Samfund
15. maj 2023

Fertilitetslæge: “Vi bliver nødt til at tage det alvorligt, fordi det er rigtige mennesker, der ikke får de børn, de kæmper for”

Lægerne på fertilitetsafdelingerne i det offentlige er begrænsede, når det kommer til at tilbyde behandling til patienter, der ønsker et barn. Læge mener, at politikerne skal tage fertilitetsbehandlingen mere alvorligt.
Af: Silje Qvist
søren

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Du kan få tre reagensglas-forsøg gennem det offentliges fertilitetsbehandling. Når de tre forsøg er brugt, må du søge viderebehandling i det private. Skulle det lykkes dig at få et barn gennem det offentlige, kan du ikke yderligere få hjælp til nummer to.

Sådan ser det ud, hvis man skal igennem fertilitetsbehandling i Danmark lige nu.

Spørger man Søren Ziebe, der er afdelingschef for fertilitetsafdelingen på Rigshospitalet, er det en begrænsning, der gør, at vi ikke laver de børn, vi kunne lave.

- Vi er født med en biologi, hvor der skal flere og flere forsøg til, jo ældre man bliver. Vi må give tre forsøg til en 20-årig kvinde, og vi må give tre forsøg til en 40-årig kvinde. Det giver hverken medicinsk eller biologisk mening, siger Søren Ziebe i DR-programmet Deadline.

- Vi bliver nødt til at insistere på, at man tager det alvorligt også politisk, fordi det er rigtige mennesker, der sidder derude og ikke får de børn eller den familie, som de kæmper for, uddyber han.

Han mener tilmed, at det er en form for diskrimination, der finder sted af fertilitetssygdomme som område, fordi lægerne ikke har mulighed for at tilbyde patienterne et forløb, der er skræddersyet til patientens behov, ligesom man kan tilbyde andre patienter.

Når Søren Ziebe kigger på, hvad hans kolleger på Rigshospitalet kan tilbyde deres patienter, så er det forløb, der er tilpasset patienten, så de kan få den bedst mulige hjælp i forhold til den enkeltes situation og prognose. Det er eksempelvis for kræftpatienter.

Det kan han ikke tilbyde de patienter, han får, fordi han er begrænset af, hvad det offentlige må tilbyde fertilitetspatienter.

Det hedder tre forsøg med reagensglas. Skulle det lykkes, så er du tilmed begrænset af dit første barn.

- Hvis man er så heldig at få et barn gennem offentlig sundhedsbehandling, så har man stadig sin sygdom. Hvis du brækker din arm, så får du den lavet. Hvis du brækker den igen, så får du den også lavet. Men sådan er det ikke, hvis du fejler noget i din reproduktion. Så må vi hjælpe dig første gang, og efter det må vi ikke hjælpe dig mere, fortæller Søren Ziebe til Deadline.

Ved sidste valg gik blå-blok til valg på at tilbyde en udvidelse af den fertilitetsbehandling, som det offentlige kan tilbyde. Her ønskede de, at ufrivilligt barnløse kunne blive omfattet af en behandlingsgaranti. Det vil sige, at hvis ikke man kunne komme til hos det offentlige inden for 30 dage, ville man blive tilbudt et privat alternativ.

Det, mener Søren Ziebe dog ikke, er løsningen. Ifølge ham, så skal man øge antallet af reagensglasforsøg, så det offentlige kan tilbyde seks forsøg i stedet for tre.

Han fortæller til Deadline, at hvis man fordobler antallet af reagensglasforsøg, så siger prognoserne, at 83 procent vil forlade det offentlige med et barn i stedet for de 66 procent, der gør det efter de tre forsøg.

Læs også