Sådan vænner du dit barn af med sutten
Nogle børn elsker deres sut, nogle har blot brug for den til f.eks. trøst eller ved sovetid, mens andre er helt uniteresserede i den.
Når barnet er omkring 3 år, er det under alle omstændigheder på tide at sige farvel til sutten - ikke mindst for at undgå, at barnet får skæve tænder.
Men sutteafvænning kan for nogle børn være aldeles svært.
Sundhedsplejerske Else Guldager fra sundhedsplejersken.dk giver her følgende gode råd med på vejen, når du skal vænne dit barn af med sin sut:
1. Giv plads til forskellighed
Børn er forskellige i udvikling, temperament, vedholdenhed og sårbarhed. Det skal I først og fremmest tage afsæt i.
2. Sørg for god timing
Find en rolig periode, hvor der ikke sker andre store ting (for eksempel ny søster eller bror, skift i institution, flytning, far og mor flytter fra hinanden).
3. Giv jer god tid
Der bliver i mange tilfælde gråd ved sengetid og om natten. Måske bliver både I og barnet også mere trætte end sædvanligt. Ferie eller weekend kan være et godt tidspunkt at tage afsked med sutten på.
4. Trap ned
Måske kan jeres barn nedtrappe gradvist, så det for eksempel kun bruger sut, når det skal falde i søvn eller bliver ked af det. I kan også lave en regel om, at barnet kun må have sutten i sin seng.
5. Lad sutterne forsvinde én efter én
I kan smide sutter ud, efterhånden som de bliver slidte, og så lade være med at købe nye. Til sidst er der kun én sut tilbage at forholde sig til.
6. Dit barn kan godt!
I skal med sikker overbevisning vise jeres barn, at I stoler fuldt og fast på, at det kan gennemføre projektet. Undgå at sige "nu prøver vi bare" eller at give op undervejs.
Her kan du købe søde sutteklude til dit barn - gode til trøst og tryghed! >>
7. Få barnet med på idéen
Det er en god idé at forberede barnet på, at sutten skal væk. Sig for eksempel: "Nu vil vi gerne have, at du sover uden sut." Hvis I ikke har et suttetræ i nærheden, kan I give sutten til for eksempel julemanden eller Fætter BR. Fortæl barnet, hvad der skal ske, og hvornår det skal ske. Hav en kort tidshorisont, som barnet kan overskue. For eksempel i morgen. Det er også en fordel at lade barnet være med til at bestemme, hvad der skal ske med sutten. Måske skal den sendes til en (fjern) ven med posten?
8. Sammenhæng i barnets liv
Daginstitution, bedsteforældre og andre væsentlige personer skal støtte projekt "farvel sut". Fortæl derfor om projektet, så der ikke pludselig er en sut ved sovetid i børnehaven, eller morfar tryller en "trøstesut" frem.
9. Barnet er med, når sidste sut skal væk
Det er barnet, som hænger sutten på træet, putter den i konvolutten og i postkassen eller afleverer den hos Fætter BR. Så ved barnet med sikkerhed, hvad der er sket med sutten, og det er klar over, at den næppe kommer tilbage.
10. Trøst altid barnet
Vis barnet forståelse, og giv det trøst og omsorg, når savnet bliver for stort. I skal acceptere den gråd og ulykkelighed, som en overgang hører med. Pas på med at sige "nu er du blevet stor, og så bruger du ikke sut mere". For er barnet så "lille", når det bliver ked af det, og er det så forkert? Nej.
11. Giv ikke for meget opmærksomhed
I skal være bevidste om, at jo mere I lægger vægt på ros som "hvor er det godt" og "hvor klarer du det super" osv., desto mere vækker I barnets tanker om sutten - og dermed savnet af den.
12. Humor er godt
Måske kan I opfinde en sjov fabel om "den store suttespiser", som barnet kan digte med på. Det vil lette barnet at kunne grine over sutten, der er blevet væk. I kan også læse en børnebog om et andet barn, som skal holde op med at bruge sut.
Her er 3 gode børnebøger om sutteafvænning:
Køb 'Lasse-Leif og den sidste sut' her - set til 80,95 kr. >>
Læs også:
Gode råd om babys første sut
Er sutten altid i dit barns mund?
Værd at vide om sutten
Pottetræning - 10 problemer (og løsninger!):