Hun fortalte det på tredje date og hørte aldrig fra ham igen
Foto: Privat
Hun var på tredje date med en fyr, som hun synes var rigtig sød. De havde gode snakke, grinede sammen og interessen virkede gengældt. Derfor følte hun sig tryg nok til at fortælle ham, at hun ikke har sex med nogen før de er blevet kærester.
Efter daten hørte hun aldrig fra ham igen.
Sådan fortæller musikeren Berg, der går under det borgerlige navn Alberte Kragh.
Hun oplever, at sex er så overstimulerende for hende, at hun bliver ængstelig bagefter.
– Engang havde jeg meget sex med mange forskellige. Nok fordi jeg troede, det var sådan, man gjorde. Men som voksen har jeg fundet ud af, at der også er et andet valg. Man må jo faktisk godt bare lade være, siger Berg.
Derfor har hun nu besluttet sig for, at den næste person, hun skal være seksuelt sammen med, skal være en, hun er blevet kærester med.
Berg forklarer, at det føles som om, der bliver taget en lille bid af hende, hver gang hun har sex. En bid hun aldrig får tilbage igen. Og det er uanset, om det er en ”fremmed” eller en partner, hun er sammen med.
I en periode overvejede hun, om hun var aseksuel, fordi hun ikke rigtig nød sex. Nu har hun fundet ud af, at det ikke er tilfældet. Hun er bare ikke et særligt seksuelt menneske, og hendes lyst er ret lille.
Det har tit givet hende en følelse af, at hun er forkert.
– I stedet for at hvile i det og acceptere at det er sådan, jeg er, så har jeg følt, at jeg var nødt til at finde ud af, hvordan jeg kunne få det til at gå væk. Jeg har brugt så mange år på at prøve at stoppe med at have det som jeg har det.
Sådan fortæller Berg om sit anstrengte forhold til sex. Og især i sin opvækst, men også i dag, har hun manglet nogen at spejle sig i. Nogen, der snakkede om, at det er okay at have en lille sexlyst.
– Det er ikke kun, når du har født, har menstruation eller herpesudbrud, at det er okay ikke at have lyst til sex. Du må også godt bare være midt i dine 20’ere, være ung, have et ”helt almindeligt” liv og ikke have lyst til sex, mener Berg og tilføjer:
– Der har været den her bølge med, at vi skal fremme og italesætte, at vi godt må være seksuelle væsener og gøre det, vi har lyst til. Også som kvinder. Det er jeg jo meget enig i.
Eksperternes råd: Sådan fortæller du din partner om dine feticher og fantasier
Hun pointerer dog, at det jo også betyder, at man gerne må lade være med at have sex, hvis det er det, man har lyst til. Uanset om det skyldes lyst, religiøs overbevisning eller noget tredje.
Og det perspektiv mangler i debatten, synes hun.
– Der bliver tit skrevet om, hvordan man kan bruge et buttplug, spice tingene op, sexte eller noget i den stil. Jeg mangler nogle, der snakker om, hvordan man kan have et dejligt parforhold – også uden alle de ting. Det vil jeg gerne læse om.
Hun vil gerne understrege, at hun virkelig ikke synes, der er noget galt med at have meget sex, og at hun ikke ønsker at fjerne fokus fra dét perspektiv. Men hun mener der er plads til begge perspektiver.
Da Berg som teenager begyndte at være seksuelt aktiv, fyldte snakken om sex meget i hendes venindegruppe. Det påvirkede den måde, hun selv indgik i seksuelle relationer på.
Berg: Jeg kan godt lide at gå i tøj, der er sexet, men jeg er ikke et seksuelt væsen privat.
Foto: Privat
– Jeg synes, der er en snak om, at sex skal være hårdt, vildt og rowdy. Og dengang jeg var yngre, var det sgu lidt sejt at sige, at man godt kunne lide, når det gjorde ondt. Og det er jo ikke, fordi der er nogen seksualitet eller lyster, der er forkerte, men jeg tror, at især når man er yngre, kan der være et pres hen imod, at sex skal være vildt. Og så er der ikke rigtig plads til, at man som 17-18-årig går ud og siger, at man bare godt kan lide, når sex er lidt kedeligt.
Selvom Berg har manglet andre, der snakkede om deres lave sexlyst, så er hun ikke alene.
Tal fra Sexus-rapporten viser nemlig, at 12 procent af danskerne har lyst til sex en til tre gange på en måned, otte procent har lyst mindre end en gang om måneden, og ni procent slet ikke har haft lyst det sidste år. Kvinderne er overrepræsenterede i alle tre kategorier.
Blandt dem, der svarede på Sexus-undersøgelsen og var i et heteroseksuelt parforhold, var tendensen også, at manden oftere har lyst til sex end kvinden.
40 procent har faket en orgasme. Én ting går igen for dem, der er stoppet med det
Berg har gjort sig en del tanker om, hvordan man løser den udfordring. For skal man gå på kompromis med noget så centralt?
Det mener hun ikke.
– Jeg har virkelig tænkt over, hvad forskellen er på at have mindre eller mere sex end man ønsker i et parforhold. For mig er forskellen, at hvis jeg går på kompromis, så overskrider jeg mine grænser, og jeg ødelægger faktisk noget af mit selvværd og selvtillid. For mig at se, er det derfor den person, der ikke har lyst til sex, der har det sidste ord, siger hun og tilføjer:
– Og til the day I die, vil jeg sætte en fed streg under, at man ikke skal have sex, hvis man ikke har lyst.
Hun understreger, at man godt kan gå i sexet tøj og samtidig have en lav sexlyst.
– Jeg kan godt lide at føle mig sexet, gå i tøj, der er sexet, høje støvler og store øreringe. Jeg kan godt lide at udtrykke mig seksuelt, og verden må også gerne se mig seksuelt. Men jeg er ikke et seksuelt væsen privat.
Hun forstår godt, hvorfor det kan forvirre nogle, men hun holder fast i, at det er hendes valg og hendes grænser.
– Jeg må godt være hyperseksuel, når jeg er ude blandt folk, danse og kysse med folk og lade være med at have sex med nogen, før jeg er kærester med dem. De to kontraster må godt eksistere i én.