Samfund
4. april 2025

Hun banede vejen for kvinders adgang til universiteterne. Nu får hun sin egen statue

I år er det 150 år siden den første kvinde fik adgang til universitetet i Danmark. Nu får Danmarks første kvindelige læge sin egen statue.
Af: Julie Voldby Bruun
Caroline Amalie

I 2021 forestillede kun 28 ud af næsten 2.500 monumenter, statuer og mindesmærker i Danmark kvinder. Kun seks af dem var navngivne, og en af dem er statuen af dronning Caroline Amalie (1796-1881). Nu får Danmarks første kvindelige student, akademiker og læge sin egen statue.

Foto: Scanpixhistorical/Ritzau Scanpix

Sidste år var to ud af tre af de optagne på medicinstudiet i København kvinder. For 150 år siden lå antallet af optagne kvinder på nul.

Men det ændrede svendborggenseren Nielsine Nielsen på, da hun som den første kvindelige student, akademiker og læge banede vejen for kvinder på universiteterne i Danmark i alle fag pånær teologi.

I anledning af jubilæet rejser Københavns Universitet sammen med Medicinsk Museion nu en statue til ære for hende.

- Vi er glade for at kunne give hende den anerkendelse, hun fortjener, med en statue. Vi arbejder stadig for lighed - også på universiteterne - og det gør for kvinder en forskel at kunne spejle sig i en rollemodel som Nielsine Nielsen, siger Bente Merete Stallknecht, dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Det var da Nielsine Nielsen mistede sin søster til tyfus, at hun besluttede, hun ville være læge. Men ingen kvinde i Danmark havde taget en studentereksamen før, ligesom kvinder var nægtet adgang til universitetet. Det skyldtes en opfattelse af, at kvinders livsopgave knyttede sig til hjemmet.

Den opfattelse gik Nielsine Nielsen til angreb mod, da hun trods stor modstand fra nogle politikere, læger og professorer alligevel lykkedes med at tage en studentereksamen.

Danmarks første læge Nielsine Nielsen

Nielsine Nielsen (f. 1850) fra Svendborg var den første kvinde til at tage en studentereksamen og gå på universitetet i Danmark.

Foto: Scanpix Denmark

Efterfølgende fik hun som 25-årig lov at studere medicin ved Københavns Universitet i 1875. Det skyldtes dels progressive vinde fra udlandet, og dels at der faktisk ikke var noget, der juridisk forhindrede kvinder i at søge om optagelse på universitet. Ti år efter blev hun Danmarks første kvindelige læge.

Statuen af Nielsine Nielsen opføres med støtte fra Statens Kunstfond, der har tildelt projektet 750.000 kroner. Den forventes at stå færdig i 2026 og bliver placeret på Medicinsk Museion, hvor hun dengang studerede medicin på det daværende fakultet.

Statuen af Nielsine Nielsen bliver den kun syvende statue af en navngiven kvinde i København. Tal Kulturen på P1 fra 2021 viste, at ud af de 101 navngivne statuer i København var bare fem af dem kvinder. Til sammenligning var 26 af dem dyr. Resten var af mænd.

Siden da er der blevet rejst en statue af Grevinde Danner ved Vester Søgade og Gyldenløvesgade i København, og dermed bliver Nielsine Nielsen den syvende kvinde, der får rejst en statue i kraft af sit virke og historiske eftermæle i København.

På landsplan lød tallene fra Fyens Stifttidende i 2021, at kun 28 ud af næsten 2.500 monumenter, statuer og mindesmærker over hele landet forestiller kvinder. Ud af de 28 var kun seks af dem navngivne. Blandt dem er Anna Ancher ved Statens Museum For Kunst, Caroline Amalie ved Rosenborg Slot i Kongens Have og I Am Queen Mary foran Vestindisk Pakhus.

Læs mere om:

Læs også