Familieliv
2. december 2008

Må min allergiske dreng få vaccine?

Vi har en dreng på to år, som er allergisk over for æg og oksekød og har været allergisk over for mælk. Da vi i sin tid blev henvist til en børnelæge
Af: Ulla Nielsen
https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg

Vi har en dreng på to år, som er allergisk over for æg og oksekød og har været allergisk over for mælk. Da vi i sin tid blev henvist til en børnelæge og fandt ud af, at han var allergiker, fik vi at vide, at han ikke måtte vaccineres, da vaccinen er fremstillet ved hjælp af æg. Han fik de første to vaccinationer, uden at der skete noget, så jeg undrede mig lidt, men jeg troede hende, når hun sagde, at det var farligt. Her forleden dag læste jeg, at børn faktisk godt kan vaccineres, selvom de har allergi. Det skal bare ske på et børneambulatorium. Jeg så gerne have, at han blev vaccineret, og mit spørgsmål er, hvad skal jeg tro på? Kan jeg lade ham vaccinere, selvom børnelægen har sagt nej?
Kara

Kære Kara
Jeg kan godt forstå, at du er forvirret. Det forholder sig sådan, at ikke alle de vaccinationer, der indgår i børnevaccinationsprogrammet, er produceret ved hjælp af hønseæg. Af børnevaccinationsprogrammets vacciner er det kun mæslinger og fåresygevaccinen, der bliver fremstillet ved dyrkning af virus på hønseæg. Det forklarer, hvorfor der ikke har været problemer med de første vaccinationer, der ifølge programmet omfatter difteri, kighoste og polio samt HIB (Hæmofilus Influenza B).
Der har været lidt forskellige udmeldinger om, hvorvidt man kan vaccinere børn med allergi overfor æg med MFR (mæslinge-, fåresyge- og røde hunde-) vaccinen, da vaccinen jo er produceret på hønseæg. De gældende retningslinjer i dag er dog, at det kan man i stort set alle tilfælde. Man anbefaler dog, at barnet henvises til en børneafdeling, hvor vaccinationen kan foregå under et særligt beredskab. Beredskabet indebærer, at de observerer barnet i børneafdelingen nogle timer efter vaccinationen, og at de har medicin mod allergiske reaktioner parat, såfremt barnet skulle udvikle en allergisk reaktion. Forinden er forældrene blevet grundigt udspurgt om barnets tidligere allergier og reaktioner på vacciner. I meget sjældne tilfælde vil man på baggrund af disse oplysninger afstå fra vaccination, men som sagt er det meget sjældent nødvandigt. Der kan være bivirkninger ved MFR vaccinationen. Man kan se rødme og ømhed ved injektionsstedet, og der kan komme symptomer i mild grad svarende til de sygdomme, der vaccineres for. Dvs at barnet kan få udslæt, hævede lymfeknuder og feber. Symptomerne kommer som regel 5.-12. dagen efter vaccinationen. Der har været rejst mistanke om, at MFR vaccinationen kunne medføre øget risiko for at udvikle autisme, men en stor dansk undersøgelse fra 2002 har heldigvis afkræftet denne mistanke. Så ja, skynd dig at få din dreng henvist til en børneafdeling, så han kan få sin vaccination.

Kirsten Holm, børnelæge

Læs også:
Vaccinationer
Allergi

Læs også