Karriere og penge
24. juli 2019

Eksperten: "Det kan opleves som et tabu at sige, at man ikke ser frem til at gå på pension"

Er fortællingen om pensionistlivet for rosenrød? En ny rapport om overgangen fra arbejdsliv til pensionistliv viser, at der også kan være bekymringer, identitetstab og bristede forventninger forbundet med at gå på pension. Men det er der ikke mange, der taler højt om.
Af: Anette Aggerbeck, redigeret til web
Tabu pension

Foto: Panthermedia

Sundhedsstyrelsen kom med en ny rapport i januar 2019 med titlen ”Analyse af overgangen fra arbejdsliv til pensionistliv” som led i en ny handlingsplan for det gode ældreliv. Rapporten bygger på interviews med 18 kvinder og mænd, som lige er gået på pension eller er på vej på pension. Ifølge Line Raahauge Hvass, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, er der fællestræk for deltagerne uanset deres individuelle baggrund.

– Flere af dem fremhæver, at der eksisterer en fortælling om det gode pensionistliv – det er en udbredt antagelse i samfundet, at pensionisttilværelsen er en form for forlænget ferie, hvor man slipper for at arbejde. Man får tid til at dyrke sine hobbier og kan rejse jorden rundt. Problemet med denne fortælling er, at den kan give for høje forventninger. Når man så bliver pensioneret, bliver man måske skuffet, hvis livet ikke er så let og lykkeligt, som man havde forestillet sig. Måske er det slet ikke rart selv at skulle planlægge alt sin tid, og man har måske ikke råd til rejser. Overgangen til pensionistlivet opleves som endnu tungere, når den så ikke er det, siger Line Raahauge Hvass.

LÆS OGSÅ: Mød Eva og Leanne: Sådan havde vi det med at gå på pension

For nogle mennesker er det ikke kun positivt at forlade arbejdsmarkedet, og derfor kan fortællingen om det lykkelige pensionistliv opleves som begrænsende og tabuiserende. De adspurgte i Sundhedsstyrelsens rapport kunne tænke sig, at fortællingen blev mere nuanceret, så kommende pensionister får et mere realistisk billede af overgangen.

– Det kan opleves som et tabu at sige, at man ikke ser frem til at gå på pension. Det er svært at tale åbent om sine bekymringer for pensionisttilværelsen, når man hører om andre, der rejser meget, går til bridge, er meget sammen med deres venner, børnebørn og så videre. Måske har man ikke selv det overskud, og det kan være svært at tale med andre om.

Tvunget på pension

Analysen fra Sundhedsstyrelsen viser, at trivsel og pension hænger sammen med ens økonomi, og om man er parat til at forlade arbejdslivet.

– De, der selv kan få lov at bestemme, hvornår og hvordan de forlader arbejdsmarkedet, har det generelt bedre med at gå på pension end dem, der er blevet tvunget på pension, ved at de for eksempel er blevet fyret. Er man blevet fyret, kan man få en oplevelse af, at ens arbejdskraft ikke længere kan bruges til noget, og det er ikke en god følelse at forlade arbejdsmarkedet med, siger Line Raahauge Hvass og peger på, at det at være sund og rask også betyder meget, i forhold til om man trives med at blive pensionist.

Alle adspurgte i undersøgelsen fra Sundhedsstyrelsen nævnte, at de ønskede at blive ved med at holde sig fysisk aktive efter pensionsalderen.

LÆS OGSÅ: Sådan tackler du fire store - men helt almindelige - bekymringer. Bl.a. at gå på pension

Mistet arbejdsidentitet

I overgangen fra arbejds- til pensionistliv kan man være nervøs for, hvad der skal ske med en, når man bliver pensioneret. Kan man finde ud af at være sammen med sin ægtefælle hele tiden, og hvordan skal økonomien hænge sammen?

– Det kan gøre pensionisttilværelsen svær, hvis man ikke ved, hvad man skal stille op med sit liv. Som pensionist har man mistet sin arbejdsidentitet – hvis man ikke længere er sygeplejerske, hvad er man så? Bedstemor? Fra at have været noget og dagligt blive bekræftet af kolleger står man i en ny situation. Man skal til at skabe sig en ny identitet og give livet ny værdi og mening. Det kræver energi og overskud at skulle iscenesætte en ny meningsfyldt hverdag, for den kommer ikke nødvendigvis af sig selv, siger Line Raauhage Hvass.

https://imgix.femina.dk/line-raahauge.jpg

Line Raahauge Hvass arbejder i sundhedsstyrelsen, som rapporten er udarbejdet for af konsulenthuset PwC.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs mere om:

Læs også