Micki Chen bliver aldrig far, selv om han elsker børn
Foto: Gregers Overvad
Han har lavet børnefjernsyn, udvikler undervisningsmateriale til skolekøkkenerne og i dag udkommer hans nye bog “Din bedste bagebog”, som skal få forældre og børn til at hygge sig sammen i køkkenet.
Det er hans helt klare mission med bogen. At børn skal lære at begå sig i køkkenet – det søde såvel som det salte.
– Alle kan lære at bage. For mig handler det om at formidle nogle værktøjer til børn, så de får følelsen af, at det her kan jeg godt, eller det her kan jeg godt lære, så de tør springe ud i det. Ligesom Micki turde, da han helt grøn udi kagekunst meldte sig til “Den store bagedyst”.
Men selv om Micki Cheng er glad for børn, så vil han og gemalen Michael ikke selv have nogen.
Foto: Gregers Overvad
Det fortalte han forleden, da SE og HØR mødte ham på La Glace til kaffe og kage for at tale om den førnævnte bagebog, han udgiver 14. september.
– Michael og jeg har snakket om det, men ikke som vi lever nu. Vi arbejder begge rigtig meget. Vi synes børn er søde og dejlige, og vi har rigtig mange dejlige børn i vores liv, men vi kan også godt lide at aflevere dem igen, fortæller han.
Årsagen skal blandt andet findes i Mickis egen opvækst. For hans forældre arbejdede benhårdt og hele tiden, så Micki og hans søster er opfostret hos bedsteforældrene.
– Jeg har jo virkelig oplevet på egen krop ikke have nogen forældre hjemme, fordi mine forældre arbejdede alle døgnets timer alle dage, så min søster og jeg er blevet opfostret af vores bedsteforældre, fordi min mor og far var ude og arbejde. For de skulle tjene penge, så vi kunne få den barndom, de aldrig havde haft, forklarer han også fortsætter:
– Og det er ikke noget, vi har lyst til at skulle udsætte et barn for.
Men selv om han led et stort afsavn, er han sine forældre evigt taknemmelige for, at de puklede for at give Micki den barndom, de ikke selv havde haft.
Barn af bådflygtning
Mickis far kom til Danmark fra Hong Kong for 50 år siden, mens hans mor flygtede fra Vietnam under krigen.
Mickis morfar solgte alt hvad de ejede og vekslede det til guld, og så steg den store familie på otte ombord på en båd, der skulle fragte dem væk fra krigens rædsler.
– Båden blev angrebet af pirater, som tog alt, hvad de ejede, og så endte de i en flygtningelejr i Malaysia. Blå Kors kom til undsætning og fik sendt folk ud i verden, hvor de kunne søge asyl, fortæller Micki.
Mange af de andre flygtninge ville gerne til USA og forfølge den amerikanske drøm, men Mickis morfar foretrak et trygt land, hvor han kunne give Mickis mor og hendes fem søskende en stabil opvækst.
Og så endte de i Danmark, hvor de skulle skabe en helt ny tilværelse helt fra bunden i et meget anderledes land.
Forældrene havde store drømme på Mickis vegne, og “Vild med dans”-fireren blev med egne ord pacet til at arbejde lige så hårdt som forældrene i forsøget på at skabe det bedst mulige liv.
– Da jeg var barn, var det jo bare sådan, det var. Alle mine venner fik lov at gå til fritidsinteresser og lave alle mulige fede ting, men det måtte jeg ikke. Og når jeg så fik karakterblad med hjem fra skolen, var svaret fra min mor “Nå, har du fået 11? Du kan godt få 13 næste gang”, fortæller han og fortsætter:
– I løbet af mine teenageår kom jeg til at hade hende for at have pacet mig, men når jeg ser tilbage i dag, så kan jeg godt se, at det en god ting, for det har givet mig en høj arbejdsmoral og lært mig at knokle hårdt for at opnå det, jeg drømmer om. Men jeg hadede det, da jeg var barn, siger han.
Varm mælk og honningkuren
Gennem hele livet har han søgt en form for anerkendelse ved at blive god til forskellige ting. For når man var dygtig, blev man anerkendt. Det er først efter, han var med i “Den store bagedyst” i 2015, at han er begyndt at finde fred i, at han er god nok, som han er.
Foto: Gregers Overvad
Micki var det første barnebarn på sin mors side af familien, og de havde tårnhøje forventninger til ham. Stod det til familien, skulle han være advokat eller læge, så han kunne tjene penge nok til at forsørge sin familie.
Undervejs har han dog gjort oprør mod familiens fremtidsdrømme på hans vegne.
F.eks. da han valgte handelsskole frem for gymnasiet, så han ikke kunne blive læge. Eller da han droppede ud af handelsskolen for at tage et sabbatår – og ikke mindst, da han sprang ud som homoseksuel.
– Min far var sikker på, at jeg blev homoseksuel, fordi han var en dårlig far. Og sådan var det jo ikke, du er jo født sådan. Min bedstefar troede, han kunne kurere mig ved at give mig et bad i varm mælk og honning, siger Micki og ler.
“Din bedste bagebog” udkommer 14. september fra Politikens Forlag. Du kan vinde et eksemplar ved at deltage i konkurrencen på SE og HØRs instagram-profil.
Artiklen blev første gang brag hos Se og Hør. Dette er en redigeret version.