Gravid
25. april 2016

Fødsel: Du kan forebygge bristning

Frygter du bristning, når du skal føde? Du kan faktisk selv gøre noget for at mindske risikoen for at briste! Læs mere om bristninger og forebyggelsen af dem her.
Af: Trine Fisker
Gravid

Foto: All Over Press

Bristning kan forebygges!

Det er nok de færreste gravide, der ligefrem ser frem til den smerte, som er en uundgåelig del af en fødsel.

Men faktisk er der mange kommende mødre, der er lige så nervøse for, at de brister i forbindelse med fødslen, som de er for selve fødslen.

En bristning er en rift eller en flænge, der opstår, når barnet kommer ud. Bristninger sidder typisk i kønslæben, ved skedeindgangen eller i mellemkødet, som er området mellem skeden og endetarmsåbningen.

Slip din angst for at føde - jordemoderens bedste råd

Forskellige grader af bristning

Jordemoder Lea Toft fra Jordemoderhuset.com forklarer, at de fleste gravide oplever en eller anden form for bristning, når barnet skal presses ud i virkeligheden.

- Men når man taler bristning, er det vigtigt at understrege, at der er forskellige grader af bristninger, og at bristning er noget, der ofte foregår inde i muskulaturen. Det er altså noget, vi som jordemødre kan mærke, og ikke noget der nødvendigvis kan ses med det blotte øje. Så langt de fleste mødre behøver ikke bekymre sig om, at mellemkødet er åbnet op fra det ene hul til det andet hul, siger hun og forklarer, at man inddeler bristning i fire kategorier.

Her er den vigtigste faktor for en god fødsel

De fleste oplever bristning i 'den lette afdeling'

Man inddeler bristning i forbindelse med fødslen i 4 grader:

* Bristning i Grad 1: Er helt overfladiske rifter i huden
* Bristning i Grad 2: Er et udtryk for, at de overfladiske muskler omkring skeden er overrevet
* Bristning i Grad 3: Betyder, at der er sket en total eller delvis overrivning af ringmusklen
* Brsitning i Grad 4: Betyder, at endetarmsslimhinden er gået i stykker

Hvad er en gennemsnitsfødsel?

- Det er langt overvejende, at kvinder brister i det, jeg vil kalde den lette afdeling, og her taler vi om 1.- og 2. gradsbristninger. Og her kan kvinderne forvente, at de bliver helt normale igen. De vil sagtens kunne føde naturligt igen, mens kvinder i forbindelse med en 3.- eller 4. gradsbristning oplever gener efterfølgende som f.eks. inkontinens eller at have svært ved at holde på luft. De vil få tilbudt et kejsersnit ved en kommende fødsel, forklarer Lea Toft.

Træn altid bækkenbunden efter en fødsel

Hun understreger dog på samme tid, at det er vigtigt, at man som nybagt mor - med eller uden bristning - ikke bare skal tage hjem fra hospitalet uden overhovedet at tænke på sin bækkenbund.

4 grunde til IKKE at ligge ned under fødslen

- Lige meget hvordan man har født, skal man være meget opmærksom på at få trænet bækkenbunden op igen. Selve graviditeten er en belastning for bækkenbundet, så faktisk skal alle kvinder, der har båret et barn, være opmærksomme på at få trænet bækkenbunden efter fødslen. Også selv om man har født ved kejsersnit, lyder rådet fra Lea Toft.

Sådan forebygger du at briste

Vil man som kommende mor selv forsøge at gøre noget for at mindske risikoen for bristning, så skal man begynde allerede, mens man er gravid.

Epidural: Hvilket tidspunkt i fødslen er bedst?

- Hvis man allerede igennem graviditeten sørger for at holde sig god form, giver man sig selv den optimale mulighed for at få så indgrebsfri, hurtig og ukompliceret fødsel som muligt. Er man i god form, har man nemlig lettere ved at indtage mere hensigtsmæssige fødestillinger, der ikke handler om at ligge fladt på ryggen, hvilket nemlig øger risikoen for bristning, forklarer Lea Toft.

Men man skal ikke kun fokusere på motion, der giver sved på panden. Hele vejen gennem graviditeten er bækkenbundstræning også vigtig.

- Når man træner sit bækkenbund, vil der opstå en bedre blodgennemstrømning, hvilket nedsætter risikoen for bristning, ligesom man vil få en bedre fornemmelse for kroppen, og hvad der sker i det område, siger Lea Toft og fortsætter:

- Vi ser, at kvinder, der er i god form og som ved hjælp af fødselsforberedelse er godt forberedt, har en mindre tendens til at skulle have hjælp fra en sugekop, og det er altså sugekoppen, der langt hen ad vejen er den store synder, når man taler om bristninger, fortæller hun.

10 råd til at klare veerne

Massage forbereder mellemkødet

Derudover anbefaler jordemoderen også, at man i den sidste del af graviditeten masserer sit mellemkød, så det bliver mere fleksibelt, og så man på den måde forbereder det på, at der i forbindelse med fødslen kommer et stort pres på netop mellemkødet, når barnet skal presses til verden.

Video: Smertelindring under fødslen

- Der er flere undersøgelser, der viser, at det virker forebyggende, hvis man masserer sit mellemkød. Ud over at huden bliver mere fleksibel, så skaber det en øget fornemmelse for, hvad der sker i det område, siger Lea Toft og forklarer, hvordan man skal gribe massagen an:

- Man skal bruge en olie, og så stikker man en tommelfinger ind i skeden og køre den i cirkler med uret rundt ud mod mellemkødet. Det kan man med fordel gøre hver dag, siger hun.

Tegn på at fødslen er i gang

Fakta om bristning under fødsel

• 80 procent af alle førstegangsfødende brister.

• 50 procent af alle andengangsfødende brister.

• Der er typisk tale om små rifter, der kun får et par sting.

• Små bristninger syes af din jordemoder. Større bristninger syes af en erfaren jordemoder eller en læge.

• Kun omkring én procent af kvinderne får problemer med bristning efterfølgende. Nogle af dem bliver reopereret med et lille indgreb.

Læs mere om:

Læs også