Skældudfri: Nu skal det være slut med skideballer på østjysk folkeskole
Foto: Unsplash
På Herskindskolen i Galten lidt uden for Aarhus skal lærerne ikke længere skælde ud.
Det skriver folkeskolen.dk
Faktisk bliver skolen den første, der bliver certificeret skældudfri. Det er forfatterne bag bogen ”Skole uden skældud”, der skal stå for certificeringsprocessen, som skolen er gået i gang med nu.
Det var Rikke Wenneberg Pold, der er viceskoleleder på Herskindskolen, som fik idéen.
– Ingen kan være eksemplariske hver gang, og vi holder ikke op med at skælde ud fra den ene dag til den anden. Men vi skælder mindre ud, når vi kender til alternativer. Og står vi alligevel i en situation, hvor der bliver skældt ud, så kan vi godt sige undskyld til børnene, siger hun til folkeskolen.dk.
Kan sidestilles med fysisk vold
Magasinet Psykologi har tidligere talt med børnepsykolog Charlotte Diamant om, hvordan skældud kan påvirke børn.
– Faktisk kan langtidsvirkningen af skæld ud sidestilles med fysisk vold.
– Børn, der vokser op i et hjem med mange skænderier og en hård tone, er mere udsatte for at blive psykisk sårbare end børn, der vokser op i hjem præget af god stemning og nærhed.
– På kort sigt vil de mange skænderier gå ud over børnenes daglige trivsel, ligesom det skader deres indlæringsevne, fordi den verbale afstraffelse ødelægger koncentrationsevnen, selvværdet og får dem til at miste modet, sagde hun dengang til Psykologi.
Ret til ikke at blive skældt ud
I P1 Morgen blev undervisningsordfører for De Konservative, Mai Mercado, spurgt, om alle folkeskoler burde følge Herskindskolens eksempel.
– Jeg vil gerne give opbakning til, at man kan arbejde med det ude på den enkelte skole, hvis man har lyst til det. Men jeg synes ikke, det er noget, vi fra Christiansborg skal begynde at beskæftige os med, og jeg tror, det er naivt at komme helt uden om, at der bliver skældt ud, siger hun.
Lotte Rod, undervisningsordfører for Radikale Venstre, så gerne, at folkeskolen blev skældudfri. Men hun påpeger, at det er et svært område at lovgive på.
– Jeg synes, børn skulle have ret til ikke at blive skældt ud.
– Dengang vi sagde, at det skulle være forbudt at slå børn, der lavede vi en lov om, at nu blev det forbudt. Det kan vi jo ikke rigtig på det her med skældud. For hvor går grænsen for, hvornår man som voksen er tydelig, og hvornår man skælder ud?
Indtil videre er Herskindskolen den eneste af sin slags.
Certificeringen som skældudfri skole tager tre år at gennemføre, og metoden for at måle, om der virkelig bliver skældt mindre ud, er stadig ved at blive udviklet.