Agenda
7. marts 2025

Hvis hun kunne ændre én ting, ville hun ændre den færøske abortlovgivning. Med det samme

Hvis man ikke tror, der er noget tilbage at kæmpe for, når vi taler ligestilling, er det fordi man bevidst lukker øjnene. For selvfølgelig er der det, siger Katrin Sigurpálsdóttir Kamban.
Af: Heidi Kirkeby Mogensen
Katrin Sigurpálsdóttir Kamban

Foto: Emilie Lærke Henriksen

Hvad synes du er det vigtigste, der er sket for kvinder i det forgangne år?

- Det seneste år synes jeg, det har været svært at få øje på de positive ting. Men det der alligevel står tydeligst i min hukommelse er den nye danske abortlovgivning. Fordi den igen fastslår kvinders ret til selv at tage valget. Også dem ned til 15 år, uden abortråds eller forældres indblanding.

Hvad ville du ændre i vores samfund med det samme, hvis du kunne?

- Jeg ville ændre den færøske abortlovgivning, så færinger også fik retten til fri abort.

Kvindernes internationale kampdag

På femina kæmper vi for kvinders rettigheder hver dag. Men derfor er 8. marts stadig en helt særlig dag.

I år har vi valgt at give ordet til en række kvinder, der på hver sin måde er en vigtig stemme i ligestillingsdebatten: Debattør og aktivist Manila Ghafuri, aktivist og forfatter Emma Holten, iværksætter og debattør Mary Consolata Namagambe, skuespiller og model May Lifschitz, forfatter Cecilie Lind, fodboldspiller Sofie Junge Pedersen, fotograf og performancekunstner Nina Sikkersoq Kristoffersen og medstifter og bestyrelsesmedlem i organisationen Frítt Val Katrin Sigurpálsdóttir Kamban.

Hvilke råd ville du give til dit yngre jeg om at være pige og kvinde i dag?

- Jeg ville sige, at bare fordi man kan, behøver man ikke være tilgængelig hele tiden. Det er en god ting at holde fri, tage pauser og slappe af. Det gælder både professionelt og privat. Fordi vi alle sammen hele tiden har vores mobiler på os, er der kommet en forventning om, at man skal være tilgængelig, eksempelvis når arbejdsmails tikker ind sent om aftenen. Men det er okay ikke altid at være tilgængelig, og du må gerne tage tid til dig selv. Det allervigtigste er, at man har det godt med det, man laver, og husker at passe på sig selv. Man behøver ikke at være og gøre noget for andre konstant.

Hvilke kvinder inspirerer dig mest?

- Det er nok lidt kliché, men det er de kvinder, jeg har i mit liv. Da jeg var yngre, var det sangeren Lady Gaga, men med tiden er det blevet alle de forskellige kvinder, jeg har omkring mig; min mor, bedstemor, kvinderne i min familie, mine veninder og kollegaer. De er alle sammen så stærke og modige, de viser mig og verden, at alt kan lade sig gøre, så længe vi støtter hinanden. Det inspirerer mig til at blive en bedre udgave af mig selv og til at gøre det bedste, jeg kan.

Katrin Sigurpálsdóttir Kamban

  • 28 år og studerer retorik på Københavns Universitet.
  • Hun er medstifter og bestyrelsesmedlem i organisationen Frítt Val, der kæmper for fri abort i Færøerne.
  • Sammen med Frítt Val modtog hun i 2024 Planbørnefondens Pigepris for arbejdet for fri abort i Færøerne.

Hvad vil du sige til dem, der ikke mener, der er noget tilbage at kæmpe for?

- Selvfølgelig er der det. Følg med i nyhederne. Kvinder mister pension og anciennitet, når de går på barsel og vælger at få børn. Der bliver ikke forsket nok i kvindesygdomme, kvinder får ikke rettidig behandling. Samtidig ser vi lige nu, hvordan kvinder i hele verden mister deres rettigheder, blandt andet adgangen til fri abort. Og der foregår stadigvæk meget diskrimination.

- I min optik skal man bevidst ignorere det, hvis ikke man kan se, at der stadig er noget at kæmpe for.

Hvordan markerer du dagen?

- Jeg skal til samtalesalon på KØN museet i Aarhus sammen med Ahlam Chemlali og Filuka, de to andre nominerede til Planbørnefondens Pigepris 2024. Det glæder jeg mig rigtig meget til.

- Og når jeg er tilbage i København om aftenen, håber jeg, at jeg kan finde et andet spændende 8. marts arrangement at tage til.

Læs også