Jo mere begejstret hun bliver, jo mere irriteret ser han ud. Er det seriøst, der vi er?
Foto: DR
Anne Wittorff Rusbjerg er chefredaktør på femina. Kommentaren er udtryk for hendes egen holdning.
Taler du altid så meget?
Jeg har efterhånden fået det spørgsmål så mange gange, at jeg bare griner lidt apatisk, når det bliver stillet.
Det samme gælder mit grin. For ja, jeg griner åbenbart ret højt.
Da jeg spurgte ud på redaktionen, kunne adskillige af mine kvindelige kollegaer genkende det. De taler også for meget.
Jeg blev mindet om det tilsyneladende lidt kontroversielle karaktertræk, da jeg sad og så denne uges afsnit af Gift ved første blik. Her er læreren Nina blevet matchet med en anden lærer, Rolf.
Og allerede dagen efter parrets - vel formentligt ret akavede bryllup - vælger Rolf at tage en svær samtale. Han oplever nemlig, at Nina taler for meget. Hun byder ofte ind med egne erfaringer i stedet for at stille spørgsmål.
Men det står endnu tydeligere, da parret er på bryllupsrejse i Berlin. Her ender Nina med at lede dem på et tysk spion-museum, og det er cirka noget af det sjoveste, hun nogensinde har oplevet, virker det til.
For Rolf er oplevelsen mere meh. Og i stedet for at blive smittet af Ninas begejstring, føler han sig afvist? Det er svært for ham at opleve sammen med hende, fortæller han i hvert fald.
Jeg ved godt, at man ikke skal gøre sig klog på andre menneskers parforhold. Og da slet ikke i et absurd kunstigt og krævende setup, som det vi ser i Gift ved første blik.
Men jeg vil alligevel gerne minde Nina og alle andre kvinder om, at den tid, hvor vi skulle gå under radaren, er forbi. Du må gerne fylde.
Det er ikke dårligt at blive begejstret. Det er ikke forkert at have store armbevægelser. Tal, grin, for guds skyld.
Forfatter Sara Alfort skrev sidste år en bog med den fremragende titel: Damer, der var for meget.
Her beskriver hun en lang række historiske kvinder, der havde dejligt store armbevægelser - og gjorde lige præcis, som det passede dem.
Hun fortæller blandt andet om Erna Juel-Hansen, der levede fra 1884-1919 og var typen, der kastede sig i bølgerne, mens de andre kvinder sad i lange kjoler på stranden.
Sara Alfort fortæller i et interview, vi lavede med hende sidste år, at hendes bog er en hyldest til det mod, det kræver at være for meget for sin tid.
Hun fortæller også, at hun ofte hører kvinder i dag, at de altid har fået at vide, at de er for meget.
De havde vilde kjoler på, elskere på hver en finger og skrev provokerende bøger. Nu bliver historien om dem fortalt
I dag er det ikke kontroversielt at kaste sig i bølgerne. Det er ikke kontroversielt at drikke champagne og vel egentlig heller ikke at skrive bøger om sex og lyst.
Men jeg oplever, at der stadig er kasser, man helst skal passe ind i som kvinde.
Der er stor forskel på, hvordan kvinder og mænd opfattes i forskellige sammenhænge. Kigger man for eksempel på kvindelige ledere, vil de oftere blive opfattet som “bitchede” og “bossy”, fortæller Sara Louise Muhr, der er professor og forsker på CBS og har skrevet bogen: Ledelse af køn.
I en artikel i Djøfbladet beskriver hun kvinder som “kønslinedansere”. Der er nemlig et meget snævert spektrum for, hvordan man som kvinde (og sådan set også som mand) bør opføre sig.
Det er i virkeligheden præcis det America Ferrera taler om i sidste års filmsucces, Barbie.
- Du må ikke være gammel, aldrig uhøflig, aldrig vise dig, aldrig være egoistisk, aldrig falde, aldrig vise frygt, aldrig træde ved siden af, siger hun blandt andet i den ikoniske monolog.
Det er også det, vi ser det i seneste afsnit af Gift ved første blik.
Nina må gerne tale, men bare ikke for meget, Nina må gerne være begejstret, men bare ikke for begejstret.
Og her vil jeg bare sige:
Kære Nina. Tag din plads. Det er helt perfekt.