Karriere og penge
22. november 2024

Forbrugerøkonom: Jeg får dårlig samvittighed, og det går ud over helbredet

Forbrugerøkonomen er klar over, at hun ikke kan lide at shoppe – og hvorfor det måske også er det bedste.
Af: Hedda Fannemel Espeli
Silje Sandmæl

Foto: Frank Karlsen

Forbrugerøkonom Silje Sandmæl er dette efterår aktuel i det norske TV 2-program "Vokteren", men det var som ekspert i det norske "Luksusfælden", at mange tv-seere først lærte hende at kende.

Sandmæl har tidligere været åben om, at hun voksede op under trange økonomiske kår, og at hun to gange har oplevet at blive udbrændt.

Dette fortæller hun også i denne uges afsnit af "Åpen journal", hvor hovedtemaet er, hvordan økonomi påvirker, hvordan – og hvor længe – man lever.

Livskvalitet i højsædet

I podcasten spørger vært Katarina Flatland Silje Sandmæl, hvor mange penge hun bruger på sundhed, hvilket forbrugerøkonomen har lidt svært ved at svare på:

- Ooh, det var et virkelig godt spørgsmål! For sundhed, det mener jeg dækker over så utrolig meget. Sundhed for mig er livskvalitet, siger Sandmæl og tilføjer, at hun foretrækker at bruge penge på oplevelser frem for for eksempel cafékaffe.

Efter at have erfaret som barn, at pengepungen ikke er uudtømmelig, og at det sagtens er muligt at lave hyggelige ting uden at bruge mange penge, har Sandmæl også i dag et bevidst forhold til sit forbrug.

- Ikke glad for det

I "Åpen journal" fortæller Silje, at perioderne med udbrændthed har lært hende, at man skal prioritere tid såvel som penge. Hun understreger, at alenetid i form af eksempelvis træning og tid med familien spiller en central rolle i dette.

- Det kan være, at vi laver gratis ting, men det kan også være, at vi har oplevelser. Jeg er heller ikke sådan et shoppe-menneske – jeg kan virkelig ikke lide det, fortæller Sandmæl.

Forbrugerøkonomen påpeger, at shopping også kan have en forbindelse til sundhed og nævner undersøgelser, der viser, at f.eks. mange nordmænd får dårlig samvittighed, når de shopper.

- Det handler måske om at være lidt mere bevidst og ikke bare købe ting i blinde. For når man gør det, ender det med, at man får dårlig samvittighed! Og det går ud over helbredet, siger Sandmæl og tilføjer, at indkøb hjemme hos dem altid er velovervejede og ikke overflødige.

Forbrugerøkonomen problematiserer desuden fænomenet købetvang og påpeger, at "man bare køber ting nu, fordi andre har det."

Sandmæl introducerer også det, hun kalder "3 + 3-metoden." Her opfordres man til at stille sig selv følgende spørgsmål, før man køber noget:

  1. Har jeg brug for det?
  2. Er det det værd i forhold til noget andet, jeg har mere lyst til?
  3. Forbedrer det min livskvalitet?

Hvis man stadig er overbevist, anbefales det at vente tre dage og derefter vurdere, om man stadig har lyst til at foretage købet.

Fandt kærligheden i USA

I sin opvækst boede Sandmæl på Romsås i Oslos østkant – en oplevelse, som langt fra altid var let, har hun tidligere fortalt til Dagbladet.

https://imgix.femina.dk/2024-11-20/81110090.jpg

Foto: Tore Skaar

Da hun var økonomistuderende i San Francisco nogle år senere, mødte hun Bent fra Oslos bedste vestkant. De to endte med at gifte sig og få tre børn sammen, selvom Silje havde visse fordomme, da de først mødtes:

- Han var præcis den type, jeg ikke var interesseret i at være sammen med, sagde hun i et interview med Hjemmet i 2023, og fortsatte:

- Altså, jeg kommer som sagt fra Romsås, og gennem hele min opvækst gjorde vi nar af folk fra vestkanten. Drenge, der gik med sejlersko, pikétrøje, V-halstrøje og pandebånd.

Denne artikel blev første gang bragt af kk.no, der også er ejet af Aller Media. Dette er en oversat og redigeret version.

Læs mere om:

Læs også