Sophie Løhde vil aflive udtrykket karrierekvinder: "Det er jo ikke anderledes end mænd, der gør det samme"
Foto: Hedda Rysstad
Sophie Løhde åbner døren til sit kontor i en af de yderste fløje på Christiansborg med udsigt over Ridebanen.
Væggene er malet lyseblå, og i døråbningen står hun klædt i en kjole med pink blomster og sorte stiletter. Det her skal egentlig ikke handle om Sophie Løhdes tøj. Og så alligevel.
For når Sophie Løhde kommer gående ad Christiansborgs gange, førhen som minister og i dag som politisk ordfører for Venstre, er der langt mellem lyden af stilethæle mod stengulvet, og farverige kjoler kan være et sjældent syn.
Hun har ofte oplevet at skulle svare på spørgsmål om hendes påklædning, som hendes mandlige kollegaer ikke får.
– Jeg har i hvert fald aldrig hørt en diskussion om, hvordan finansministeren går klædt, siger hun.
På trods af det har Sophie Løhde altid insisteret på de farverige kjoler og høje hæle.
– Jeg er glad for farver, og om end jeg ikke bryder om den i politik, så er rød min yndlingsfarve, siger hun.
Men det handler ikke kun om, at kvinder skal gå klædt, som de har lyst til. Det handler også om, at de kan træffe nogle valg, uden at de skal forsvare det.
Gennem sin over 10 år lange karriere på Christiansborg har Sophie Løhde oplevet, at kvinder ofte møder en kritik af, hvordan og hvad de prioriterer i deres arbejdsliv og privatliv.
En kritik, der ikke lige så ofte rammer mændene.
– Vi bliver kritiseret, fordi vi er kvinder, og vi kvinder er desværre også slemme til at være en del af afsenderen bag den kritik, siger hun.
Opråb fra Venstre-kvinder
I stedet synes Sophie Løhde, at kvinder skal være bedre til at hylde hinanden.
Sammen med Linea Søgaard-Lidell, Fatma Øtkem og Marie Bjerre fra Venstre skrev hun i september en kronik i Berlingske, der netop handlede om, at kvinder skal være bedre til at støtte hinanden i de vidt forskellige valg, man træffer.
Kvinder, der kommer sent hjem fra arbejde
Debatten startede med fire Venstre-politikere, alle kvinder, der var trætte af at undskylde for at komme sent hjem fra arbejde.
Det er dog ikke kun på Christiansborg, at kvinderne bliver konfronteret med at satse på deres karriere. Det findes bredt i vores samfund og på mange arbejdspladser.
For hvorfor er det ikke okay, at mor henter børn klokken 17, når det er ok, at far gør det? Og hvorfor stilles der spørgsmålstegn til kvinder, der satser på deres karriere, men ikke mænd?
Mød her Christine Nordam og Sophie Løhde, der begge har indrettet deres liv efter karrieren.
Da hendes kollegaer Linea Søgaard-Lidell og Marie Bjerre vendte tilbage til henholdsvis Europa-Parlamentet og Folketinget efter en kortere barsel, fik de kritik for at være i politik og samtidig have små børn derhjemme.
Ligestillingsordfører i Venstre Fatma Øtkem og Sophie Løhde selv har derimod ikke børn og får omvendt spørgsmålet: "Er der noget galt?".
En kritik, der oftest kommer fra andre kvinder.
– Det viser, at man som kvinde ikke rigtigt kan gøre noget rigtigt. Og så er det et godt billede på, at det er en kritik af kvinder, som du aldrig ser gengivet hos mænd, siger Sophie Løhde.
“Borgens bedste babes”
Sophie Løhdes egen politiske karriere startede allerede i 9. klasse, hvor hun meldte sig ind i Venstre.
Som 18-årig blev hun amtsrådsmedlem i Frederiksborg Amt, som det yngste medlem i hele Danmark, og som 24-årig blev hun valgt ind i Folketinget.
Da hun blev valgt ind i 2007, var det sammen med en række andre yngre kvinder heriblandt Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen.
– Den entré, vi fik i politik dengang, var som Se og Hørs "Borgens bedste babes". Det var en del af det, medierne fokuserede på, og der var ikke en tilsvarende artikel om "Borgens bøffer", siger hun og fortsætter:
– Man behøver ikke en stram hestehale, hvis man gerne vil gøre karriere.
I 2015 blev Sophie Løhde sundheds- og ældreminister, og i 2016 blev hun innovationsminister med sæde i Finansministeriet.
Hun blev blot anden kvinde i ministeriet efter tidligere finansminister Pia Gjellerup.
– Det er et meget mandsdomineret, konservativt ministerium, og det var første gang, der var høje stiletter på stengangen.
- I ministeriet har de en stor væg for tidligere ministre, og den er fyldt med mænd. De eneste kvinder på væggen er mig og Pia Gjellerup, siger Sophie Løhde.
Går glip af muligheder
Det er ikke kun i Finansministeriet, at der er en skæv fordeling af kvinder. I Folketinget, hvor 39 procent er kvinder, får kvinderne ofte tildelt de samme områder.
– Uanset hvilken regering vi har i Danmark, så er der en tendens til, at kvinder er ministre for alle de bløde velfærdsområder som børn- og socialområdet. Det er der noget skævt i, hvis du spørger mig, siger hun.
Kvinder er mindst lige så dygtige som mænd, men det afspejler sig bare hverken, når man kigger på direktionsgangen, i bestyrelseslokalet, eller når du kigger på sammensætningen i dansk politik.
Ifølge Sophie Løhde bryster vi os i Danmark af, at mænd og kvinder har samme karrieremuligheder.
Men når det kommer til stykket, ligger vi stadig under for gamle kønsrollemønstre, der stadig eksisterer i politik såvel som erhvervslivet i dag.
Kønsrollemønstre der gør, at der skulle gå 100 år fra at kvinder fik stemmeret til at Danmark fik sin første kvindelige statsminister. Mønstre der gør, at kvinder går glip af nogle muligheder.
– Kvinder er mindst lige så dygtige som mænd, men det afspejler sig bare hverken, når man kigger på direktionsgangen, i bestyrelseslokalet, eller når du kigger på sammensætningen i dansk politik, siger hun.
Er chefen svær at overtale? Her er argumenterne, du skal bruge i en lønforhandling
– Kvinder skal være bedre til at turde springe ud og træffe de valg, som er rigtige for dem, i stedet for at træffe nogle valg, fordi nogle normer tilser det, som det rigtige.
Vil ikke skamme sig
Sophie Løhde mener selv, at hun ikke har holdt sig tilbage i sin egen karriere.
Hendes kontor på Christiansborg har nogle af de flotteste solnedgange over byen, nævner hun. Det hjælper på de dage, hvor hun sidder til sent om aftenen og arbejder på en vigtig sag.
For i politik arbejder man på skæve tidspunkter, og der eksisterer en forventning om, at man altid er på.
– Det betaler man selvfølgelig også en pris for, hvor man kan lide nogle afsavn til familie og venner derhjemme, siger hun.
Men hun vil ikke skamme sig over det, når andre kvinder stiller sig kritisk over for hendes valg.
– Der er lidt om ordsproget, at kvinder er kvinder værst. Hvad der er det rigtige for mig, er nødvendigvis ikke det rigtige for dig, siger hun.
Et budskab som er blevet kaldt en del af et mere antiborgerligt og "woke"-Venstre blandt andet i en kommentar i Berlingske. Sophie Løhde køber dog ikke den præmis.
– Der er overhovedet ikke noget woke i budskabet om, at kvinder skal være bedre til at støtte hinanden i de valg, som vi hver især tager, siger hun og tilføjer:
– På den måde får man også en større frihed til selv at tage ansvar for, hvordan det gode liv leves.
Afliv karrierekvindeudtrykket
Sophie Løhde vil gerne opmuntre flere kvinder til at gå ind i politik. Hun tror, at mange kvinder er tilbageholdende, da tonen kan være hård, og hammeren kan falde hurtigt og hårdt i pressen.
Noget hun også har oplevet flere gange både i forhold til sit politiske liv, men også sit privatliv.
I stedet for at tale om de ting, som hun har givet afkald på, vil hun hellere fremhæve mulighederne ved en karriere i politik.
– Som politiker er man meget selvbestemmende. Ikke forstået på den måde, at man har frihed til at gøre, hvad som helst. Men der er en stor grad af frihed til at tilrettelægge sin arbejdsdag sammenlignet med et otte til firejob. Det taler vi ikke nok om, siger hun.
Herudover mener Sophie Løhde, at det er på tide at aflive udtrykket "karrierekvinder".
– Vi taler kun om karrierekvinder og aldrig om karrieremænd. Det forstås som, at der er noget særligt, at man er kvinde og gør karriere. Det er jo ikke anderledes end mænd, der gør det samme, siger hun og fortsætter:
– Det er med til, at man holder kvinder nede i forhold til mulighederne for netop at gøre karriere.
Ligestilling er ikke målet
Men når Sophie Løhde taler om flere kvinder i politik, er målet dog ikke, at det er fordelt halvtreds-halvtreds mellem mænd og kvinder på Christiansborg.
Kvoter er for fisk og ikke for kvinder. Hvordan Folketinget er sammensat, det er i sidste ende vælgernes afgørelse.
– Jeg tror ikke på ligestilling på den måde, at kvinder skal vælges, fordi de er kvinder. Kvoter er for fisk og ikke for kvinder. Hvordan Folketinget er sammensat, det er i sidste ende vælgernes afgørelse, siger hun.
– Jeg vil føle, at mine kvalifikationer bliver degraderet, hvis jeg er blevet kvoteret og ikke valgt. Men der er noget om, hvorfor flere kvinder ikke tager springet og går aktivt ind i politik, er på direktionsgangen eller i bestyrelseslokalerne, tilføjer hun.
Sophie Løhde mener, at vi ikke kan komme udenom, at der finder en indirekte diskrimination af kvinder sted.
Her nævner hun som et eksempel, hvordan bestyrelser i høj grad bliver sammensat af netværk, og når mænds netværk i høj grad er andre mænd, så har det en selvforstærkende effekt.
– Der sker jo ikke noget ulovligt, men nogle kvinder går glip af muligheder ene og alene på baggrund af deres køn. Mænd får i dag nogle muligheder, fordi de er mænd, som kvinder ikke kommer i nærheden af, siger hun.
Flere kvinder skal give mænd kamp til stregen
Langs Christiansborgs lange gange hænger store portrætmalerier af tidligere statsministre og formænd for Folketinget.
De fleste af dem er mænd bortset fra tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og tidligere formand for Folketinget Pia Kjærsgaard.
Sophie Løhde håber, at der i fremtiden kommer flere kvinder på væggene, og at høje hæle på stengangene bliver en mindre sjældent syn.
– Jeg ser gerne, at vi kvinder giver flere mænd kamp til stregen både i politik, i toppen af virksomheder, i den offentlige sektor, som bankrådgivere, arkitekter og håndværkere, siger hun.
– Til at starte med kræver det, at vi kvinder stopper med at udskamme hinanden, for de valg, vi hver især træffer.