Karriere og penge
18. december 2024

Cille er eneste kvinde i prestigefyldt konkurrence. Men vejen dertil var ikke selvsagt

Cille Bunk Pedersen er eneste kvindelige finalist i en prestigefyldt talentkonkurrence for aspirerende kokke. Hun har kæmpet sig vej fra en tilfældig start som kokkeelev til at stå blandt landets største talenter.
Af: Kamilla Kilias
Cille Bunk Pedersen

Foto: Mette Ljunggren

I sommeren 2017 trådte en nervøs Cille Bunk Pedersen ind ad døren til det ikoniske Ruths Hotel i Skagen. Hun var blot tre måneder inde i sin kokkeuddannelse på Tech College og havde aldrig arbejdet i et professionelt køkken før. De næste to dage skulle hun bevise sit værd under en prøveperiode – og hun var rædselsslagen for at fejle.

"Jeg var virkelig nervøs. Jeg kunne ikke sove natten inden, selvom jeg var vildt træt, fordi jeg var så spændt."

Mens duften af smør og frisk fisk fyldte luften i det røde og hvide hotel med de sprossede vinduer, blev Cille kastet ud i opgaver, hun aldrig før havde prøvet. Først i konditoriet, hvor hun assisterede souschefen med at sprøjte marengs, bage rugbrød og kager. Senere i brasseriet, hvor hun fik lov at prøve kræfter med køkkenets kolde retter.

"Jeg fik den ene succesoplevelse efter den anden. Ting jeg aldrig havde prøvet før, fandt jeg ud af, at jeg var god til. Det var næsten som at være hjemme."

For første gang følte hun, at hun passede ind. Det var ikke som i skolen, hvor hun ofte havde oplevet nederlag og følt sig utilstrækkelig. I køkkenet handlede det om præcision, gentagelse og smagssammensætninger – noget, der lå naturligt for hende.

"Jeg har aldrig været god til det boglige, jeg kan ikke sidde stille og koncentrere mig så længe. Så det var virkelig en åbenbaring at komme ud på en erhvervsuddannelse, hvor jeg skulle bruge mine hænder. Det var noget, jeg kunne forholde mig til."

Men det har ikke altid ligget i kortene, at Cille skulle stå der i et af de mest eftertragtede køkkener og bevise, at hun kunne gøre det bedre end de andre kokkeelever, der havde været på prøve dagene forinden. Eller at hun overhovedet skulle være kok.

For selvom Cille voksede op på en gård i Herning omgivet af hjemmedyrkede grøntsager og en mormor, der insisterede på gode råvarer, så var det aldrig noget, der tændte en gnist hos Cille eller prægede hendes barndom med store gastronomiske ambitioner.

"Noget af det, man bliver spurgt mest om i starten af tyverne, er, ‘hvad vil du med dit liv’, og jeg havde ingen som helst idé. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle," fortæller hun.

Faktisk endte hun i kokkefaget lidt ved et tilfælde. Hun havde i to år arbejdet i en faldskærmsklub, hvor hun hjalp med at pakke faldskærme og lave lidt mad. Spaghetti bolognese og frikadeller, ikke noget professionelt, fortæller hun.

Da sæsonen lukkede ned, flyttede hun hjem til sin mor og skulle finde en måde at betale sin husleje på. Og sådan endte hun med at søge ind på grundforløbet til kok og tjener i Aalborg for at se, om det kunne være noget for hende.

"Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg var god i køkkenet, og jeg syntes, det var helt vildt fedt. Det var som om, at jeg endelig fandt min hylde," forklarer hun.

Ruths Hotel syntes heldigvis også, at Cille hørte hjemme i køkkenet, så tre måneder efter den tilfældige start på Tech College fik hun en elevplads i Skagen, hvor hun var skiftevis med skole de næste 3,5 år.

Her begyndte hendes rejse for alvor, og Cille fandt hurtigt sin helt egen plads i det tempofyldte køkkenmiljø – en plads fyldt med spræl, humor og kreativitet. Hun er nemlig ikke kun kendt for sine kulinariske evner, men også for sin smittende energi og sin klodsethed, som blandt andet har resulteret i en hel arbejdsdag iført cykelhjelm efter en uheldig episode med en pande.

"Panderne stod på en flyver-hylde over komfuret, som min kollega kom til at skubbe til, så jeg fik den store støbejernspande i hovedet, og så måtte jeg arbejde med cykelhjelm resten af dagen," fortæller Cille med et grin og tilføjer, at hun heldigvis aldrig er kommet alvorligt til skade.

Cille elsker at sætte sit personlige præg, både i maden og i omgivelserne. Hendes termomixer derhjemme er fx folieret med citroner, fordi hun ikke kunne udholde, at den var så kedelig at se på.

Og det samme gælder hendes garderobe – nok er uniformen en hvid kokkejakke og sorte bukser, men ensfarvede strømper er skrottet til fordel for glimmer og farver. For hende handler det om at skabe glæde, både i køkkenet og i livet generelt.

"Jeg tror på, at glade kokke laver bedre mad. Det handler om at have det godt i det, man laver, for at få de bedste resultater."

Hun elsker at give gæsterne en oplevelse gennem maden, og siden hun blev udlært, har hun skabt madoplevelser på Ruths Hotel i Skagen, på Restaurant Uformel i København, og så på Bistro Boheme i København.

"Jeg startede egentlig som tjener på Bistro Boheme, fordi der ikke var ledige pladser i køkkenet, men jeg ville bare derned og arbejde," fortæller hun om sit målrettede valg.

Gæsterne, der besøger Bistro Boheme i vintermånederne, er nemlig mange af de samme, som besøger Ruths Hotel i sommersæsonen, og derfor havde Cille hørt godt om den specifikke restaurant længe før, hun overhovedet flyttede til København. Og efter lidt tid fik hun da også sin ønskede plads i køkkenet.

Og det er ikke kun i restaurantkøkkenet, at hun brillerer med de franske retter. Allerede fra Ruths Hotel blev hun spottet som talent og blev introduceret til konkurrence-verdenen gennem Tech College, der havde et konkurrencehold for elever.

"De spurgte, om jeg ville med til en prøvetræning, fordi de syntes, jeg var god. Så prøvede jeg det og fandt ud af, at det var vildt sjovt at møde andre på tværs af restauranter og landsdele."

Gentagelserne, som var hendes styrke, viste sig at være en fordel, da hun begyndte at træne til kokkekonkurrencer.

"For hele tiden at blive bedre og hurtigere er gentagelser essentielt. Jo flere gentagelser, jo nemmere bliver det for dig."

Det kom let til Cille, der gennem årene og ved siden af sit arbejde har opnået imponerende resultater i konkurrencer: første fik hun en 2. plads i Nordjysk Mesterskab for kokkeelever, senere vandt hun to år i træk Young Chefs, så en 1. plads i Nordjysk Mesterskab for kokkeelever, en sølvmedalje til både Kartoffelprisen og Årets kok, og nu har hun altså sikret sig en plads som finalist i den prestigefyldte konkurrence Rising Star 2025 - en talentkonkurrence for unge aspirerende stjernekokke, der bliver afholdt i januar.

"Konkurrencerne giver mig lysten til hele tiden at blive bedre, og når det så går godt, så giver det da også lidt til selvtilliden."

Når hun forbereder sig til konkurrencerne, bliver det altopslugende. Det kræver dedikationer og mange ofre, når al fritid bliver brugt på at træne, øve og gentage det hele et utal af gange. Men for Cille er det hele indsatsen værd.

"Jeg træner alt det jeg kan, når først jeg er i gang. Og så vil selvfølgelig gerne gøre mine venner og kolleger stolte, så de også synes, det er alle de missede fødselsdage og begivenheder værd," siger hun.

Lige nu er en af de perioder, hvor alle hendes vågne timer er fyldt med mad. Hvis ikke hun er kok i Go’ Morgen Danmark eller sørger for at give Bistro Bohemes gæster kulinariske oplevelser, ja så træner hun for at få titlen som Danmarks Rising Star.

"Rising Star er en prestigefyldt konkurrence, og det er derfor en kæmpe ære at blive spurgt om jeg vil deltage."

Hun er den eneste kvinde i et finalefelt på fire kokke, men den kønsfordeling er Cille efterhånden vant til - både i køkkenerne og til konkurrencerne. Selvom kokkefaget traditionelt har været domineret af mænd, har Cille dog aldrig ladet sig begrænse.

"Nogle gange ville det da være rart, hvis der var flere kvinder i branchen. Kvinder kan det samme som mænd i et køkken, så jeg håber, at nogle kan blive inspireret af min fortælling og tør tage chancen og prøve faget."

Cille fandt sin passion ved at tage en chance, og nu står hun som finalist i en prestigefyldt konkurrence og håber, at hun kan inspirere andre kvinder til at finde deres plads i gastronomien.

"Måske kan jeg være en rollemodel, så andre også kan få øjnene op for, at kokkefaget kan blive deres hylde."

Læs mere om:

Læs også