Ansatte i fagforening oplever krænkende adfærd: "Vi er helt oppe i øverste skala, når det handler om alvoren"
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
– Det skal være normen, at krænkelser og overgreb selvfølgelig ikke hører til i Forsvaret, og at det skal have ansatsretslige konsekvenser at begå overgreb, sådan skrev Hærens Konstabel og Korporalforening (HKKF) i august sidste år, efter at TV 2 i dokumentaren “I krig og krænkelser” havde afsløret en kultur i Forsvaret præget af krænkelser og tavshedskultur.
Men til trods for den konsekvente udmelding, peger pilen nu tilbage på HKKF selv, der ifølge Arbejdstilsynet længe har haft en arbejdskultur præget af seksuelle krænkelser, mobning og nedsættende kommentarer, det skriver DR.
Arbejdstilsynet kan efter to tilsynsbesøg berette, at ansatte i fagforeningen ugentligt bliver udsat for krænkende adfærd og kræver, at foreningen sætter en stopper for det.
– Vi er helt oppe i den øverste skala, når det handler om alvoren af den her type sager, udtaler professor i organisationsteori og ledelse ved Syddansk Universitet, Kurt Klaudi Klausen, til P1 Morgen.
Alligevel mener formand i HKKF, Tom Block, umiddelbart ikke, at sagen bør få ansatsretslige konsekvenser, siger han i P1 Morgen.
– Hvis vi bare skulle fyre løs, som nogen nok gerne vil have, så tror jeg, vi ville få et kæmpe problem. Ikke kun hos os, men alle steder, hvor sådan noget her potentielt kunne foregå. Og det er også derfor, jeg tror, det er supervigtigt, at vi lige præcis får sat gang i den her samtale og den her kulturændring, siger han, men tilføjer, at den yderste konsekvens, hvis noget ikke ændrer sig, kan være afskedigelser.
Kurt Klaudi Klausen mener dog utvivlsomt, at sagen bør føre til afskedigelser.
– Det her er så indgroet, og der skal man altså helt ind til roden af ondskaben, hvis man skal gøre noget ved det, siger han til P1 Morgen.
Han mener, at der er tale om et strukturelt problem, der i kombination med dårlig ledelse eller ledelsessvigt har ført til en dysfunktionel kultur, hvilket bakkes op af Arbejdstilsynets påbud, der kalder arbejdsmiljøet for decideret sundhedsfarligt.
– Man bliver nødt til at lave en radikal indgriben. Det er altså noget med at starte på en frisk, når man er så langt ude, siger Kurt Klaudi Klausen til P1 Morgen.
Sagen om krænkende adfærd i HKKF kommer kun kort tid efter, at advokatundersøgelsen af Lizette Risgaard fandt bevis for flere episoder af upassende adfærd begået af den tidligere formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Og det er ifølge Tom Block også “dybt ærgerligt”, at de organisationer, der står for at stille andre arbejdsgivere til ansvar, selv har lignende sager.
– Vi accepterer ikke den kultur, hverken for vores medlemmer eller i vores eget hus, siger han til P1 Morgen.
Efter påbuddet fra Arbejdstilsynet har Tom Block holdt samtaler med de ansatte samt hyret en adfærdskonsulent, der skal udarbejde et adfærdskodeks for fagforeningen.
femina update har forsøgt at få en uddybende kommentar fra HKKF, men det har ikke kunnet lade sig gøre.