Kommunalvalg 2021
15. november 2021

Det er okay at stemme på en kvinde, fordi hun er kvinde - vi har gjort det samme med mænd cirka altid

KOMMENTAR: Hvis vi gerne vil mangfoldigheden ude i kommuner og regioner, så er det på tide at vi gør op med den gode gamle drengeklub.
Af: Camilla Zuleger
Camilla Zuleger

Foto: Privat

Camilla Zuleger er selvstændig tekstforfatter. Kommentaren er et udtryk for skribentens holdning.

Lad mig starte med at slå én ting fast:

Mænd kan være fremragende politikere. Kvinder kan være rædselsfulde. I begge tilfælde skyldes det formentlig ikke, at de er henholdsvis mænd og kvinder.

Så langt så godt. For selvom det principielt forholder sig sådan, så er det i dagens Danmark ikke nødvendigvis nok, at vi alene vurderer potentielle byrådskandidater, regionsrådspolitikere og borgmestre på deres kompetencer. Det er det i hvert fald ikke for mig.

Ved det sidste kommunalvalg var der rekordmange kvinder, der blev valgt ind i byrådene i de 98 kommuner. Til trods for det var der kun 14 kvinder, der i samme omgang fik borgmesterkæden om halsen.

Det er et problem. Ikke kun i princippet, men i høj grad også i praksis. Vores samfund bygger på repræsentativt demokrati, som dækker over det forrygende system, hvor en udvalgt gruppe mennesker træffer beslutninger på vegne af en befolkning.

Men hvor repræsentativt er vores demokrati i byrådene, hvis det ikke – bare tilnærmelsesvis – afspejler den befolkning, den repræsenterer?

Her mener jeg naturligvis ikke, at vi for alt i verden skal stemme på dem, som er magen til os selv. Ikke mindst fordi det for en hel del minoriteter vil vise sig praktisk umuligt.

Derimod bør det være en prioritet, især hos partierne, der opstiller kandidater, at sammensætte en gruppe mennesker, der har forskellige perspektiver, erfaringer og ja, kompetencer.

Sexismen er altid kommet mændene til gode

For kompromisets skyld vil jeg gerne gå med på præmissen om, at det er sexistisk at vælge kandidater, hvad enten vi taler jobs eller politik, ud fra køn. Men kun hvis vi så samtidig kan blive enige om, at samme sexisme er kommet mændene til gode de sidste .. tja, skal vi sige 2000 år, bare for at holde det simpelt?

Vi lever i en kompleks verden, og komplekse problemstillinger har sjældent simple løsninger. På nær når de har. For en af vor tids udfordringer må nødvendigvis være, at vi ikke lægger grundstenene for mangfoldighed. Og mangfoldighed er ikke en vigtig ting, fordi det ser godt ud.

Det er vigtigt for at skabe sammenhængskraft i vores samfund – sammenhængskraft mellem landsdele, sociale forhold, køn og kultur. Og fordi vi har brug for forskellige erfaringer, perspektiver og løsninger for at komme i mål med at slukke den steppebrand af problemer, der breder sig over hele verden.

Jeg er enig med rigtig mange mænd og uenig med lige så mange kvinder. Så selvfølgelig handler det ikke, om at en kvindelige politiker er kvalificeret til at repræsentere nogen som helst, fordi hun er kvinde.

Men vi ved – og der findes talrige eksempler på det i den verden, vi lever i – at vi alle sammen har blinde vinkler. For nok er vi som mennesker i stand til empati, til at sætte os i den andens sted og gøre, hvad vi mener er bedst for dem. Men det er ikke altid, at vi kan se hvad det bedste er, før vi har prøvet det.

Mangfoldighed i vores borgerrepræsentation vil kunne afdække blinde vinkler og skabe bedre løsninger. Her er det desværre ikke nok at tilte hovedet lidt på skrå for at se verden fra et nyt perspektiv – det kræver helt andre øjne.

Jeg tror faktisk på – selvom det nogle gange føles som ren indbildning – at de færreste bevidst vælger kvinder fra. Både når vi taler om byråd, regionsråd og bestyrelsesposter. Af selv samme grund er det vigtigt, at vi aktivt vælger dem til, indtil skævvridningen har udlignet sig. For i alt for mange år har det naturlige valg været den mandlige politiker.

Det er ikke bare noget, jeg føler; talrige undersøgelser har gang på gang bevist vores underbevidste bias, der bilder os ind, at mænd er mere kompetente, bedre diplomater, mere rationelle, mindre følelsesladede. Som om der kun var en opskrift på, hvordan man bliver en god politiker eller leder.

Det smukke, når det kommer til kommunalpolitik, er heldigvis, at vi ikke behøver at blive enige, for der er pladser nok til alle. Hvis vi altså lader dem komme ind.

Læs mere om:

Læs også