: Claus Peuckert og panthermedia
Skuffelse og sorg kan fylde meget, når vores drøm ikke går i opfyldelse. Det har mange af os sikkert prøvet. Få også ­psykoterapeutens bud på, hvordan man hjælper sig selv videre. For det kan man godt.

Psykoterapeuten: Sådan kommer du videre, når en drøm brister

Når drømme brister, kan det ifølge psykoterapeut Christina Copty føles, som om selve meningen med livet forsvinder.

– Det kan udløse en eksistentiel krise, hvis man føler, at livet mister mening. Det gælder især for dem, der sidestiller opfyldelsen af deres drømme med den eneste kilde til glæde og lykke, siger Christina Copty.

Når vi har forestillet os, at vores liv skal have en bestemt retning, og at vi ville opleve eller opnå noget helt bestemt, er det, fordi vi netop tillægger de ting, vi forestiller os, større værdi end andre ting, vi kunne have valgt eller ønsket os.

– Hvis man for eksempel altid har drømt om at have en kernefamilie, og man så bliver skilt, kan det, ud over sorgen over at miste sit ægteskab, også udløse en krise, hvor man føler håbløshed, forvirring og manglende retning, fordi man netop ikke længere kan se sit liv folde sig ud efter den skabelon, som man altid har ment var den mest værdifulde.

Det kan også være, at man valgte en anden uddannelse end den, man brændte for, fordi man blev presset af sine forældre til at vælge noget "fornuftigt", der ville sikre en indtægt. Det kan så føles, som om man har en masse u-udlevet potentiale, og man synes måske, at man kunne have fået meget mere ud af livet, end man har fået, hvis man havde overhørt sine forældres råd og i stedet fulgt sine drømme:

– Der kan være fortrydelse forbundet med bristede drømme, fordi vi også kan føle, at tiden er løbet fra os. At der er noget, der ikke kan gøres om, at det er for sent at ændre retning, siger Christina Copty.

LÆS OGSÅ: Lenas drøm bristede: "Det har været en livslang sorg at være ufrivilligt barnløs"

Læg et nyt perspektiv

Ifølge Christina Copty er det aldrig for sent at ændre retning eller at finde en ny drøm.

– Selvfølgelig er der nogle ting, der enten på grund af alder eller andre faktorer ikke kan gøres om, men det er vigtigt at huske på, at lykke ikke har noget med den ydre verden at gøre, og at selv om vi ikke har fået det, vi drømte om, er det ikke ensbetydende med, at livet behøver være kedeligt eller upassioneret fremover. Vi kan finde lykke, mening og glæde i mange ting, hvis vi går til livet med en tillid til, at alt det, vi egentlig har brug for, allerede er i os. Det kan lyde højt­ragende, men faktum er, at den måde, vi ser på vores liv, har betydning for, hvordan vi oplever vores liv. Det kommer an på, hvilket perspektiv vi vælger, siger Christina Copty.

Når vi oplever, at en drøm brister, kan vi få tunnelsyn på det, der ikke blev til noget. Det bliver en slags solformørkelse over alt andet, vi har i livet, der er vidunderligt, men som vi tager for givet, fordi det glider i baggrunden på grund af skuffelsen. Det kan sammenlignes med, at vi har fødselsdag, og det eneste, vi fokuserer på, er den, der ikke ringede og ønskede tillykke, i stedet for at se på alle de vidunderlige mennesker, der er samlet for at fejre os.

– Det er vores eget ansvar at flytte fokus over på det, der giver os følelser af glæde og velvære, og det har ikke nødvendigvis noget med opfyldelsen af en drøm at gøre. Man gør sig selv en tjeneste ved at få placeret drømmen på et niveau, hvor man også forholder sig realistisk til den og kan sige til sig selv, at der ville være fordele forbundet med drømmen, men at en drøm ikke er ensbetydende med lykke.

Christina Copty mener desuden, at det er et tegn på modning, at man kan se livets nuancer og være taknemmelig for den foranderlighed, der altid er.

– Det er dejligt at drømme, men det kan også være en gave, at vi ikke altid får vores drømme opfyldt, for vi får altid noget andet i stedet. En bristet drøm kan være en smertefuld oplevelse for en stund, men der er altid læring at hente, enten om os selv eller om verden omkring os.

LÆS OGSÅ: 9 veje tilbage til livet efter en livskrise

Sådan kan du hjælpe dig selv videre:

• Respektér de valg, du har truffet, der bragte dig hertil, hvor du er i dag. Selv om du ikke føler, at du er det sted i livet, du "burde" være, har du truffet dine valg ud fra det, der var bedst under de betingelser, du havde dengang.

• Husk på, at du med en ændring i dit perspektiv kan finde glæde og lykke i mange andre ting.

• Når du udvikler din evne til at være taknemmelig for det, du har i dit liv, hjælper du dig selv med at flytte fokus over på det, der er relevant for dit liv lige nu.

• Selv om det kan være svært at finde begejstring for andet end det, du drømte om, så brug tiden på at udvide din horisont og prøve noget nyt. Det kan være, der dukker en ny og bedre drøm op.

• Når du ser på de bristede drømme som muligheder for at lære noget i stedet for at sidde fast i en offerrolle, tager du styring over dit eget liv og udvikler dig.

Christina Copty

Christina Copty er psykoterapeut og forfatter til bogen "Den svære kærlighed - om narcissisme og parforhold". Læs mere om Christina Copty her.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også