Parti vil indføre feministisk helligdag: "Skal være et opgør med hyggesexisme"
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Næste weekend vil flammer rive fat i tørre kviste, gammelt haveaffald og aflagte kjoler på dukker rundt omkring i landet. Og når heksene er fløjet afsted til Bloksbjerg, og morgenen gryer, skal danskerne fremover have fri fra arbejde.
I hvert fald hvis det står til Alternativet.
Partiet vil nemlig stille et forslag til Folketinget om, at der fra næste år skal indføres en feministisk helligdag på midsommerdag 24. juni.
Det skal være en dag, hvor man hylder ligestilling for alle køn og menneskets forbundethed med naturen, fortæller Alternativets politiske leder Franciska Rosenkilde:
– Den feministiske helligdag skal også være et opgør med den her hyggesexisme med at brænde hekse af på bålet. Et bæredygtigt og inkluderende samfund er et opgør med patriarkatet og de strukturer, vi stadig lever under.
Hvorfor lige en helligdag nu, hvor vi netop har afskaffet en?
– Vi var også modstandere af at afskaffe store bededag. Så det er et budskab om, at vi synes, det er den forkerte vej at gå at sige, vi skal arbejde mere.
Feminisme er et triggerord for nogle danskere. Hvorfor har I valgt det?
– Jeg synes, det er ærgerligt, at feminisme er blevet et skældsord. Egentlig er det også en kamp for ordet - for det betyder jo bare ligestilling for alle køn. Jeg tænker, at betydningen i ordet, er der mange danskere, der enige i. Feminisme er ikke en snak mellem kønnene.
Foto: Ritzau Scanpix
Det er der stadig mange, der tror, selvom det har været italesat i årevis. Tror I, at I kan ændre det med forslaget her?
– Det er vigtigt, vi taler om det her eksempelvis og hele tiden får sagt, at feminisme ikke handler om kvinder versus mænd men et inkluderende samfund med ligestilling for alle køn.
Der er næppe nogen partier, der vil stemme for. Hvorfor så rejse forslaget?
– Nej, det kan man ikke sige. Men vi ønsker at rejse debatten om de udfordringer, vi står i som samfund, som blandt andet mistrivsel og vores natur, der er i rekord sløj forfatning.
Hvorfor rejse et forslag, som både I og befolkningen godt ved, ikke bliver til noget? Kunne man starte en debat på en anden måde?
– Det kunne man sikkert godt. Men nu er vi et politisk parti, så derfor stiller vi et politisk forslag. Alternativet har flere gange stillet forslag, hvor vi har fået at vide, at det aldrig ville blive til noget. Og så går der en rum tid, hvor det så bliver politisk vedtaget.
Hvordan skal helligdagen finansieres? Danskerne har netop fået at vide, at vi er nødt til at arbejde en ekstra dag, hvis vi vil krigen i Ukraine til livs. “Det er vigtigere at være fri end at holde fri,” som Jakob Ellemann (V) sagde. Så hvad er I klar til at give afkald på, for at vi kan holde fri en dag?
– Regeringen har jo selv sagt, at nu handlede det ikke så meget om Forsvaret længere. Og man har fundet ud af, at råderummet er langt større, end da man fremlagde den her afskaffelse. Det er måske også rigtigt på kort sigt, at man kan få ekstra fuldtidsstillinger i arbejdsudbuddet. Men det, som vi er optaget af, er, at det vil give os 12 millioner ekstra timers fritid, og den fritid er også med til at skabe større livskvalitet.