Jonas fra "Vild Kærlighed": De gav mig rollen som "den slemme"
Foto: Story Productions/DR
10 unge singler drager afsted mod den svenske natur i DR’s datingeksperiment "Vild Kærlighed", hvor hjemmelavede tømmerflåder, glamping-telte og trangiasæt danner rammen om det, som DR kalder “en intens oplevelsesdate.”
De medvirkende er på forhånd blevet matchet af eksperter og skal forsøge at finde kærligheden på 10 dage, mens de flyder rundt på drivtømmer i en flod – uden forstyrrelser fra deres telefoner og hverdagens stress og jag.
Men nu fortæller tre af de medvirkende i den seneste sæson, Simone Kovaltsenko, Camilla Hannah Jensen og Ida Emilie Boytang, at de oplever, at DR og produktionsselskabet i klipningen af programmet har ladet selve datingeksperimentet ryge i baggrunden i flere tilfælde til fordel for drama, intriger og et overdrevet fokus på kroppe.
Ligesom seerne har de medvirkende også først set hele programmet i april-maj, mens det er blevet sendt.
– Jeg føler helt klart, at DR har svigtet deres ansvar, og jeg føler mig lidt taget med bukserne nede, siger Camilla Hannah Jensen til femina update.
"Vild Kærlighed" har været på alles læber det seneste stykke tid. Både på Reddit og i kommentarspor på Facebook, såvel som hjemme i stuerne.
Det er især kommentarer fra deltageren Jonas, der har fået mange seere til tasterne. Selv mener Jonas, at han er blevet formet af produktionen og givet en rolle “som den slemme” i programmet.
– Jeg følte, at det hele var meget topstyret af produktionen under optagelserne, og jeg synes, jeg er blevet taget med som en halv karakter. Jeg synes, at meget af det positive, jeg har prøvet at sige og gøre, mangler, siger Jonas til femina update.
Han understreger, at han aldrig har haft intentioner om at såre nogen med sine kommentarer.
DR afviser, at der bevidst er fokus på drama og kroppe. De understreger, at meningen med programmet er, at medvirkende finder kærligheden, og at seerne får indsigt i vejen derhen.
Jonas og Ida Emilie
I løbet af programmet mødes de 10 singler om aftenen efter dagens sejlads, hvor de spiser aftensmad sammen og vender dagens strabadser over en øl eller to.
Det var en af de aftener, hvor de mandlige deltagere var samlet om en grill, at 27-årige Jonas sagde noget, der fik de tre ovenstående kvindelige deltagere til at tabe kæben, da de så det på tv, fortæller de. Det er også især det, som har fået mange seere til tasterne.
Til de andre unge mænd siger Jonas, at han muligvis kunne være interesseret i Simone Kovaltsenko, “hvis hun havde været fem år yngre og 15 kilo lettere.” Han uddyber, at han “bare har det svært, når der er for meget omkring maveregionen.”
I et tidligere afsnit siger han ligeledes, at Ida Emilie Boytang kunne være interessant, “hvis hendes personlighed var i en anden vase,” ligesom han også fortæller både de øvrige deltagere og seerne, at han synes Camilla Hannah Jensen virker kedelig og ligner én fra Køge-Brøndby-området, hvilket han ikke finder attraktivt.
Simone Kovaltsenko, der ifølge Jonas skulle tabe sig 15 kilo for at være interessant for ham, er chokeret over, at DR har valgt at vise kommentaren.
Hun fortæller, at hun havde forventet, at der i et datingprogram ville indgå elementer af, at folk skitserede, hvad de havde af præferencer, både fysisk, men også i samværet med andre – både fra mændene og kvinderne.
– Men jeg havde bare ikke regnet med, at den vinkel på udseende og kroppe ville være så dominerende og så vedvarende gennem alle episoder, fortæller hun til femina update.
Simone Kovaltsenko forklarer, at det heldigvis ikke har påvirket hende personligt at høre Jonas’ kommentar om hendes vægt, fordi det var “helt ude af proportioner og fjernt fra hendes eget selvbillede.”
– Men jeg har ligesom så mange andre piger og kvinder haft problemer med mit selvbillede, så det har da givet mig nogle tanker om, at hvis jeg havde været et mere skrøbeligt sted i forhold til min krop, så kunne det sagtens have ramt mig, siger hun.
Hun mener, DR burde have klippet scenen ud, fordi der kan sidde børn og unge, som begynder at tænke over deres egen vægt efter at have set programmet.
– Jeg synes, det er super usundt at smide ud offentligt. Jeg forstår slet ikke den prioritering fra DR’s side, særligt når det er et program målrettet unge.
Ida Emilie og Jonas
Everyday Sexism Project Danmark, en forening, der oplyser om og bekæmper sexisme, mener også, at det er problematisk, at DR har ladet sådan en kommentar om vægt stå alene.
– Det er et datingprogram, og folk har lov til at have de præferencer, de har. Der ville ikke blive gjort noget stort nummer ud af det, hvis det var en kommentar, som stod alene.
– Men vi lever i et samfund, hvor det ikke står alene. Der er simpelthen så mange unge piger og kvinder, som har spiseforstyrrelser, og som er utilfredse med deres krop. Når DR vælger at bringe det her, så kan vi ikke sige andet end, at det forstærker det, som er galt i forvejen med sammenkædningen af vægt og attraktivitet for kvinder, og i øvrigt også at det opfattes som okay at sige sådan noget, forklarer talsperson Zen Donen.
En undersøgelse fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, fra december 2022 viser blandt andet, at andelen af børn og unge, der vurderer, at de er for tykke, stiger med alderen. Der ses også en tydelig kønsforskel, da det blandt de 15-19-årige særligt er pigerne, der vurderer, at de er for tykke. Det vurderer 45 procent af de 19-årige piger i undersøgelsen.
Samtidig svarer 14 procent af de 19-årige piger i undersøgelsen, at de har haft en spiseforstyrrelse.
Jeg ved godt, at jeg har sagt de her ting, og jeg ved godt, det er dumt og kan være sårende.
- Jonas
Jonas
Ifølge DR selv fremstår det tydeligt, at de andre unge mænd ikke deler samme holdning som Jonas, og at de tager afstand fra det, han siger. Det siger programredaktør Linda Etgar til femina update. Hun understreger, at de har et stort ansvar for deres formidling til målgruppen 15-31-årige, som de er meget bevidste om.
Hun mener, at scenen derfor er nuanceret, og desuden at DR ved at medtage scenen i programmet er med til at inspirere den unge målgruppe til at have vigtige samtaler om kropsidealer, og om hvordan vi kommenterer på hinandens krop og udseende.
– Vi dokumenterer, hvad der foregår mellem vores medvirkende, og en væsentlig del af programmerne er, at seerne skal lære de medvirkende at kende og blive klogere på, hvem de er. Både som enkeltpersoner og i relationer med andre. Og der synes jeg, at sådan en kommentar er en del af det billede.
– For mig er det ret tydeligt i scenen, at Jonas bliver opmærksom på, at den her kommentar var hård. Så de øvrige medvirkendes reaktioner gør i hvert fald, at han når frem til den erkendelse. Og så er jeg helt med på, at man kan diskutere, om de kunne have sagt fra i højere grad. Det er en af de debatter, som vi håber seerne vil tage hjemme i stuerne efterfølgende, siger Linda Etgar.
Simone og Casper
Selv var Simone Kovaltsenko meget ærgerlig over reaktionerne fra dem, der sidder omkring Jonas i den scene, hvor hendes krop er omdrejningspunkt for samtalen. Hun mener, at man kunne mærke, at det var en ukomfortabel situation, men at der derudover ikke opstod nogen diskussion.
– Jeg undrer mig over, at hun (Linda Etgar, red.) holder fast i, at det blev nuanceret, fordi de andre sagde ham imod i den situation, siger Simone Kovaltsenko og fortsætter:
– Jeg synes heller ikke rigtigt, at der var nogen læring i det klip, fordi der ikke opstår en diskussion. Der er ikke nogen, der rigtig siger fra, så der er ikke noget for seeren at tage med. Var der opstået en diskussion mellem mændene, så havde det været interessant at se, hvilke andre perspektiver der kunne være dukket op, men det var der ikke.
Simone Kovaltsenko påpeger i øvrigt, at DR har valgt ikke at bringe en samtale, hvor hun sammen med nogle af mændene en aften taler om kroppe og BMI. Hendes pointe var, at man ikke kan sætte tiltrækning op imod et bestemt BMI.
– Men det har de klippet til, at det er bare mig, der spørger, om jeg ikke er en flot pige. Det, synes jeg, er en super ærgerlig fremstilling, fordi der faktisk er en kvinde, der udfordrer den holdning, og det vælger DR så ikke at tage med. Det er jeg super skuffet over.
Krop og udseende er ikke en dealbreaker, når vi dater. Det er i virkeligheden noget helt andet
Linda Etgar, programredaktør på DR, fortæller, at der ikke er taget noget aktivt valg om at klippe ovennævnte scene ud. Hun kalder det et grundvilkår, at det ikke er alle optagelser, der ender i den endelige serie.
Hun kan desuden ikke genkende, at der har været stort fokus på krop og udseende i programmet. Det har været nogle enkelte kommentarer i nogle enkelte afsnit, siger hun.
– Så længe det er en holdning, der lever i vores målgruppe, så er det vigtigere for os at belyse den og have en debat om, hvad der er okay, snarere end at lukke øjnene for det, siger Linda Etgar.
I dag ærgrer Jonas sig over flere af sine udtalelser i programmet, forklarer han til femina update.
– Jeg ved godt, at jeg har sagt de her ting, og jeg ved godt, det er dumt og kan være sårende, men i situationen har jeg ikke tænkt på, at de andre personer ville overhøre det eller få det at høre senere, siger Jonas.
Han uddyber, at han i begyndelsen var meget opmærksom på at blive fulgt af et kamerahold og tænkte mere over, hvad han sagde.
– Når tiden så gik, og man blev vant til at have de kameraer i hovedet, så fyldte det mindre og mindre. Det blev som en baggrundsting, hvor jeg ikke tænkte over, at de var der, og når jeg var fuld, så fyldte det endnu mindre. Det er ikke, fordi jeg skal skyde skylden på, at jeg har været fuld, for det er dumme ting, jeg har sagt, men det er en forklaring på, hvorfor jeg ikke har tænkt over det.
Her er de 16 fyre, der skal være med i "Bachelorette"
Jonas siger, at han godt kan høre, “at det lyder fuldstændig latterligt,” at han glemte, at de ting, han sagde, ville blive sendt i fjernsynet og hørt og set af både de medvirkende og seerne.
– Det er fuldstændig sindssygt, at jeg får sagt 15 og 10 kilo, for så stor er Simone på ingen måde. Det, som jeg mener, er, at det ikke er det, jeg leder efter. Jeg leder efter noget andet. Det skulle jeg have sagt på en anden måde, og det ved jeg udmærket godt. Jeg kan godt se, at det at fremhæve det negative kan få folk til at blive usikre på sig selv, siger Jonas.
Camilla Hannah Jensen var også med på tømmerflåderne. Hun havde først fået ét match, men ville undervejs gerne bytte, hvilket er en mulighed for deltagerne i løbet af programmet. Så hun kom afsted med Jonas, fordi hun havde fået et godt indtryk af ham.
Camilla
Men derfra var der flere scener, hun ikke kunne holde ud at se, siger hun.
– I forbindelse med, at vi skulle sejle i kano over til nogle af de andre, nævnte han, at han havde mig med på slæb. Jeg blev jo simpelthen så chokeret, da jeg så det. Det var så nedværdigende, fortæller Camilla Jensen.
– Men jeg blev også chokeret på de andres vegne, over ting han sagde til dem. Jeg fik en følelse af, at jeg ikke synes, det kunne være rigtigt, at jeg var havnet i den form for program og sat i den situation, som jeg faktisk reelt set slet ikke havde bedt om. Det blev som et spil.
Camilla Hannah Jensen sidder i dag med en følelse af, at der er blevet gjort grin med konceptet kærlighed på tv, siger hun.
– Jeg følte, jeg havde sagt ja til ét koncept, men endt i et helt andet. De skulle have holdt fast i datingkonceptet og for eksempel vist mere af, hvordan parrene snakkede sammen på tømmerflåderne eller samarbejdede omkring noget.
Ida Emilie Boytang var oprindeligt blevet matchet med Jonas af eksperterne bag programmet, men endte med at bytte og danne par med deltageren Rune. De to forlod tømmerflåden sammen og er i dag kærester.
Der er dog flere udtalelser om kvinderne i programmet, som hun godt kunne have været foruden, siger hun.
– Ærlighed er vigtigt. Men nogle gange er det også særligt vigtigt, hvordan man får den ærlighed ud på en god måde, siger Ida Emilie Boytang.
Ligesom Camilla Hannah Jensen og Simone Kovaltsenko synes hun, at programmet skifter fokus undervejs.
– Jeg synes, at Jonas’ kommentarer har fået lov at fylde meget. Det er ærgerligt, at der ikke er mere fokus på, at der faktisk opstod kærlighed mellem mig og Rune. Jeg havde egentlig troet, at det ville handle mere om det, men det fylder meget lidt i de sidste afsnit, synes jeg, siger Ida Emilie Boytang, der understreger, at hun og Jonas også hyggede sig på tømmerflåden.
Jonas beskriver, at han er meget ærgerlig over, hvordan han er blevet fremstillet i programmet. Han forklarer, at han føler, at han har fået en “rolle” af produktionen, og at han fremstår meget unuanceret.
– Jeg synes, det er ærgerligt, fordi jeg kun fremstår som én type. Jeg kan ikke løbe fra de ting, jeg har sagt, men jeg synes også, at jeg nogle gange trækker i land. Den sidste aften vælger jeg også til aftensmaden at bede om ordet, og jeg får sagt undskyld for, hvis jeg har sagt dumme ting, der har såret nogen, for det var ikke ment sådan. Men det er ikke blevet taget med, siger Jonas.
Tinder har undersøgt ghosting og har en overraskende konklusion
Ifølge ham blev de samtaler, som han havde med produktionen undervejs, ofte drejet ind på, hvad han ikke ville have i en partner.
– Jeg føler, at produktionen har skubbet mig i en retning og formet mig, og så føler jeg også, at det er klippet efter, hvornår det er mest på grænsen, siger Jonas.
Ifølge DR’s programredaktør Linda Etgar giver de ikke deltagerne bestemte roller. Den store mening med programmet er ifølge hende, at de håber, at de medvirkende finder kærligheden, og at seerne får indsigt i vejen derhen.
– Jeg har ikke selv været med på optagelserne, men jeg ved, at man laver nogle optagelser flere gange af mange forskellige grunde. Men jeg kan ikke genkende, at han skulle have fået en specifik rolle.
– De medvirkende bliver castet i forhold til at få de bedste match, siger Linda Etgar.
Hun understreger, at de har valgt og gjort sig umage for at vælge de scener, som bedst viser de medvirkendes relationer. Både konflikter og spirende kærlighed, når den opstår.
– Det har været det, som produktionsselskabet har kigget efter i alt råmaterialet, siger hun.
Havde jeg vidst, at det var de her ting, der blev lagt så meget vægt på, så havde jeg nok genovervejet, om jeg egentlig havde lyst til at være med.
- Simone Kovaltsenko
Simone Kovaltsenko
Helt overordnet set er de tre kvinder glade for deres deltagelse i programmet. Men alle er de enige om, at de havde forventet mere fokus på selve datingkonceptet, selv om de er klar over, at de havde meldt sig til et tv-program, der bliver klippet.
Det samme mener Jonas, der pointerer, at der altid er konkurrence om seerne, som man ifølge ham får ved at lave godt tv. Det er ikke Paradise Hotel, men derhen af, siger han.
Simone Kovaltsenko fortæller, at hun overordnet set synes, det er blevet et fint program, men hun er skuffet over de elementer, som DR har valgt at fremhæve.
– Jeg troede, det ville handle mere om nogle dating-tematikker, fokus på erfaringer med at date, hvad der var gået galt førhen, og hvad de her rammer så kunne give os, siger Simone Kovaltsenko og fortsætter:
– Hele naturdelen af programmet blev tilsidesat til fordel for at fokusere på drama, så jeg synes egentlig, at konceptet faldt lidt til jorden. Havde jeg vidst, at det var de her ting, der blev lagt så meget vægt på, så havde jeg nok genovervejet, om jeg egentlig havde lyst til at være med.
Hun pointerer, at DR og P3 generelt er gode til at behandle emner om kroppe, kærlighed, forskelligheder og seksualitet, så hun havde forventet en anden vægtning af, hvad man synes var vigtigt i "Vild Kærlighed".
Tinder-fortællinger: Da desserten lander på bordet, fortæller han mig noget, som gør, vi aldrig ses igen
Jonas understreger, at han er utrolig ked af, hvis nogen er blevet påvirket af hans kommentarer i programmet. Det har aldrig været meningen, forklarer han.
– Der er en hel masse læring i det i forhold til, hvordan man siger ting, og i hvilket forum, man siger det i. Deroppe har jeg, dum som jeg har været, tænkt, at det var i et lukket forum. Der har klart været noget læring i, at man måske skal fokusere mere på det, man gerne vil have, frem for det man ikke vil have, siger han.
DR’s programredaktør Linda Etgar fortæller, at de til næste sæson vil overveje at vise de medvirkende alle afsnittene på forhånd i stedet for kun de to første – så de på den måde er mere forberedte på, hvad den endelige serie indeholder, siger hun.
Jonas har ikke ønsket at stå frem med sit efternavn. Det har femina update valgt at acceptere, da de medvirkende i "Vild Kærlighed" kun står frem med deres fornavn i selve programmet.
Du kan også lytte til podcasten i Apples podcast-app eller på Spotify.