https://imgix.femina.dk/2021-05-28/bachelor1.png
Kommentar

Alt er galt med TV 2's nye datingprogram ”The Bachelor”. Please, pil Prins Paradis ned fra piedestalen

28. maj 2021
af Nana Langhoff
Foto: Lotta Lemche/TV 2
KOMMENTAR: Tak for talen, Sofie Linde. Kom, lad os sætte en magtfuld mand op på en piedestal, som én kvinde kan vinde, hvis hun får nok roser af ham. Undskyld, men hvad fanden tænker I på, TV 2? Hvor blev ligestillingskampen lige af?

Der var engang et eventyr om kongerigets største tv-station, der lavede et kvindenedsættende underholdningsprogram under dække af, at det skulle handle om kærlighed.

Eller var det i virkeligheden? Ups. Det var det vist.

TV 2 er gået fra at hylde de heltemodige kvinder, der siger fra overfor MeToo til at hylde den passive prinsesse, der tålmodigt venter på prinsens bedømmelse og en rose, hun i princippet selv kunne have plukket.

Det ligner en glimmerindbundet kæresteaudition, men i virkeligheden er det nærmere et sheikvælde og et harem.

TV 2 har netop haft premiere på den danske version af "The Bachelor". Et såkaldt kærlighedsprogram, hvor kun én mand skal date 18 singlekvinder i en lummer græsk vind.

Konceptet stammer fra USA, hvor det er sendt i adskillige sæsoner siden 2002.

Nu er det så landet i Danmark og formentligt på det værst tænkelige tidspunkt. For man kan ikke både bakke Sofie Lindes MeToo-revolution op og samtidig lave et tv-program, der gylper den ene stereotype fremstilling af kvinder (og mand) ud efter den anden.

Det har TV 2 så alligevel valgt at gøre.

Sådan noget, kvinder gør

Som alle ”gode” fortællinger bygger "The Bachelor" på en konflikt. Den første finder vi mellem mand og kvinde - eller FRA mand TIL kvinde i dette tilfælde. Manden skal jo vurdere, hvem han vil have. Kvinden er heldig, hvis hun bliver valgt.

En anden konflikt, der hiver handlingen frem, er den, der opstår frøkenerne imellem. En flok konkurrerende kvinder deler bolig, imens de dater den samme mand. Så ruller fordommene!

Vi formoder jo, at damerne vil sladre om deres stævnemøder. For det er sådan noget, kvinder gør. Jøsses.

En præmis, vi allerede kender fra den amerikanske version. Med andre ord bliver kvinderne indlogeret sammen for at skabe intriger for underholdningens skyld.

Han er en gentleman, men kan ikke huske kvinderne, han tidligere har matchet med på Tinder.

Kvinder, der skaber ”drama” er altså lig med noget problematisk. Og hvilke konsekvenser får det så, når kvinder”’skaber” sig? Det skal vi da også se. Mister hun mon de andre kvinder eller gisp! Manden?

Denne fremstilling siver ind i de stereotype fordomme, kvinder stadig lider under. Nemlig, at de er dramatiske, hysteriske, bedrageriske og skaber problemer.

Kvinden laver ballade

Problemet er, at vi tror, det handler om en gut og nogle kvinder, der bare gerne vil finde kærligheden. Men i virkeligheden er det jo en helt anden historie, vi får fortalt.

I "The Bachelor" lærer vi for det første, at kvinder kun vil have en ”perfekt” mand. Sådan én med uniform, sportsvogn og sixpack. En stærk mand. Men også blød. Han vil have børn, og han kan bruge sit hjerte.

Han er en gentleman, men kan ikke huske kvinderne, han tidligere har matchet med på Tinder. Populær mand.

En mand, der vil have sine kurtisaner serveret med luksus-topping i Sydeuropa, så han er fri for at sadle den hvide hest op. Ak ja, hvad skal man også med den, når man har en Tesla og bedårende blåbrune øjne?

Vi lærer også, at kvinden laver ballade, hvis ikke hun kan få en mand. For en mand er jo alt, en kvinde vil have åbenbart.

Kvinder er altså skandaløse skabninger, der i øvrigt også selv skal ligne en Instagram-prinsesse for overhovedet at blive valgt.

Det her er ikke et eventyr

For ja, kvinder er sådan nogen, en mand vælger. Der er ingen magt til kvinden i det her program. Eller andre mænd for hende at slikke på, når prinsen er til bal med de andre piger.

Det eneste, hun kan er at takke nej til, er en rose. Altså NÅR prinsen har godkendt hende.

Slutteligt – og værst - lærer vi, at mænd stadig hersker over den ulige magtbalance, og kvinder stadig må underkaste sig den for at blive ”lykkelige”.

The Bachelor er en ulykkelig fortælling, der ødelægger den ligestillingsrevolution, som så mange kvinder tager del i lige nu.

Er det underholdning? Det synes jeg faktisk ikke, det er. Og jeg synes, det er synd for os alle, at vi bilder hinanden ind, at sådan et program handler om kærlighed.

Jeg kan ellers godt lide eventyr. Men ikke det her. "The Bachelor" er en ulykkelig fortælling, der ødelægger den ligestillingsrevolution, som så mange kvinder tager del i lige nu.

Læs også