Karriere og penge
17. december 2024

Jeg føler mig nærmest tvunget til at bruge penge på mine kollegaer. Hvad gør jeg?

I feminas økonomiske brevkasse svarer eksperterne på dit økonomiske dilemma.
Af: Benedikte Løje Nielsen, Ida Marie Moesby
Benedikte Løje Nielsen, Ida Marie Moesby

Foto: Emilie Lærke Henriksen

Kære økonomiske brevkasse

På mit arbejde har vi både nissevenner, pakkeleg og bring-your-own-hjemmebag, som ledelsen har indført for at styrke fællesskabet.

Men det føles som om, det tager overhånd, og jeg har ikke lyst til at bruge penge og tid på gaver og bagværk til mine kolleger i juletiden.

Jeg føler mig nærmest tvunget til at deltage for ikke at blive set som en dårlig teamplayer.

Hvordan siger jeg fra uden at skabe dårlig stemning?

Send os dit økonomi-spørgsmål

Bør man betale sine børns lommepenge over Mobilepay, hvad gør du, hvis dine veninder tjener mere end dig og planlægger dyre hangouts, og hvordan er det nu lige med det der fællesøkonomi?

Der er mange spørgsmål, når det kommer til økonomi. Derfor sidder vores to eksperter klar til at besvare dem i feminas økonomiske brevkasse. De to eksperter er:

Benedikte Løje Nielsen, forperson i Kvindeøkonomien, en interesseorganisation der kæmper for økonomisk ligestilling.

Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom hos Nordea med fokus på privatøkonomi.

Send os dit spørgsmål på redaktionen@femina.dk og skriv Økonomisk brevkasse i emnefeltet.

Benedikte Løje Nielsen, Kvindeøkonomien

Kære du,

Hold da op, det lyder som om din arbejdsplads virkelig har taget julehyggen til det næste niveau!

Det er en hårfin balance mellem initiativer som skaber julehygge, og aktiviteter, som ender med at blive en sur pligt i en allerede travl måned.

Fællesskab på jobbet er selvfølgelig vigtigt, men det skal ikke ske på bekostning af din tid, dit overskud eller din pengepung for den sags skyld – og specielt ikke i december, hvor alle løber rundt for at nå det hele inden kalenderen skifter til 2025.

Jeg synes du bliver nødt til at sige fra, og skal du kunne gøre uden at blive set som hverken en dårlig teamplayer eller en jule-grinch.

Min anbefaling er, at du skal prøve at vælge én aktivitet, du deltager i, for eksempel pakkelegen. Foreslå så, at gaverne er noget personligt som en god te, en bog hjemmefra jeres reoler, eller noget genbrug. Så bliver det både hyggeligt og bæredygtigt, og slipper for unødvendige småting, der bare ender bagerst i en rodeskuffe.

Desværre så forholder det sig sådan, at specielt kvinder bliver set negativt på arbejdspladser, når de siger nej til ikke-karrierefremmende opgaver (kilde: Nej-klubben, 2022).

Så det er ikke sikkert, at alle vil tage lige godt imod at du siger nej tak til nissevenner og hjemmebag.

MEN, jeg vil anbefale, at du siger til dine kollegaer og ledelsen, at december er en så travl måned, så du kan simpelthen ikke deltage i det hele, men du vil glæde dig til at være med til netop pakkelegen.

Det er jeg sikker på, at både dine kollegaer og ledelsen vil forstå – mit gæt er, at der er flere af dine kollegaer, som nok har haft samme samme tanker som dig.

Held og lykke!
De varmeste julehilsner,
Benedikte

Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom

Kære du,

Det lyder som en meget social arbejdsplads, du har! Men jeg kan godt forstå, hvis du synes, at det har taget overhånd. For december er i forvejen en måned, hvor mange har ekstra travlt.

Hvis I allerede har nissevenner og er tilmeldt både julebagsordningen og pakkeleg, er det selvfølgelig sent at melde afbud nu.

Derfor vil jeg foreslå, at du prøver at gøre det så nemt for dig selv som muligt. Du kan fx købe noget lækkert julebag hos en bager i stedet for at bage selv.

Og hvis du er indlagt til obligatorisk pakkeleg, kan du måske finde noget fra gemmerne, du ikke bruger, og give det som gave.

Hvad angår nissevenner, så er det også noget, som både kan skabe julehygge men også stress. Men i stedet for at købe nyt kan du måske være lidt kreativ men med en mindre tidsmæssig indsats.

Fx kan du give din nisseven gåder på små sedler (du kan finde alverdens gåder på nettet), eller du kan tage et stykke frugt eller slik med, hvis du i forvejen ligger inde med noget derhjemme.

Du kan også vælge at give én eller to lidt større gaver til din nisseven i stedet for mange små ting og skrive på en seddel, at du er en nisse som går efter kvalitet frem for kvantitet ;-)

Jeg tror dit dilemma er noget, som rigtig mange kan relatere til – formentlig også mange af dine kollegaer.

Så jeg vil opfordre til, at I tager snakken næste år, inden der bliver planlagt det helt store. Det er helt i orden at sige, at du vil foretrække mindre af den slags netop for at skabe mest mulig julestemning og mindre juleræs.

Julehilsner fra Ida

Læs mere om:

Læs også