Samfund
23. februar 2023

Advarer om tendens: "Drengene ringer ofte med desperation og gråd i stemmen"

Red Barnet får et stærkt stigende antal henvendelser fra drenge, der bliver afpresset med seksuelle billeder og videoer online. Nu advarer de om tendensen og opfordrer forældre til at tale med sine børn om risikoen for afpresning.
Af: Silje Qvist
red barnet drenge afpresning

Foto: Unsplash

Det starter ud som en uskyldig samtale mellem en ung dreng og en jævnaldrende pige. Men pludselig vender det hele 180 grader, når det viser sig, at der ikke er tale om en jævnaldrende pige, men en gerningsmand, der afpresser drengen for penge.

”Hvis ikke du overfører pengene til mig, deler jeg nøgenbillederne med dine venner og din familie.”

Det oplever et stigende antal drenge ifølge Red Barnets SletDet rådgivning. De fleste henvendelser begyndte at dukke op sidste sommer, og nu er det ugentligt, at rådgivningen møder denne type afpresning.

Til Ritzau siger Carina Ringive, der selv er rådgiver fra SletDet og er ekspert i forebyggelse af digital mistrivsel:

”Der er tale om virkelig alvorlige sager. Drengene ringer ofte med desperation og gråd i stemmen og har måske allerede overført tusindvis af kroner, uden afpresningen stopper af den grund. De føler, de har mistet kontrollen og er ofte helt alene med det, fordi de er så skamfulde over, hvad der er sket. De kan hverken tale med deres forældre eller venner om det.”

Derfor advarer Red Barnet nu om den bekymrende tendens. De opfordrer forældre, fagpersoner, sociale medier og politi at være opmærksomme på denne risiko for afpresning online.

De drenge, der bliver udsat for det her, er typisk mellem 14 og 17 år. De er ofte blevet manipuleret til at tro, at de har sendt intime billeder til en jævnaldrende pige. Andre gange er afpresseren kommet i besiddelse af billederne ved at hacke drengenes mobiler.

Beløbene, som drengene bliver afpresset for, løber ofte op i flere tusinde kroner. Mellem 2.000 og 10.000 har det været i de sager, som SletDet Rådgivningen kender til.

Derudover er afpresseren ofte en engelsktalende udlænding, skriver Ritzau – ofte en asiatisk eller amerikansk kvinde.

Ofte er det på platforme som Snapchat, Tinder, Omegle og Instagram, at kontakten mellem afpresseren og drengen starter.

Carine Ringive understreger, at det er vigtigt at indsamle beviser og oplysninger om afpresseren. Det kunne være at tage screenshots af afpresningen til politiet, når det handler om økonomisk afpresning.

Ifølge Red Barnet bliver piger i højere grad afpresset for seksuelt materiale, mens drengene bliver afpresset økonomisk. En undersøgelse fra Red Barnet viste sidste år, at 6 procent af alle børn og unge mellem ni og 17 år har oplevet afpresning og trusler på nettet inden for det seneste år.

Læs også