Min søn på fire hører ikke efter
Jeg er bare total frustreret. Jeg kan ikke få vores søn Jakob på fire et halvt til at høre efter. Det har stået på længe - hvad skal jeg gøre? Jeg banker i bordet, råber, skælder og smælder, tager hårdt fat i ham, kniber ham i kinden og truer med dit og dat.
Hvorfor hører han ikke efter? Jeg tror ikke længere på, at det har at gøre med jalousi og at prøve grænser af over for lillesøster. Han har bare ingen respekt. Det er ikke, fordi han har manglet grænser og konsekvens - hvad kan det så være?
Hans lege er vilde - han råber fx: "Jeg slår ham ihjel - bang!". Han driller lillesøster, og der er en værre larm. Er drenge bare sådan eller hvad? Han får kærlighed og opmærksomhed - han ved, at han er elsket. Men efterhånden er jeg bare på vippen til at flippe helt ud, men jeg ved, det ikke virker. Han er også sådan over for sin far, men ikke, når vi er i byen.
Han er åbenbart lige så frustreret som jeg, for han siger: "Du er sådan en skrap mor, hvorfor vil du ikke have mig"?, og "Min familie er dum". Ond cirkel...? Jeg vil så gerne have nogle gode råd.
Susanne
Kære Susanne
Du vil gerne have din dreng til at høre efter - et stort ønske om at have en dreng, der opfører sig på en måde, som er til at holde ud. Men vil du af med din frustration og have din dreng til at ændre adfærd, så må du også selv ændre stil og adfærd over for ham.
Du skal tænke på, at børn spejler sig i de voksnes måde at gøre tingene på, så hvis du råber, skælder og smælder eller tager ham hårdt i armen, så tror han, det er måden, man skal agere på, og han vil gøre det samme. Når du reagerer voldsomt, tror din dreng, at det er ok at være voldsom - også i sin leg. Børn kopierer det, de ser.
Så må du også tænke på, at en forudsætning for, at børn hører efter, er, at de har forstået betydningen af det, de skal gøre. Når du kun skælder ud, opfatter din dreng, at han gør noget forkert og føler sig derfor afvist. Tænk derfor over, hvad det er, han skal lære i de situationer, hvor du vil have ham til at gøre noget andet. Han skal jo ikke bare holde op med noget af skræk for jeres reaktion, men fordi han skal lære noget om almindelige og hensigtsmæssige sociale spilleregler. Også hvorfor noget er bedre end noget andet.
Når han larmer, så forklar ham (uden larm), at han gør det, hvordan det virker på jer, og I skal vise ham, hvordan han kan realisere sin leg uden at forstyrre. Han skal vide, hvad han kan gøre i stedet for det, han rent faktisk gør, og så skal han påskønnes for det, der går godt.
Når han reagerer voldsomt, kan det også skyldes, at han føler sig afmægtig. Han ved ikke, hvad han skal gøre for at agere rigtigt. Her skal I hjælpe ham, så han får lært at lege mere roligt. I kunne jo skiftes til at lege en udfordrende leg med ham - bare 20 minutter hver dag. Den tid vil I måske spare på konflikter. Jeg tror, det vil have en positiv effekt for jer alle.
Susse Stuhr, pædagogisk konsulent