Karriere og penge
19. december 2024

Min familie køber alt, alt for mange gaver. Hvad gør vi?

I feminas økonomiske brevkasse svarer eksperterne på dit økonomiske dilemma.
Af: Benedikte Løje Nielsen, Ida Marie Moesby
Benedikte Løje Nielsen, Ida Marie Moesby

Foto: Emilie Lærke Henriksen

Kære økonomiske brevkasse

Vi har to små børn (de eneste børn i familien) og har lagt et budget for julegaverne, fordi vi gerne vil lære dem, at julen ikke udelukkende handler om gaver.

Men vores søskende og børnenes bedsteforældrene køber gaver i en sådanne mængder, at det næsten ligner en Fætter BR.

Vi føler, det går totalt imod det vi ønsker os af julen og hvad vi prøver at lære vores børn.

Hvordan sætter vi grænser på en måde, der bliver respekteret?

Send os dit økonomi-spørgsmål

Bør man betale sine børns lommepenge over Mobilepay, hvad gør du, hvis dine veninder tjener mere end dig og planlægger dyre hangouts, og hvordan er det nu lige med det der fællesøkonomi?

Der er mange spørgsmål, når det kommer til økonomi. Derfor sidder vores to eksperter klar til at besvare dem i feminas økonomiske brevkasse. De to eksperter er:

Benedikte Løje Nielsen, forperson i Kvindeøkonomien, en interesseorganisation der kæmper for økonomisk ligestilling.

Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom hos Nordea med fokus på privatøkonomi.

Send os dit spørgsmål på redaktionen@femina.dk og skriv Økonomisk brevkasse i emnefeltet.

Benedikte Løje Nielsen, Kvindeøkonomien

Kære du,

Åh, lad gaveregnen starte. Det lyder som en klassisk situation, hvor I prøver at sætte grænser, men hvor onkler, tanter og bedsteforældre bare gerne vil skabe juleglæde.

Jeg synes I skal prøve at finde en balance. På den ene side er det jeres ansvar som forældre at sætte rammerne, men på den anden side er det også trist at tage ”glæden” fra jeres familie. De gør det jo af kærlighed – ikke for at sabotere jeres juleprincipper.

At bede dem om at droppe gaverne helt er nok lidt optimistisk. Men her er et par ideer, der kan gøre alle glade:

  1. Bed dem om at gå sammen om en stor gave, som børnene virkelig ønsker sig. I stedet for en masse små ting, som ender med at blive ”ugens hit” og ellers bare ender i bunken med alt det andet.
  2. Tænk oplevelser frem for ting. Årskort til Zoologisk Have, Eksperimentariet, Tivoli (alt efter hvor I bor) eller billetter til teatret. Tænk på hvor mange skønne minder de kunne skabe sammen. Jeres børn kommer jo til at huske alle de sjove oplevelser meget bedre, end hvem der lige gav dem det nyeste LEGO-sæt.

Jeg er sikker på, at I finder en løsning, som både giver mening for jer og som jeres familie kan forstå.

Husk at tage en god snak med dem, hvor I forklarer, hvorfor det er vigtigt for jer at holde julen på netop denne måde.

Samtidig er det godt at anerkende, at deres ønske om at forkæle jeres børn kommer fra et kærligt sted – og heldigvis kan man sagtens forkæle, uden at stuen ender med at ligne et billede fra Fætter BRs julekatalog.

Held og lykke med at finde balancen – jeg er sikker på, at I lander en løsning, der både føles rigtig for jer allesammen.

Kærlige julehilsner,
Benedikte

Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom

Kære du,

Jeg vil anbefale, at I får snakket sammen inden jul og prøver at forventningsafstemme gaveniveauet.

En mulighed er, at I beder familien om at give jeres børn gaver, de alligevel skulle have haft. Det kan fx være en ny flyverdragt, en cykel, tøj el.lign.

I kan også foreslå familien at give jeres børn oplevelsesgaver, eller at de går sammen om gaverne, så der er færre gaver under træet men af større kvalitet.

Hvis familien insisterer på, at de hver især vil give jeres børn legetøj eller andet nyt, kan I også tale om, hvornår gaverne gives.

Måske en af gaverne kan vente til dagene mellem jul og nytår, eller hvis der byder sig en anden anledning, så der ikke er propfyldt med gaver under træet.

Hvis du har brug for lidt argumenter for at holde gavebudgettet nede, kan du måske bruge følgende statistik som argument for at sænke gavebudgetterne, hvis jeres familie ligger betydeligt over: I år regner de danske forbrugere med i gennemsnit at bruge 3.864 kr. i alt på julegaver. 28 pct. forventer at give genbrugsgaver, og 65 pct. regner med at splejse over gavekøb (kilde: YouGov for Nordea, november 2024).

Jeg håber, at mine råd kan bruges. Og hvor er det trods alt dejligt at høre, at I har en stor familie, som ønsker at forkæle jeres børn.

Julehilsner fra Ida

Læs mere om:

Læs også