
Luke var vant til at drikke hver dag som sommelier på københavnsk top-restaurant. Så traf han en vigtig beslutning

Foto: Privat
Det er fredag aften på restauranten The Pescetarian i Indre København. Bordene er fyldte med madglade gæster, der vil have et brag af en kulinarisk oplevelse. Og der skal god vin til.
Den erfarne sommelier skænker et glas af kælderens fineste drue. Han hvirvler det rundt. Dufter til det.
Som det er kutyme for sommelierer som ham, er det nu, han skal smage vinen. Men det gør han ikke.
Som et levende paradoks drikker aftenens sommelier, Luke Jones, aldrig alkohol.
Sådan har det ikke altid været. For ganske få år siden var han en af de over 400.000 danskere, der ifølge tal fra Alkohol & Samfund har moderate alkoholproblemer.
Luke Jones var vant til at drikke hver dag som en del af sit job, indtil han en dag sagde stop af hensyn til sig selv og sine nærmeste.
Men kan man overhovedet være ædru og samtidig arbejde som sommelier?
Hvis man spørger Luke Jones, der til daglig er sommelier på The Pescetarian, udelukker det ene ikke nødvendigvis det andet.
Han er ædru på andet år og mener ikke, at hans fravalg af alkohol gør ham til en dårligere sommelier. Tværtimod.
– Min ædruelighed er min superkraft, siger vinkenderen og fortsætter:
– Jeg er faktisk bedre til mit job, når jeg ikke drikker, for jeg yder endnu bedre service end før. Jeg lever i nuet og er klar i hovedet, hvilket gør det til en meget bedre oplevelse for gæsterne.
En landsbydreng fra Sydengland
Som teenager i hjembyen Bath i Sydengland blev Luke Jones venner med en flok ældre drenge, som gik op i gode vine.
Han forstod hurtigt gruppens flydende fascination, og det var især vinens naturlige oprindelse, der pirrerede den britiske drengs interesse.
– Jeg synes, det var så spændende at lære, hvilke vine der passede til hvilke retter, og hvordan klimaet påvirkede det endelige resultat, siger Luke Jones.
Efter gymnasiet fik han arbejde på det lokale hotel, The Royal Crescent Hotel, hvor hotellets chefsommelier blev hans mentor.
– Jeg ville gerne være ham og have hans job, men han ville ikke sige sit job op lige foreløbig. Han var en lige så fast del af hotellet som møblerne, fortæller sommelieren.
Så da han i 2019 faldt over et Instagram-opslag fra en københavnsk sommelier, der manglede ansatte, sprang han til.
Få måneder efter ramte coronakrisen, hvilket sendte ham i et limbo mellem Storbritannien og Danmark. Anden gang, turen gik mod København, var det svært for ham at få opholdstilladelse, og det juridiske postyr blandet med de lange arbejdstider tog hårdt på den unge sommeliers mentale helbred.
Mens overskuddet og energien faldt, steg mængden af alkohol, han fik drukket, når han var på arbejde.
Restaurationsbranchens forhold til alkoholiske drikke, hjalp ikke ligefrem.
– Det kan være et meget giftigt miljø at arbejde i, hvis man har et problem med alkohol, siger Luke Jones og forklarer, at det ofte er socialt acceptabelt i branchen at drikke alkohol i forbindelse med en vagt.
– De fleste drikker en eller to genstande efter arbejde og i løbet af en vagt, men det kan hurtigt eskalere. Det var det, der skete for mig, forklarer han.
Vinen eller vennerne?
Luke Jones arbejdede lange dage og kom hjem sent om aftenen, fordi de altid skulle have et par genstande i restauranten efter lukketid. De usunde alkoholvaner tog også hårdt på hans forhold til hustruen og vennerne.
– Jeg ville få fri kl 00.00, men gik først hjem omkring klokken 03 eller 04 om morgenen, fordi jeg skulle drikke efter arbejde, fortæller sommelieren.
Men en dag fik han nok af at vågne med både moralske og fysiske tømmermænd.
– Jeg indså, at enten ville der ske noget med mig ellers ville der ske noget med dem, jeg elsker, hvis jeg ikke stoppede, siger sommelieren om det øjeblik, han besluttede sig for at lægge alkoholen på hylden.
I dag har han en helt anden arbejdsrutine.
– Nu går jeg hjem, så snart jeg er færdig med at arbejde ved midnatstid, hvilket nok er tidligt for mange i branchen, griner Luke Jones.
Luke har aldrig været bedre til sit job
Luke Jones modtager tit løftede øjenbryn og forvirrede blikke, når han forklarer sin situation.
– De fleste finder det morsomt, når jeg fortæller dem, at jeg er ædru sommelier, siger han.
Men kan Luke virkelig fortsætte med at være dygtig til sit job uden at smage på de vine, han anbefaler?
Sommelierer har mange måder at bedømme vin på, og ifølge Luke Jones gør afholdelse fra alkohol ham endnu bedre til at finde den perfekte vin, da han ikke trætter sine sanser.
– Du kan se på vinen, dufte til den, smage den og spytte den ud igen, forklarer han og fortsætter:
– En sommeliers smagspalet kan godt blive træt af at drikke meget alkohol i hverdagen og på arbejdet. Receptorerne har brug at synkronisere igen, så de har et rent udgangspunkt til at forstå, hvilke følelser, dufte og smage, de oplever.
Han understreger, at det ikke nødvendigvis er alle, der bør blive i branchen, når de først har indset, at de har et problem. Men det har fungeret i hans tilfælde.
– Det trigger mig ikke at servere alkohol i restauranten. Når jeg hælder et glas op til en gæst, skælver mine hænder ikke, og jeg får ikke lyst til at tage en tår, forklarer vinkenderen.
Hvis man selv overvejer at blive ædru har Luke Jones ét råd, som hjalp ham til at forblive ædru.
– Det er vigtigt at føle, at man ikke er alene, hvis man ønsker at stoppe. Især hvis man er omringet af alkohol i sin dagligdag, siger Luke og håber, at hans historie kan inspirere flere til at tage springet ud i en alkoholfri tilværelse – uanset hvilken branche man befinder sig i.
