Gode råd mod rød numse
Gravid

Sådan gør du, hvis baby har rød numse

14. oktober 2016Opdateret I går
af Viktoria Lecher, Anne Romanelli & Isabella Jacobsen
Foto: Shutterstock
Er din baby plaget af rød numse? Lær, hvordan du hurtigt lindrer irritationen og forebygger det i fremtiden med vores effektive og enkle råd.

Hvad gør man ved en rød numse?

Hvis dit barn har fået rød numse, er det vigtigt, at du skifter bleen oftere end normalt. Hvis dit barn går med en fyldt ble for lang tid ad gangen, kan syren i urinen nemlig fremme rødmen. Det er også vigtigt at sikre luft til barnets hud og det irriterede område ved at lade dit barn ligge eller gå rundt derhjemme uden ble på.

Du kan med fordel købe en fed creme eller salve, som kan smøres på den røde numse. Det er vigtigt, at huden er ren og tør, inden du påfører cremen. Du kan læse mere om forskellige cremer til rød numse nederst i artiklen.

Hvis det ikke har en effekt, kan du tage kontakt til din egen læge, som kan vurdere, om der er behov for yderligere behandling.

5 råd til at undgå rød numse

Affaldsstoffer fra urin og afføring kombineret med en indpakket varm hud resulterer meget nemt i en rød og irriteret numse.

Hvis du vil undgå rød numse, kan du derfor følge 5 råd til forebyggelse nedenfor:

  1. Hyppig bleskift: Skift bleen ofte - og altid straks, når dit barn har haft afføring.
  2. Hav fokus på hygiejne: Vask og tør huden forsigtigt, når du skifter dit barns ble. Sørg altid for, at bleområdet vaskes forfra og bagud for at undgå spredningen af bakterier.
  3. Minimér bletid: Sørg for, at dit barn får tid uden ble på, så numsen kan nå at blive luftet og tørre ordentlig.
  4. Brug vand eller babyolie, når du vasker: Alternativt kan du bruge uparfumerede vådservietter, der er skånsomme mod huden. Olien binder fugten i huden og skaber derfor en lille hinde, der beskytter næste gang, der kommer afføring i bleen.
  5. Brug en ble med god åndbarhed: Det er vigtigt, at bleen ikke sidder for hårdt mod barnets numse. Det er bedre at vælge et nummer større, så bleen ikke er for tæt.

Ifølge Libero.dk er et typisk tegn på rød numse, at det ser lidt rødt ud omkring endetarmsåbningen. Vær derfor opmærksom på det, og smør med en beskyttende creme, så I undgår, at det udvikler sig og bliver værre.

Creme til rød numse

Der findes et stort udvalg af cremer til rød numse, og derfor kan det også være meget forskelligt, hvad forældre og børn synes er mest effektivt.

Ifølge Babykasse.dk er følgende produkter gode bud på at komme den røde numse til livs.

  • Zinksalve og babypudder: Klassikere til at behandle røde numser. De har en udtørrende og beskyttende effekt, som holder barnets hud tør og mindsker risikoen for rød numse.
  • Lanolinsalve: Lanolin lindrer det hudløse område og tilfører huden et fedtlag, som beskytter mod bakterier. Cremen bruges også til ammende kvinders ømme brystvorter.
  • Olivy: Et dansk mærke fri for parfume og farvestoffer, som blandt andet kan bruges som et alternativ til vådservietter og skumklude. Det bruges til at rense, pleje og beskytte huden i bleområdet, og forebygger derfor effektivt rød numse.

Husmorråd mod rød numse

Kogtvandsklude

Små stykker af et gammelt bomuldslagen, stofble eller lignende overhældes med kogt vand i en gryde i 2 minutter, som herefter sættes i køleskabet. Når det er afkølet, puttes det på det røde område ved bleskift, hvor stoffet suger syren fra urinen og afføringen væk fra huden og dermed lindrer den røde numse.

Kilde: Babykasse.dk

Kilder: Apoteket.dk, Libero.dk & Babykasse.dk

Læs også