
Nyt lovforslag vedtaget: Den omvendte fodlænke kommer til Danmark

Foto: Unsplash
I dag har Folketinget vedtaget et lovforslag om at teste den “omvendte” fodlænke.
I januar 2025 sendte justitsministeriet en pressemeddelse ud om lovforslaget. Den omvendte fodlænke skal beskytte ofre, som er og har været udsat for partnervold og stalking, da den vil registrere, hvis en person med et tilhold bryder dette. Det skriver Justitsministeriet.
I Danmark er det nyt, men i Norge har de haft den omvendte fodlænke i mere end 10 år. Det skriver Danner.dk.
Fodlænken registrerer, hvor stalkeren er via GPS og et mobilsignal. Hvis stalkeren bevæger sig ind i den såkaldte forbudszone, som er besluttet ud fra, hvor lang tid det tager for politiet at nå frem til offeret, vil det udløse en alarm hos politiet.
Den omvendte fodlænke er også relevant i Danmark.
Fra 2015 til 2023 var 88,8 procent af ofrene, der blev udsat for stalking, kvinder, og 56,3 procent af dem havde været i kontakt med politiet. Dog havde et stort antal af kvinderne ikke kontaktet politiet. 35 procent var bange for, at situationen ville eskalere, cirka 40 procent havde ikke energien til at anmelde det og hele 34 procent mente ikke, at politiet kunne hjælpe . Det viser et studie fra Syddansk Universitet og Dansk Stalking Center. Studiet konkluderer, at der er plads til forbedringer på området i Danmark.
Den omvendte fodlænke kan være et skridt tættere på dette. Formålet med fodlænken er at flytte byrden fra offeret og over til stalkeren:
- Med den omvendte fodlænke sørger vi for, at det er den, der f.eks. begår stalking, som må bære byrden for at beskytte ofret mod den uønskede kontakt, skriver justitsminister Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen.
I første omgang er det en forsøgsordning, og der bliver til at starte med udbudt 15 fodlænker i tre udvalgte politikredse. Lovforslaget skal evalueres efter tre år.
