For en særlig gruppe kvinder kan cyklus påvirke dem ganske alvorligt
Foto: Privat
Din lunte er kortere.
Du har ømme bryster.
Verden er mere imod dig.
Så får du din menstruation. Og pludselig giver det hele mening.
Det har længe været kendt, at menstruationscyklussen kan påvirke humøret. Pms er så udbredt, at hele 70 procent af alle kvinder vil opleve udsving i forbindelse med cyklus på et tidspunkt i deres liv.
Men for en særlig gruppe af psykiatriske patienter med selvmordstanker kan cyklus påvirke netop deres grad af selvmordstanker.
Har du brug for hjælp?
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.
- Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05
- Du kan skrive til Livsliniens mailrådgivning skrivdet.dk.
- Du kan kontakte Livsliniens chatrådgivning mandag, onsdag og torsdag kl. 17-21 samt lørdag og søndag kl. 13-17
Det viser et nyt studie publiceret i The American Journal of Psychiatry. I studiet fulgte forskerne 119 kvinder, der var psykiatriske patienter, og som i løbet af den seneste måned havde haft selvmordstanker. Ingen af kvinderne brugte hormonel prævention eller havde præmenstruel dysfori, en svær grad af pms.
I løbet af cyklus skulle kvinderne dagligt vurdere deres psykiatriske symptomer - for eksempel depression, angst, følelse af håbløshed og følelse af at være intet værd. Samtidig skulle de også dagligt vurdere deres grad af tanker om selvmord og planer om selvmord. Forskerne målte også hormoner i deres urin, for at se hvor de var i deres cyklus.
I studiet observerede forskerne, at 30-40 procent af kvinderne oplevede forværring af deres symptomer inklusiv øget selvmordstanker omkring menstruation. Forskerne konkluderede også, at man med denne type undersøgelse kan bidrage til at forstå sammenhængen mellem cyklus og selvmordsrisiko.
Til at uddybe studiets resultater har vi rakt ud til Kristian Reveles Jensen, der er læge, ph.d.-studerende og arbejder på Rigshospitalets Neurobiologisk Forskningsenhed.
Han har tidligere behandlet patienter, der lider af pmdd, præmenstruel dysfori. Det dækker over en særlig svær grad af pms, der kan medføre betydelig funktionsnedsættelse og svære psykiske gener såsom angst, depression og selvmordstanker.
Han forklarer, at fordi patienterne, der deltog i det nye studie, oplevede, at deres selvmordstanker blev øget, er det ikke det samme som, at deres risiko for at miste livet til selvmord blev øget.
– I almen forståelsen lyder selvmordstanker meget dramatisk og ens betydende med en øget risiko for selvmordsforsøg. Men tanker om død og ikke at leve er normalt ved svær mistrivsel og ikke ens betydende med selvmordsforsøg, siger han.
Han understreger også, at konteksten for studiet er vigtig. Halvdelen af kvinderne i studiet fik antidepressiv medicin. 73 procent havde en depression, 66 procent havde angst, og 30 procent havde ptsd. 18 procent havde adhd, og 10 procent havde et stofmisbrug.
– Kigger vi på det her studie, så er vi ovre i alvorligt syge patienter, understreger han.
– Man kan se, at deres grad af selvmordstanker følger deres følelser af nedtrykthed, håbløshed og oplevelsen af at være i konflikt med eller at være en byrde for andre, og at der er en cyklisk variation med peak omkring menstruation, forklarer Kristian Reveles Jensen.
Tidligere internationale studier har indikeret det samme, fortæller han.
Hvorfor påvirker cyklus psyken?
I en menstruationscyklus fra blødning til ægløsning stiger mængden af østrogen og andre kønshormoner.
Mens livmoderen gør klar til ægløsning, stiger de hormoner, der fortæller ægget, at det skal frigøre sig, forklarer Kristian Reveles Jensen.
Det resulterer i et peak af hormoner midt i cyklus, hvorefter niveauet af østrogen falder brat. Frem til blødning stiger niveauet af progesteron, som er det hormon, man mener giver en forværring af blandt andet præmenstruel dysfori.
Amerikanske og britiske studier fra 1960'erne, hvor man observerede, hvornår kvinder ringede til selvmordslinjen eller blev indlagt for selvmordstanker, viser også en sammenhæng. Her var der et lidt højere antal kvinder, der henvendte sig med selvmordstanker omkring menstruationen.
Men hvornår er de cykliske udsving alarmerende nok til, at man skal søge hjælp? Det afhænger af, i hvor høj grad det går ud over ens dagligdagsfunktion og livskvalitet, forklarer Kristian Reveles Jensen.
– Livet fluktuerer jo – også hos mænd. Der er nogle perioder, der er hårde og nogle, der er nemmere. Samtidig er vi gode til at huske det slemme og ikke det jævne. Pms er i sig selv ikke alarmerende, men hvis det er vedvarende, gentagende, og i et omfang, der alvorligt påvirker alle domæner i livet, så kan man søge hjælp, konstaterer han.
Kristian Reveles Jensen fortæller desuden, at det nye studie bekræfter forskning, man allerede kender: Nemlig at psykiske lidelser i det hele taget bliver forværret i løbet af cyklus. Selv er han ved at undersøge, hvordan danske kvinder med depression oplever forværring af symptomer i forhold til deres cyklus.
Imens undersøger en af hans kolleger forværring af symptomer i forhold til cyklus hos danske kvinder med adhd.
Kristian Reveles Jensen fortæller, at internationale studier har vist, at cirka halvdelen af kvinder med psykiatriske lidelser oplever forværring præmenstruelt eller omkring menstruation. For eksempel rapporterer cirka 40 procent af kvinder med ocd og cirka 60 procent af kvinder med depression ligeledes, at deres symptomer bliver forværret præmenstruelt.
– Nogle kvinder har brug for lidt ekstra behandling og støtte til at organisere deres liv lidt anderledes i de perioder.
Men det er også helt normalt, at kvinder uden psykiske lidelser oplever en påvirkning af deres humør alt efter, hvor de er i deres cyklus, fastslår han.