Agenda
11. oktober 2024

Man får genoptræning efter en knæoperation. Snart kan fødende også få særligt tilbud

Et flertal på Københavns Rådhus vil over de næste fire år afsætte over fem millioner kroner til "efterfødselstilbud".
Af: Signe Larsen
Kvinde lige efter fødsel med sin nyfødte baby på maven. På Rigshospitalet.

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

De fleste kvinder får rifter og bristninger efter at have født, men alt for få af dem får den rette hjælp bagefter.

Det skriver DR, som fortæller, at et flertal på Københavns Rådhus nu vil sætte mere end fem millioner kroner af til "efterfødselstilbud".

Det er blandt andet sundheds- og omsorgsborgmesteren i København, Sisse Marie Welling (SF), der står bag. Hun mener, at området er blevet underprioriteret.

- I dag er det sådan, at hvis du får en knæoperation, så følger der masser af opfølgning og genoptræningstilbud med. Men føder du et barn, så er der stort set ingen opfølgning overhovedet eller tilbud om genoptræning efter udskrivelse fra hospitalet, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Hun påpeger samtidig, at en fødsel er en enorm fysisk kraftanstrengelse, som for mange kvinder varer mange timer og medfører forskellige fysiske komplikationer.

Ifølge Københavns Kommune er det halvdelen af alle fødende kvinder, der får bristninger i underlivet efter fødslen, men i dag er det kun de allermest alvorlige tilfælde, der henvises via en genoptræningsplan til et kommunalt tilbud.

De fleste vil opleve, at smerter, hævelser og ubehag går over efter 1-2 måneder, men nogle kvinder oplever langvarige fysiske mén og komplikationer - det gælder også blødninger, problemer med bækkenbunden og mavemusklerne samt inkontinens.

Generne har ofte betydning for kvindernes livskvalitet, seksualitet og sundhed, skriver kommunen.

- Jeg synes, det er en meget overset gruppe, som der slet ikke er nok fokus på i regionens tilbud. Nu opretter vi et nyt kommunalt tilbud. Og det er ikke en dag for tidligt. Patienterne skal ikke lades i stikken, siger Sisse Marie Welling (SF).

Det fysiske tilbud vil bestå af undersøgelser, samtaler, behandling og træning. Senere i år åbner desuden et onlinetilbud som supplement, fremgår det af pressemeddelelsen.

Kommunen forventer at afvikle 400 efterfødselstilbud årligt. Først indfases det over to år med 200 forløb i 2025 og 400 forløb i 2026.

Hospitaler, privat praktiserende gynækologer, almen praksis og kommunale sundhedsplejersker kan henvise til tilbuddet.

Læs mere om:

Læs også