Samfund
24. oktober 2023

Her strejkede kvinderne, mens mændene arbejdede og passede hjemmet

De islandske kvinder gentager en historisk strejke fra 1975. Tirsdag vil de hverken passe børn, hjemmet eller deres arbejde.
Af: Silje Qvist
is

Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau Scanpix

De er det land i verden, der er bedst til ligestilling mellem kønnene.

Men på Island går kvinderne tirsdag alligevel på gaden for at kræve ligestilling. De vil hverken arbejde, lave husligt arbejde eller passe børnene.

De islandske mænd opfordres til at vise solidaritet ved at tage sig af arbejde, hus og hjem.

De islandske kvinder gentager en historisk strejke fra 1975, hvor de satte landet i stå for at gøre opmærksom på deres betydning for samfundet og familielivet.

Det skriver DR.

Strejken finder sted præcis samme dag som for 48 år siden, og den har opbakning fra intet mindre end 40 organisationer. Selv landets statsminister Katrin Jakobsdottir har ikke tænkt sig at deltage i møder i dagens anledning.

Regeringen har ligeledes opfordret staten til, at man ikke trækker ansatte i løn, hvis de deltager i strejken.

For Freyja Steingrímsdóttir, kommunikationsansvarlig for BSRB, der er foreningen af offentligt ansatte i Island, er der ingen grund til at vente to år med at gå på gaden til 50-året for strejken. For det er nu, at de islandske kvinder har en kollektiv følelse af, at de står stille.

Ifølge The Global Gender Gap Index fra 2023 ligger Island nummer et i verden, når det kommer til ligestilling mellem kønnene.

Island har en ranking på 0.912, hvor Danmark til sammenligning har en ranking på 0.780 og ligger nummer 23. Vores nabolande Norge og Sverige indtager henholdsvis en anden plads og en femte plads.

Men selv om Island er bedst på ligestillingsområdet, stopper det ikke kvinderne.

– Generelt er der i de nordiske lande en tendens til at tænke, at "siden vi er de bedste, er der måske ikke grund til at gøre mere", siger Freyja Steingrímsdóttir til DR.

Men det er der, mener Freyja Steingrímsdóttir.

Hun nævner blandt andet et løngab på 20 procent mellem mænd og kvinder, fordi kvinders arbejde typisk er inden for sundhed, omsorg eller rengøring – og at disse "kvindejobs" typisk er underbetalte.

Derudover viser en undersøgelse, at 1 ud af 4 islandske kvinder har oplevet seksuel eller kønsbaseret vold.

– Vi synes, at der er behov for at ruske lidt op i debatten, siger Freyja Steingrímsdóttir til DR.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også