Økonomi
21. april 2021

Elizabeth fortæller ærligt om sin økonomi på Instagram: ”Det holder mig endnu mere til ilden”

Elizabeth Frank Nebelong og hendes mand drømmer om at opnå økonomisk frihed, og det indebærer blandt andet at spare op og investere.
Af: Emilie Søndergaard Christiansen
https://imgix.femina.dk/2021-04-19/elizabeth.jpg

Foto: Marie Hald

Hvad betyder penge for dig?

– Tid og frihed. Det er det meget korte svar. Jeg gør rigtig meget ud af at sætte lighedstegn mellem de to ting.

Hvad er din ”penge-filosofi”?

– At jeg tror på, der er penge nok til alle, og at hvis man fordeler dem rigtigt, kan man få pengene til at arbejde for sig, så man ikke skal arbejde for dem.

Hvilket penge-livssyn er du vokset op med?

– Jeg er skilsmissebarn, så man kan sige, at jeg har to forskellige penge-livssyn. Det ene er, at man aldrig skal bruge den sidste krone. Og det andet er, at det finder vi en løsning på.

Bor du i ejer- eller lejebolig? Hvorfor? Hvis ejer – hvordan finansierer du den?

– Min mand og jeg bor i en andelsbolig. Vi havde mulighed for at komme ind i en rigtig god andelsforening, og på det tidspunkt havde vi ikke penge til at købe en ejerbolig.

– For at kunne finansiere at købe en andelsbolig tog vi et andelsboliglån på 880.000 kroner gennem vores bank, men vi fik også hjælp af mine svigerforældre.

– Vi lånte 50.000 af dem til at renovere for. Så vi lagde en udbetaling til lejligheden og brugte nogle penge på at sætte den i stand.

Har I fællesøkonomi?

– Ja, hundrede procent. Vi mener, det er den måde, der giver færrest konflikter. Og så har vi også valgt at have vores børn hjemme de første år af deres liv, og det giver en helt naturlig ubalance i økonomien.

– Derfor har vi også valgt, at jeg også står skrevet på min mands arbejdsmarkedspension, i tilfælde af at vi bliver skilt, hvilket vi selvfølgelig ikke kan forestille os sker.

– Men så er det i hvert fald ikke en ting overhovedet med økonomien. Så på den måde deler vi alt hundrede procent.

Elizabeth Frank Nebelong

  • 30 år
  • Bor i Virum sammen med sin mand Morten og deres to børn.
  • Har en professionsbachelor i ernæring og sundhed. Arbejder til daglig som selvstændig sundhedsguide og ernærings-konsulent, hvor hun hjælper klienter med personlig træning og livsstilsændringer.
  • Forfatter til en kogebog og tidligere redaktør på en række kogebøger.

Hvad er din største økonomiske last?

– Jeg er ikke sådan en, der impulsshopper, eller sådan en, der bare skal have det nyeste. Så derfor tror jeg, at min største økonomiske last er, at jeg nogle gange, oppe i mit hoved, godt kan bruge pengene, før de er der.

– Lige nu kigger vi eksempelvis på større bolig, og her kan jeg godt mærke, at det kan gå lidt stærkt oppe i mit hoved: ”Så kan vi også bare lige, og så mangler der kun lige et par hundredetusinde der.” Men sådan fungerer det jo bare ikke.

Sparer du op til pension? Hvordan?

– Ja, men det er relativt nyt. Jeg gør det som sagt via min mands pensionsopsparing. Og så er jeg desuden også selvstændig, og jeg passer mine børn hjemme, så derfor har det ikke været det, der har stået øverst på prioriteringslisten. Men jeg har en aldersopsparing, som jeg er begyndt at betale til i år.

Hvordan er dine økonomiske vaner?

– Jeg bruger egentlig ikke supermange penge i øjeblikket, og det er, fordi vi har nogle helt andre prioriteringer, i forhold til at jeg skal starte virksomhed op igen lige om lidt. Der vil vi gerne have en ret solid bund, så jeg kan starte, uden at det er et problem, at jeg ikke trækker løn ud til mig selv de første måneder.

– Det lyder kedeligt, men vi mangler ikke noget. Det betyder bare meget for os med den sikkerhed.

Investerer du? Hvis ja, i hvad og hvorfor?

– Jeg investerer i fonde via Nordnet, hvor jeg har en månedsopsparing. Her investerer jeg fast 2.500 kroner hver måned. Og så har jeg også investeret i nogle enkelte aktier. I 2021 er det vores mål at få investeret 100.000 kroner i alt, inklusive vores månedsopsparing.

Min rodede økonomi og følelsen af hele tiden at mangle penge fyldte meget hos mig i mine studieår.

– Og så er planen, at vi investerer i enkeltaktier, når vi har sparet mellem 5.000 og 10.000 kroner op til formålet. Derudover investerer jeg også mine børns børneopsparinger.

– Investeringerne er mit sikkerhedsnet på den lange bane. Vores fokus er at opbygge noget mere passiv indkomst, som gør, at min mand og jeg på sigt kan arbejde mindre.

– Lige nu vælger vi i høj grad selv, hvordan vi vil arbejde, og det vil vi gerne blive ved med at kunne prioritere.

Hvad bruger du flest penge på i hverdagen?

– Mad.

Hvad er det dyreste, du har købt i dit liv?

– Ud over vores andelslejlighed er det nok min computer.

Hvorfor åbnede du din Instagram-konto i sin tid?

– Det gjorde jeg i første omgang for at have en form for dagbog over min økonomi, og for at vi kunne holde os selv op på de mål, vi satte os. Jeg havde ikke prioriteret min økonomi og min opsparing før for cirka fire år siden.

– Jeg havde været god til at bruge hver en krone, jeg tjente – og i nogle perioder også mere, end jeg tjente.

– Min rodede økonomi og følelsen af hele tiden at mangle penge fyldte meget hos mig i mine studieår. Så da jeg lagde min økonomi ud på Instagram, og der pludselig var nogle, der læste med, så blev det hele meget virkeligt. Og jeg følte endnu mere, at jeg stod til regnskab over for mig selv.

– Jeg deler jo det hele, altså også alle de dårlige ting, selv om jeg klart synes, at det er sjovest at dele ud af alle de gode ting. Det gør, at jeg holder mig endnu mere til ilden og til de mål, vi har sat.

Hvad var målsætningen med at dele din økonomi på Instagram?

– At vi først skulle af med det private lån på 50.000 kroner og mit SU-lån, der var nået op på 177.000 kr. Det var de to store lån, vi havde, ud over det vi har i vores bolig.

– Og så var meningen med profilen at dele alle de tanker om, hvorfor vi har valgt at prioritere et SU-lån. Det er jo et billigt lån, og det er jo ikke normen, at man betaler det af hurtigt, fordi det er billigere end et banklån, og det havde også en billigere rente end vores andelsboliglån.

– Men vi valgte at få det betalt hurtigt af for at give en økonomisk frihed på en anden måde ved ikke at have de faste betalinger hver måned.

Læs mere om:

Læs også