Husk prævention – også når du ammer
- Forestil dig, at du sidder med et lille bitte barn, som du netop har givet liv til, og så har du også lige fået en abort. Det er en svær oplevelse.
Sådan siger Charlotte Wilken Jensen fra foreningen Sex og Samfund, der er gynækolog på Roskilde Hospital til Forældre & Børn Baby.
Mange nybagte mødre tror, at amning beskytter mod graviditet. Det er både rigtigt og forkert. Kvinder, som ammer i fuldt omfang, og det vil sige ikke sjældnere end hver fjerde time, har ganske rigtigt meget svært ved at blive gravide, da amningen er med til at undertrykke ægløsningen. Undersøgelser viser, at cirka fire ud af 100 kvinder, som ammer i fuldt omfang og endnu ikke har haft menstruation, bliver gravide.
Det er et lavt tal også sammenlignet med andre "natur" metoder, som for eksempel afbrudt samleje, hvor mellem hver fjerde og hver femte bliver gravid, og de såkaldt "sikre" perioder, som alligevel ikke er mere sikre, end at syv ud af 100 kvinder bliver gravide med den metode.
Abort i fakta
- I 2006 blev der foretaget 15.053 aborter i Danmark. Hver tiende af dem, cirka 1500, blev foretaget på en kvinde, der havde født inden for det sidste år.
- Abortkvotienten i Danmark (antal aborter pr 1000 kvinder mellem 15-49 år) er faldende. I 1991 var den på 15. I 2006 var den nede på 12.2
- I Danmark har enhver kvinde over 15 år ret til at få foretaget en abort i det første trimester af graviditeten.
- Også udenlandske kvinder kan få foretaget abort i Danmark - de skal dog selv betale.
Det er derfor fuldkommen rigtigt, at amning besværliggør graviditet. Problemet er bare at vide, præcis hvornår lige netop du ikke længere er beskyttet.
For mens kun fire procent af kvinder, der ammer, bliver gravide inden for de første seks måneder af amningen, så stiger risikoen efter de første seks måneder til 5-15 procent. Samtidig kan almindelige graviditetssymptomer som amenoré, brystspænding og træthed være helt normale, når du ammer, og derfor finder mange først ud af, at de er blevet gravide meget sent.
Derfor anbefaler Charlotte Wilken Jensen, at man altid har en fortrydelsespille liggende. Har man ikke nogle problemer med at få mælken til at løbe til, anbefaler hun, at man bare fortsætter med at bruge den prævention, man har det bedst med. Men løber mælken ikke så let, skal man tænke sig lidt om:
- Det er østrogenet i præventionsmidlerne, der kan forhindre, at mælken løber til brysterne. Derfor skal man holde sig fra visse P-piller. De indeholder nemlig østrogen. Derimod er spiral supergodt, minipiller er helt fine, og en P-stav eller lavdosis P-piller er også godt, forklarer hun.
Læs også:
Parforholdet er 30% kærlighed og 70% vilje
Hvor længe bør man amme?