roskilde
Roskilde Festival

Syv anmeldelser af voldtægt på Roskilde Festival. Politiet kalder det for en ”rolig festival”

5. juli 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix
Politiet har ellers øget deres indsats i voldtægtssager. De havde også opfordret gæsterne til at tale om grænser, da det var den første festival, efter samtykkeloven trådte i kraft.

Der findes en helt særlig følelse foran scenerne på Roskilde Festival, som man kan være heldig at fange: Med den i hånden giver man slip på alt, man har, og alt går op i en højere enhed af sorgløshed, lykke og eufori.

Men i år blev det mirakel afløst af et mareridt for i hvert fald syv festivaldeltagere, som har anmeldt en voldtægt eller et voldtægtsforsøg.

Det er tallet – indtil videre. Det skriver Politiken på baggrund af oplysninger fra Midt- og Vestsjællands Politi.

I to af sagerne har politiet anholdt og sigtet en gerningsperson. Brian Bang Rasmussen, som er politiinspektør hos Midt- og Vestsjællands Politi, fortæller, at gerningspersonerne ikke kendes i de øvrige anmeldelser, men at man stadig efterforsker tre af sagerne.

I en af de øvrige sager er den forurettede rejst hjem til sit hjemland og har ikke ønsket at deltage i yderligere efterforskning, og i en anden sag har den forurettedes forældre bedt om mere tid før afhøring.

Derudover har politiet anholdt to personer for blufærdighedskrænkelser, og en mand er blevet varetægtsfængslet for befamling af en kvinde.

- Det er jo desværre, som det er, med de syv anmeldelser om voldtægt, men når 130.000 mennesker er samlet til en kulturfestival med international karakter, så må vi bare konstatere, at vi generelt oplever det som en rolig festival, siger Brian Bang-Rasmussen til Politiken.

Opfordring til at tale om grænser

Inden festivalen gik i gang, kunne Politiken fortælle, at der havde været 59 anmeldelser af voldtægt, voldtægtsforsøg eller voldtægtslignende forhold på festivalerne i perioden 2010-2019.

Fire sager endte for retten, hvor to endte med en dom. Det viste en omfattende aktindsigt fra Midt- og Vestsjællands Politi, som Politiken havde fået.

I år var første gang, Roskilde Festival løb af stablen efter samtykkeloven trådte i kraft, og det fik politiet til at opfordre gæsterne til at tale om grænser.

”Har du ikke fået et ja, så tag det som et nej”, skrev de blandt andet i et opslag på Twitter.

Inden festivalen havde politiet også sendt en utvetydig advarsel afsted mod især festivalens unge mænd: Hvis de overtrådte samtykkeloven, ville det få alvorlige konsekvenser for dem.

Politiken har spurgt Brian-Bang Rasmussen om, hvordan de kan se, at initiativerne har virket, når der alligevel er voldtægtssager.

Politiinspektøren fortæller, at det er politiets ”klare indtryk”, at der er kommet mere fokus på emnet.

- Om samtykkeloven har ændret på de unge menneskers opfattelse herude? Det er lidt svært for mig at vurdere, men jeg tror, at debatten har fået lov til at bundfælde sig blandt gæsterne. Det er jo også derfor, vi er gået mere offensivt ud, siger Brian Bang-Rasmussen.

Politiet havde også styrket sin indsats med medarbejdere, som er særligt uddannet til at håndtere voldtægtsanmeldelser og traumereaktioner. De har deltaget i efterforskningen af sagerne om voldtægt.

Læs også