Eva Jin: Det har altid været en fordel for mig, at jeg er kvinde

Eva Jin er aktuel i TV2's Forræder.
Foto: TV 2
En mandsdomineret branche, med grænseoverskridende jokes og et utrygt backstagerum. Sådan har fortællingen om stand-up branchen været i lang tid.
Men det er ikke en fortælling komiker Eva Jin kan spejle sig i:
– Siden jeg startede, har jeg aldrig oplevet at være blevet undertrykt på nogen måde, fortæller hun.
Eva Jin har lavet standup i otte år, og fik for alvor sit gennembrud i 2020, da hun optrådte til Zulu Comedy Galla. Selvom hun som sagt ikke selv har haft nogle grænseoverskridende oplevelser, anerkender hun, at der stadig skal arbejdes for at opnå ligestilling.
Men det er et mere generelt samfundsproblem, end det er et problem inden for stand up-miljøet, mener hun.
Da hun startede sin karriere, oplevede hun, at det faktisk var nemmere at komme frem, fordi hun er kvinde.
– Det har altid været en fordel for mig, at jeg var kvinde, fordi man virkelig gerne ville have nogle flere kvindestemmer på scenen og høre, hvad de har at sige.
Hun forklarer, at bookinger til diverse open-mics oftest foregår på Facebook. Arrangøren deler et opslag, hvor der står, hvornår der er open mic, og at man skal like opslaget, hvis man gerne vil komme og optræde.
– Der kommer ofte en masse likes. Og selvom der måske er 70 likes, så bliver der bare valgt 8. Der er måske 60 mænd og 10 kvinder, der liker, så der er meget større sandsynlighed for, at du bliver valgt, hvis du er kvinde, end hvis du er mand.
– På et tidspunkt ville det jo være nice, at man bare sagde, at vi gerne ville have en komiker. Men jeg tror også, at vi er et sted lige nu, hvor man bliver nødt til at gøre det lidt kunstigt, før det bliver naturligt. Derfor bliver det et aktivt valg at sætte en kvinde på.
Selvom Eva Jin siger meget klart, at hun generelt ikke oplever, at det er et problem for hende at være kvindelig komiker, har hun enkelte gange oplevet det hun kalder et old school syn på kvindelige komikere.
Hun har oplevet, at blive mødt af kommentarer som ”du er virkelig sjov af en kvinde af være.”
Og så er der de situationer, hvor en joke falder til jorden og publikum ikke griner. En situation som ingen komikere kan sige sig fri fra at have oplevet – uanset køn. Men det rammer kvinder anderledes, fortæller Eva Jin:
– Hvis man ikke er sjov som kvinde, så er det kvinder, der ikke er sjove, så er det ikke mig, der ikke er sjov. Man repræsenterer stadig hele sit køn, hver gang man er oppe at optræde. Det kan godt være ret frustrerende.
Eva Jin
26 år.
Har lavet standup i otte år og slog for alvor igennem, da hun var ”æsel” ved Zulu Comedy Gala i 2020.
Udover standupscenen kender du hende måske fra satiregruppen Klamedie, TV 2-programmet Stormester eller hendes skuespillerroller, blandt andet i i DR-serien Bag enhver mand.
Til efteråret tager hun på turné med sit første soloshow: Eva Jin – Helt på månen.
Aktuel i den nye sæson af Forræder, der kan ses på TV 2.
Kan du nogle gange få en fornemmelse af, at folk har en forventning til, hvad din komik skal handle om, baseret på dit køn?
– Især i kommentarspor kan der godt være en holdning til, at kvinder ikke skal snakke om sex, fordi nogle mener, at kvinder ikke kan snakke om andet end sex og menstruation. Det synes jeg er irriterende. Sex fylder jo lige så meget for os, som det gør for mændene, og kvinder har jo lige så meget ret til at snakke om det.
Hun pointerer, at det er vigtigt at få med, at det jo ikke er repræsentativt at sige, at det er alles holdning. For mens nogen synes det er for meget, synes andre at det er virkelig fedt, når kvindelige komikere snakker om menstruation, fødsler og sex.
– Og det er jo bare vildt nice, at vi får flere frem, der kan snakke om det, tilføjer hun.
Tror du, at det at du fik et hurtigt gennembrud, har påvirket at du ikke har oplevet sexisme eller følt dig undertrykt i branchen?
– Nej, det tror jeg ikke, som sådan hænger sammen. Og jeg havde jo også tre år i miljøet, inden jeg fik det, hvor jeg også skulle finde min vej og plads i det.
Selvom Eva Jin ikke selv har oplevet den grænseoverskridende backstagekultur, eller følt at hun havde det sværere fordi hun var kvinde, er det noget hun stadig tit bliver spurgt ind til. Og hun oplever, at mange udefra stadig antager, at det stadig er sådan branchen ser ud.
– Jeg synes, det er lidt ærgerligt, at det skal være sådan, fordi det har ændret sig så meget. Men folk vil meget gerne høre den historie, fordi det er det mest forargende og den som kan skabe store overskrifter, siger hun og fortsætter:
– Men det er jo stadig en branche, som tiltrækker mange mænd. Så der kan da godt være en lidt mandet vibe backstage, Men jeg har egentlig altid befundet mig godt i den og jeg synes 100 procent, der er en bevågenhed omkring det. Folk er gode til at rette på hinanden, hvis der er nogen, der siger noget grænseoverskridende.
Afslutningsvist siger Eva Jin, at der helt klart er en fornemmelse i miljøet af, at alle gerne vil have kvinder på scenen, fordi man gerne vil have et varieret line-up. Det bliver nemlig også et bedre show, hvis der kommer så meget forskelligt som muligt.
