Karriere og penge
23. april 2015

SØNDAGs Heltinde 2015: Yes - we did it!

Lisbeth Johannsen vandt titlen som SØNDAGs Heltindepris 2015. Her fortæller hun til SØNDAG om at være den heldige vinder, og hvorfor hun er så stolt over at lige netop hendes organisation LittleBigHelp løber af med de 25.000 kr.
Af: Louise Aarkrog, webredaktionen
https://imgix.femina.dk/media/article/heltinde-primaer.jpg

Hvordan føles det at vinde SØNDAGs Heltindepris 2015?

Jeg fik nyheden af Stinne Bjerre på telefonen, da jeg var i Indien og jeg blev bare helt vild glad, overrasket og stolt på LittleBigHelps vegne. En følelse af “yes we did it” og også en følelse af at jeg synes vi havde fortjent denne pris. Det er svært for mig at beskrive den taknemmelighed og ydmyghed jeg føler over for den kæmpe opbakning vi har fået til at vinde SØNDAGs Heltindepris 2015.

Jeg vil gerne understrege en ting: Vi er alle heltinder og helte. Mit navn står på denne pris, men prisen er til LittleBigHelp, og til alle som støtter op om vores arbejde på forskellige måder, til alle der frivilligt arbejder for LittleBigHelp, og ikke mindst til alle i vores team, som hver dag kæmper i udsatte områder i Calcutta for at gøre en forskel for de børn og kvinder vi støtter og hjælper.

Jeg er utrolig taknemmelig over, at SØNDAG tager et socialt ansvar og har taget initiativet til at kåre SØNDAGs Heltinde…vores motto i LittleBigHelp er: “Ingen kan hjælpe alle, men alle kan hjælpe nogle” og det er præcis det, som SØNDAG har gjort med denne konkurrence.

Hvad betyder titlen for dig personligt?

Jeg har i mange år dyrket yoga og meditation, som jeg også underviser i, og mange vil vel kalde mig en spirituel person. En del af yogaen hedder Karma yoga og er det man kalder “selfless action”. Det vil sige at udføre et stykke arbejde uden at få noget igen. Mit arbejde med LittleBigHelp ser jeg som en øvelse i karma yoga, hvor jeg ikke gør det for egen vinding skyld, eller sagt på en anden måde: for at booste mit eget ego. Jeg tjekker hele tiden mine egne motiver for det, jeg gør, og en begivenhed som denne er et godt eksempel, for der er stor forskel på om denne titel betyder meget for mig personligt eller betyder noget for LittleBigHelp, og det er klart det sidste. Jeg har ikke brug for at få en helt- eller heltindetitel, men jeg har brug for midler til LittleBigHelp og at mange flere mennesker får kendskab til vores vigtige arbejde i Indien.

Hvad synes du om den smukke ring du har vundet?

Jeg har kun set ringen på et billede, og jeg glæder mig til at se den i virkeligheden. Min første tanke var, at jeg vil sætte den på auktion til vores næste Velgørenhedsgalla, som vi holder hvert år så den kunne generere flere penge til LittleBigHelp. Ved nærmere eftertanke tror jeg, at jeg beholder den selv, da den er et smukt minde om denne begivenhed. Jeg elsker hjerterne i ringen som et evigt symbol på, hvad vi mennesker kan være overfor hinanden, når vi holder vores hjerter åbne i medfølelse og kærlighed.

Hvad betyder titlen for din vision og for LittleBigHelp?

Jeg håber, at denne pris vil betyde, at kendskabet til LittleBigHelp vil blive større, og at flere danskere vil få øjnene op for vores vigtige arbejde og få lyst til at støtte os. Vores eksistensgrundlag er baseret på støtte fra virksomheder og privatpersoner. Vi får ikke en fed check hvert år, men skal kæmpe for hver en krone. Og uden penge kan vi ikke drive vores projekter- det er enkelt. Jeg frygter i perioder, at vi ikke har nok penge og ser det som en “test” på, hvor meget jeg stoler på, at vi altid vil være velsignet med økonomisk støtte til både at drive de projekter, vi har og ligeledes udvide vores støtte fremover.

Hvorfor valgte du at lægge så mange kræfter i den frivillige organisation? – kan du fortælle om en helt konkret oplevelse som gav dig modet til at springe ud i det?

Det lyder som en kliche, men jeg havde ikke noget valg. Det føltes så rigtigt i min mave og i mit hjerte at starte LittleBigHelp, og det stod altid klart for mig, at jeg aldrig vil tage løn ud til mig selv, selvom mange næsten har været provokeret af den beslutning. Da jeg for 7 år siden sagde mit karriere job op i London for at tage til Indien for at arbejde som frivillig, var det virkelig et kald. Et kald så stort, at jeg ikke kunne ignorere det, selvom jeg forsøgte - Jeg rejste ud med en rygsæk og en enkeltbillet til Indien, mens de fleste af mine venner blev gift og fik børn. Nu er de fleste af dem skilt, men det er en anden snak.

Hvad giver det dig personligt at hjælpe andre på den fantastiske måde som du gør?

Jeg har altid følt mig som en meget privilegeret menneske og bare det at være født i Danmark, er jo i sig selv en kæmpe gave. Det overskud jeg har, fordi mine basale behov er dækket, har jeg altid haft lyst til at bruge til at give andre support og være der for andre, der har brug for det. Som Hanne Reintoft beskriver meget godt i en artikel “Frivillighed er lig med overskud” – Når vi taler om frivillighed, er det lysten, der driver værket. Som frivillig er man drevet af en anden motivation end den, der får løn for at udføre et stykke arbejde. De fleste, der udfører frivilligt arbejde, har et overskud, de gerne vil bruge til at gøre noget godt for andre.

Siden min første rejse til Indien for 10 år siden, var jeg meget berørt af den fattigdom og de vilkår børnene levede under. Kår som er umenneskelige og som jeg ikke blot kunne være vidne til men måtte gøre noget ved. Det giver mig en ro i min sjæl, at jeg gør, hvad jeg kan for at gøre hverdagen og livet bedre for over 500 børn og kvinder i Indien hver dag. Det er også en stor gave at have skabt en organisation, som hver dag kan beskæftige over 70 ansatte, der kan forsørge deres familier.

Hvordan ser fremtiden ud for LittleBigHelp – hvad skal de 25.000 kr. bruges til?

LittleBigHelp hjælper hver dag over 500 børn og kvinder på vores projekter, og selvom man får meget for pengene i Indien, skal der mange penge til at drive vores projekter og brødføde vores 70 ansatte, som selvfølgelig får en meget beskeden løn i forhold til danske lønninger. De 25.000 kr. skal bruges til vores skole i et slumområde, hvor 135 børn dagligt får undervisning og et varmt måltid mad. Dette beløb vil helt sikkert gøre en kæmpe forskel for de små børn som får en højere levestandard på grund af LittleBigHelp. De kommer jo fra meget fattige kår, og mange vil ikke have gået i skole, hvis ikke det var for LittleBigHelp’s arbejde i området. Børn i slumområdet udfører normalt arbejde for at bidrage til familiens indtægt og mange forældre mener derfor ikke, at deres børn skal gå i skole. Vi har stor fokus på oplysningsarbejde blandt forældrene i området også omkring børnerettigheder. Skolegang øger børnenes chancer for at tjene en bedre løn som voksne.

Læs også