Ligeløn
16. december 2022

Vil du vide, hvad dine kollegaer tjener? Så er der godt nyt

Nu kan du snart få lidt mere at vide om dine kollegaers løn. I hvert fald, hvis du arbejder i en virksomhed med mere end 100 ansatte. Formålet er at gøre op med det kønnede løngab.
Af: Signe Thomsen
https://imgix.femina.dk/2022-12-16/ligeolon.jpg

Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Historisk set har kvinders arbejde været undervurderet og underbetalt. Faktisk tjener kvinder i EU i gennemsnit 13 procent end mænd for det samme arbejde.

Det er et problem EU længe har anerkendt, men nu gør de alvor i at mindske det kønnede løngab.

Torsdag har EU nemlig vedtaget en lov der sikrer mere åbenhed omkring løn, og gør det lettere for ansatte at sammenligne sin løn med sine nærmeste kollegaer.

Det skriver EU-Parlamentet i DK på Twitter.

Hvad indebærer loven?

I april 2022 besluttede et flertal i EU-parlamentet at indlede forhandlinger til et EU-direktiv, som skulle sikre løngennemsigtighed. Og siden har Europa-Parlamentet forhandlet.

Torsdag den 16. december er loven blevet vedtaget.

Men hvad betyder den nye lov helt konkret?

Fremover skal virksomheder med mere end 100 ansatte offentliggøre informationer, som gør det nemmere at sammenligne lønninger med kollegaer, der laver det samme arbejde, som en selv.

Det skal være med til at sikre, at arbejdsgivere ikke kan forskelsbehandle på baggrund af køn. Men i stedet bliver de tvunget til at lønforhandle på baggrund af kompetencer.

Hvis informationerne viser løngab på over fem procent mellem køn, og det ikke kan forklares, skal virksomhederne foretage en lønvurdering i samarbejde med arbejdsmarkedets parter.

Desuden skal alle EU’s medlemslande indføre bøder til virksomheder, som ikke overholder den nye lov. Samt krav om erstatning til medarbejderen, der er blevet kønsdiskrimineret.

Det skriver Europa Parlamentet.

EU tager ligestilling alvorligt

Det er historisk – og hold op, hvor er jeg stolt!

Sådan skrev Kira M. Peter-Hansen torsdag på Twitter. Hun er medlem af Europa-Parlamentet for SF, har stået i spidsen for EU’s kamp for mere åbenhed om løn.

- I dag slår vi i EU endelig fast, at vi tager ligestilling alvorligt. Det sikrer dagens aftale med EU-landene om, skriver hun på Twitter.

Ifølge hende er aftalen et klart signal fra EU.

- Dagens aftale viser, at EU ikke vil acceptere kønsbaseret løndiskrimination. Parlamentet har presset på for, at flere skulle have ret til information om løn, og at flere virksomheder skulle være gennemsigtige om lønforskellene. Det skriver Europa-Parlamentet.

Selvom hun ikke forventer, at loven vil udrydde alt kønsdiskrimination, mener hun, at det kan kaste lys over lønforskelle, som er baseret på køn og sørge for at der bliver grebet ind i de konkrete tilfælde.

Læs mere om:

Læs også