Han lod sin øl stå på bordet i fem minutter. Pludselig stod han på skadestuen og tog bukserne af
Foto: Privat
“Hey Alex, vi skal videre til Heidis Bier bar,” lød beskeden, da han kom hen til sine kammerater. Han drak ud og tog sin jakke på.
Fem minutter efter kunne han ikke stå på sine egne ben, og hans øjne snurrede rundt, som en karrusel.
– Selv om jeg var helt ude af kontrol, fik jeg overbevist min kammerat om, at jeg godt selv kunne finde hjem. Det næste jeg husker er, at jeg blev fundet på jorden med glasskår rundt om mig og blod over det hele, fortæller Alex.
Resten af natten husker han kun i glimt.
Nogle havde drugget Alex. Puttet noget i hans drink. Og det endte med at få store konsekvenser for hans liv.
For selv om drugging ikke er et nyt fænomen, og faktisk sker i stigende grad, troede han alligevel aldrig, det ville ske for ham selv.
Jeg havde en idé om, at sådan noget aldrig skete for mænd, så jeg syntes, det var pinligt.
– Det er nærmest et tema, at det plejer at være kvinder, det går ud over, fortæller han.
Så da han selv oplevede at “få noget i sin øl” i februar 2022, var det både chokerende, flovt og enormt svært at tale om.
Men tiden efter har lært ham, at han tog fejl i sine fordomme.
Nordjyllands Politi bekræfter over for femina.dk, at både kvinder og mænd er i risiko for at blive drugged. De har ikke tal på, hvordan anmeldelserne fordeler sig på køn.
En skræmmende bytur
Lige i starten af Jomfru Ane Gade ligger værtshuset Sprutten, som den aften i februar var spækket med glade unge mennesker. Alex’ kammerat fyldte 25 år, og en blanding af velkendte og nye ansigter var klar til en festlig nat.
Store fadøl, pool bord og karaoke skabte den behagelige stemning.
Klokken var ved at nærme sig midnat, men natten var stadig ung for Alex, som altid har holdt af byture med vennerne.
Han elsker øl. Faktisk var han kendt, som ham gutten fra England, som er god til at drikke mange øl og give den gas.
– Den aften havde jeg nok drukket otte-ni genstande og havde en god skid på. Sådan lidt buzz, godt beruset, men stadig ved mit fulde fem, siger han.
En veninde havde fået en øl eller to for meget, så Alex fulgte hende ud til en taxa. At han lod sin øl stå på bordet i fem minutter, bekymrede ham ikke spor – de var jo en stor flok venner samlet.
Det var herefter han drak ud, og resten af natten udviklede sig i slørede glimt.
Glimt af, at han fortalte ambulanceredderen, at han var blevet slået i hovedet med en glasflaske. En skadestuegang og en masse lys. Og hans spejlbillede med blod i hele ansigtet og et åbent sår over øjenbrynet.
Alex var en skygge af sig selv. Og ser man i hans journal fra den aften, kan man læse, at han fortalte ambulanceredderen, at han var blevet slået ned, men senere ikke kunne huske det.
Foto: privat
Dagen efter vågnede han op alene på en bænk på sygehuset. Forvirret over hvorfor han havde en lap over øjet og blod på skjorten.
På vej væk stødte han ind i en ældre dame, som havde hjulpet ham. Det var her, det gik op for Alex, at han var blevet drugget.
“Du er da den famøse unge mand fra i går,” sagde hun og forklarede, at hun havde taget imod ham, da han kom ind med ambulancen.
– Hun fortalte mig, at jeg var helt oppe i sjette gear. Mine pupiller var helt store, og selv om de spurgte adskillige gange, om jeg havde taget stoffer, sagde jeg nej. Jeg kunne aldrig finde på at tage stoffer, siger Alex.
Der var ifølge sygeplejersken ikke nogen tvivl om, at Alex var påvirket af andre rusmidler end alkohol.
Han havde tisset i bukserne og taget dem af foran alle på skadestuen. Ting han ellers aldrig kunne se sig selv gøre alene i fuld tilstand.
– Jeg tænkte bare shit. Det er så skræmmende, at jeg ikke kan huske noget. Jeg ved jo heller ikke, om jeg selv var skyld i, at jeg blev overfaldet, og derfor meldte jeg det heller ikke til politiet, siger Alex.
Kvindelig journalist gik undercover i nattelivet for at afdække seksuel chikane. Det, hun blev udsat for, var chokerende
Frygtede at tabe ansigt
I de efterfølgende dage var Alex i chok. Han vendte episoden mod sig selv og tænkte “hold kæft hvor er jeg uansvarlig”. Det resulterede i voldsom angst og en hård og ødelæggende periode.
Samtidig var han flov. Der gik flere uger, før han turde fortælle sine forældre om oplevelsen.
– Jeg følte, at det var min egen skyld, og jeg havde på en måde moralske tømmermænd. Jeg var bange for at skuffe mine forældre, siger Alex.
Når venner spurgte, om han var okay, svarede han bare “ja”, og så blev det lagt på hylden.
– Jeg havde en idé om, at sådan noget aldrig skete for mænd, så jeg syntes, det var pinligt, fortæller han.
Han forsøgte at joke lidt med det og passe på sin såkaldte maskuline identitet, som i hvert fald ikke skulle nyde noget af at tale om følelser.
“Hovedet op og videre,” sådan har Alex' far altid sagt.
Han frygtede at tabe ansigt eller at miste sin ære. For hvad var han, hvis han ikke længere var den fyr, som altid var klar på en bytur, kunne drikke mange øl og altid have styr på sig selv?
Men cirka fire uger efter kunne Alex ikke holde følelserne inde længere. Han blev sygemeldt og startede ved en psykolog.
– Psykologen blev ved med at sige, at det ikke var min fejl og hjalp mig med at sætte ord på mine følelser, fortæller han.
Det var første gang efter episoden, at Alex åbnede op. Og det er stadig svært for ham.
– Jeg har ikke sagt til andre end min psykolog og nu en journalist, hvordan jeg reelt har haft det, fortæller Alex.
Hvor blev tilliden af?
Alex, som ellers plejede at elske en god bytur eller en fodboldkamp på en bodega, havde pludselig fået et wake-up-call.
Tanken, om at nogle kan finde på at skade en anden person bevidst, har plaget ham lige siden.
– Jeg har ikke den samme tillid til folk omkring mig mere, og mit sociale liv er ikke det samme, siger han.
Den samme tendens ser han, når han bevæger sig ud i nattelivet i Jomfru Ane Gade. Især tiden med genåbning efter corona var slem. Hver nat oplevede han folk blive hentet med ambulance, fordi de havde det dårligt.
I dag er det tydeligt for Alex, at alle er mere påpasselige.
Den formodning bekræfter Nordjyllands Politi.
–Vi har i 2022 set en stigning i forhold til antallet af anmeldelser af drugging, skriver Sune Søndermølle Myrup, Vicepolitiinspektør Nordjyllands Politi, i et skriftligt svar til femina.dk
Han fortæller, at stigningen også kan forklares med, at der er kommet et større fokus på drugging. Så mørketallet, som desuden formodes at være højt, kan have været større de forrige år.
I 2019 modtog Nordjyllands Politi 18 henvendelser om drugging, og har indtil videre i 2022 modtaget 43 henvendelser.
Og så Giftlinjen har modtaget væsentlig flere henvendelser fra personer, som har mistanke, om at de er blevet drugget.
I 2015 modtog Giftlinjen 85 henvendelser på baggrund af mistanke om, at en person havde kommet et rusmiddel eller lægemiddel i en andens drink. 30. november 2022 var Giftlinjen oppe på 483 henvendelser.
Dorte Fris Plamqvist, overlæge ved Giftlinjen, forklarer, at det første Giftlinjen gør i forbindelse med en henvendelse er at undersøge, om personen har brug for akut lægehjælp, og så anbefaler de, at hændelsen anmeldes til politiet.
Hvad gør politiet ved en anmeldelse?
Når Politiet modtager en anmeldelse om drugging, er det første trin i efterforskningen af afdække om der er sket et seksuelt overgreb.
Handler det om drugging alene, anmoder de skadestuen om at udtage blod- og urinprøve på offeret for at kunne påvise bevidsthedspåvirkende stoffer eller medicin.
Hvis der ikke påvises stoffer i prøverne, stopper politiet efterforskningen.
Påvises det, starter en grundig afhøring og afdækning af offerets færden. Det er med formål om at kunne indhente relevant videoovervågning.
Stort set alle anmeldelser om drugging relaterer sig til festmiljøet, derfor er videoovervågning Politiets bedste mulighed for at identificere gerningspersonen.
Kilde: Nordjyllands Politi
Når Alex ser tilbage på forløbet efter episoden, ser han en dyster og mørk tid.
Derfor håber han, at han kan give sine oplevelser videre, især til mænd.
– Jeg føler, det er vigtigt at fortælle, at det kan ske for alle, og mænd ikke er hellige.
Har du oplevet at blive drugget i nattelivet?
Hvis du har oplevet at blive drugget eller "få noget i din drink", vil vi meget gerne høre din historie.
Har du lyst til at dele den på femina.dk, kan du skrive til signe.thomsen@aller.com.