For 20 år siden havde han aldrig talt åbent om det. Nu er der en særlig grund til, at han ikke tier
Foto: Mathilde Schmidt
Da komiker Dan Andersen og hans forlovede, Cille, besluttede sig for, at de gerne ville være forældre, tænkte de: Hvis det sker, så sker det.
Men da Cille ikke blev gravid, begyndte parret at gå mere målrettet efter at dyrke sex, når hun havde ægløsning.
Da de havde gjort det lidt over et år, uden at Cille blev gravid, var det på tide at få det undersøgt. Dan Andersen gik selv med en fornemmelse af, at der var noget galt.
– Da jeg var lille, var mine testikler ikke selv faldet ned, så jeg har længe tænkt, at det kunne have gjort et eller andet.
– Der er mange ting, der kan spille ind – min alder, eksempelvis, eller at jeg barn af 80’erne og en del af teflon-generationen.
Han fik at vide, at han har “moderat nedsat sædkvalitet”. Den besked brugte han lidt tid på at fordøje, men i dag taler han åbent om det.
– Jeg har ikke rigtig nogen skam omkring det, og så har jeg en lille stemme, som jeg godt kunne tænke mig at bruge til at få det frem i lyset og gøre emnet mindre tabubelagt, fortæller komikeren, der sammen med Cille begyndte i fertilitetsbehandling i december.
Man har tre forsøg, hvorefter man kan rykke videre til reagensglasbehandling i forskellige stadier.
Cille bliver scannet hver måned for at finde ud af, hvor hun er i sin cyklus, og på en bestemt dag skal hun tage en ægløsningssprøjte, mens Dan Andersen tre til fire dage inden inseminationen skal “spare op”.
På inseminationsdagen skal de på skift til gynækologen med en times mellemrum.
Det er en proces, som Dan Andersen lige har skullet vænne sig til.
“Mænd snakker ikke så meget om deres problemer. Jeg tror, det ville klæde os, hvis det også blev en omklædnings-rumssnak.”
– Jeg tager op og afleverer en kop med sæd, og så tager Cille derop en time efter. Så det er meget uromantisk og usexet, og jeg skulle lige komme over det der med, at det bliver så mekanisk og klinisk.
Det værste for Dan Andersen er ikke det at skulle komme i en kop eller køre frem og tilbage til gynækologen med koppen i bukserne for at holde væsken ved stuetemperatur. Det værste er i virkeligheden, at han ikke kan gøre mere end det.
– Alt går ud over Cille. Det er hende, der skal derop og have det op i sig. Hun skal scannes og have sprøjte. Det synes jeg lidt er en ærgerlig byrde, når det i forvejen er hende, der skal gennemgå graviditeten. Det er svært, at det er så meget ude af mine hænder.
Alligevel er han glad for, at de i hvert fald har fundet af, hvad der var galt.
– Da der kom en konkret årsag og en løsning, var det meget nemmere at forholde sig til det. Det er nemmere at have et problem, hvor man kender løsningen. Det kan godt være, at vi skal æde en lort, men den lort er ikke så stor, siger Dan Andersen.
De prøver at gøre den månedlige insemination til det, han kalder en “ikke-ting”, og ikke at kigge for langt frem.
– Vi prøver at lægge det fra os, så det er den ene gang om måneden ved inseminationen, og så behøver vi ikke at tænke mere over det, selv om vi selvfølgelig ikke kan lade være.
– Vores største opgave er ikke at stresse, og det vil vi komme til at gøre, hvis vi tænker, at “så skal vi det, og så skal vi det”.
Selv om Dan Andersen selvfølgelig helst ville have, at alt virkede optimalt, har den nedsatte sædkvalitet ikke ramt ham på egoet.
– Jeg føler mig ikke som mindre mand, og det har nok dels noget at gøre med min alder, men også at jeg snakker ret åbent om mine skavanker, siger komikeren, der er 42 år.
Men skruer vi tiden 20 år tilbage, ville han aldrig have stillet op til dette interview. Og han forstår også godt, hvorfor emnet for mange kan være følsomt og grænseoverskridende at tale om.
– Det er så meget forbundet med at være en mand at have “ferrarisæd”. Det er jo helt instinktivt naturligt for os at formere os, og hvis jeg ikke kan det, er der en stærkere han, der skal overtage min plads.
Han ville selv ønske, at statussen på hans sædkvalitet var noget, han havde fundet ud af tidligere i livet, så han kunne have været mere på forkant med det.
– Jeg tror, der er mange, som prøver at planlægge det. Så skal man lige blive færdig med sin uddannelse, så skal man lige flytte derover, og så går vi i gang. Men hvis man er udfordret, som jeg er, så skal man måske bare gå i gang, hvis man er et sted i sit liv, hvor man gerne vil have børn.
Snak om det
Efter han selv fik besked om sin nedsatte sædkvalitet, har han fundet ud af, at flere af hans venner også har været igennem fertilitetsbehandling.
Han mindes ikke, at det er et emne, som nogensinde er blevet diskuteret over en fadøl. Men han ville ønske, at det var.
– Det virker, som om kvinder er meget bedre til at snakke om det, hvor mænd jo nærmest først finder ud af det, når de vil have et barn. Det er lidt en ting, at mænd venter for længe med at gå til lægen. Vi snakker ikke så meget om vores problemer.
– Jeg tror, det ville klæde os, hvis det også blev en omklædningsrumssnak, og jeg vil da ønske, at mere åbenhed omkring det kan få flere unge til at gå ned og få testet deres sæd.
Dan Andersen har også talt om fertilitetsbehandling på scenen i sine shows.
– Jeg synes, det kan åbne emnet op at grine af det. Og så synes jeg, at der er en sjov grænse mellem, at det er så privat, og alligevel noget, der vedrører så mange af os. Vi snakker bare helst ikke om det.
Selv er han stadig optimistisk i forhold til udsigterne til at få et barn. Og skulle det vise sig at være meget svært, er han villig til at tage andre metoder end fertilitetsbehandling i brug.
– Mit ego behøver ikke nødvendigvis at få sit eget barn. Vi kunne godt benytte en sæddonor eller adoptere, hvis det var lidt mere tilgængeligt, siger han.
Han er dog slet ikke i tvivl om, hvad en familieforøgelse ville betyde for ham og Cille.
– Det ville jo gøre, at vi blev en familie og skabte et bånd, der var endnu stærkere. Det er jo den største kærlighed, så det ville betyde alt.
Siden artiklens udgivelse har parret delt den glædelige nyhed, at de nu er gravide og venter en lille pige.