Listen over landets mest brugte eksperter er lang. Men hov. Hvor er kvinderne?
Foto: Unsplash
Bladrer man ned over listen med de mest citerede eksperter i Danmark, skal man bladre længe for at få øje på en kvinde.
Tre kvinder ud af 50 mulige. Ingen af eksperterne har anden etnisk baggrund
Akademikerbladets liste (link fjernet) over de mest citerede ekspertkilder for året 2022 er netop udkommet. Her er fordelingen mellem kønnene næsten så skæv, som den kan være.
Det er en forværring af sidste år, hvor der var fire kvinder på listen.
Listen over eksperterne afspejler særligt, at der har været krig i Ukraine og energipriser i den høje ende.
Brian Vad Mathiesen er den ekspert, der er brugt mest. Han er blevet citeret i 2.183 artikler, mens den mest brugte kvindelige ekspert er Lone Simonsen, der sniger sig op på 431 citater.
Lone Simonsen er professor i epidemiologi ved RUC. Ellers er de to resterende kvinder på listen Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, og Christine Nissen, der forsker i international politik ved DIIS.
”Listen er domineret af hvide mænd. Og mens der er stort fokus på diversitet i Danmark og i verden, så serverer medierne stadig ofte én bestemt vinkel på virkeligheden”, siger Rikke Andreassen, der er professor på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC, til Akademikerbladet (link fjernet).
Men det er ikke det eneste problem med den skæve kønsfordeling. Der er nemlig også forskel på, hvordan mænd og kvinder får lov til at udtale sig. Sådan skriver Akademikerbladet (link fjernet).
”Mændene ’vurderer’, ’fastslår’, ’påpeger’ og ’forklarer’. Kvinderne ’oplever’, ’erfarer’, ’udtaler’ og ’siger’. På den måde bliver det selvforstærkende, at mænd fremstår som de rigtige eksperter, mens kvinder fremstilles mere neutralt eller mindre ekspertagtige”, forklarer Anna Karina Kjeldsen, der er akademisk projektleder på et forskningsprojekt om kønsubalancen i de nordiske medier fra DMJX – til Akademikerbladet (link fjernet).