Gravid
27. december 2014

Babygråd for begyndere

Hvad betyder det, når baby græder? Sundhedsplejerske Anette Opstrup giver her et indblik i babygrådens univers og guider dig til mindre gråd.
Af:
Babygråd for begyndere

Redigeret d. 18. december 2017 (udgivet første gang d. 27. december 2014) - af Rikke Kokholm, redigeret af Anne Romanelli, foto: Panthermedia

Babyer græder. I kortere eller længere tid ad gangen – og på forskellige måder alt efter både temperament og alder. Nogle gange betyder det 'Jeg er sulten', andre gange 'Nu har jeg fået nok'. Sådan er det bare.

Men som nybagt mor kan det få sveden til at springe frem på panden og dit bankende moderhjerte til at bløde endnu kraftigere, når den lille ny pludselig bliver ked af det og græder utrøsteligt. Kunne du da bare spørge, hvad der er galt!
I stedet kan du gå kilometer efter kilometer i en toværelses lejlighed med baby gyngende – og skrigende – i dine efterhånden både lange og trætte arme. Du kan synge, tysse og snakke beroligende til den lille. Du kan blive frustreret, småirriteret og ked af det, når intet hjælper. Men bare rolig! Det er noget, ALLE forældre oplever, og der er håb – og ro – forude.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd når baby græder

Hvorfor græder du, baby?

Men hvorfor græder baby i det hele taget? Sundhedsplejerske Anette Opstrup forklarer:

- Gråd er børns måde at kommunikere, at der er noget, de er utilfredse med. De kan selvfølgelig også kommunikere med kropssprog og mimik, men gråd fortæller, at der er noget, de synes er ubehageligt – enten fysisk eller følelsesmæssigt, siger hun.

Ifølge hende er babys gråd altså en helt naturlig del af det lille barns måde at kommunikere på, når det vil have opmærksomhed. Og det er så vores job som forældre at lære dette sprog. Selv om det kan virke uoverskueligt, så er det slet ikke så svært, hvis du bare giver dig tid og i øvrigt stoler på din intuition.

LÆS OGSÅ: Når dit barn har ændret karakter på få dage, har det nok taget et tigerspring. Læs mere om dit barns tigerspring her

Jeg græder, fordi…

Der kan være mange grunde til, at den lille ny græder og er utilfreds, forklarer Anette Opstrup videre:

- Den hyppigste grund er sult. Den næsthyppigste er træthed. Men det kan også skyldes, at barnet enten fryser eller har det for varmt, at der er en bøvs, der har sat sig lidt på tværs, eller at barnet føler sig lidt forladt og gerne vil være tæt på dig.

I den første tid kan det derfor være svært at gætte rigtigt, første gang baby sætter i et hyl. Så mens I stadig er ved at lære hinanden at kende og føler hinanden lidt an på gummerne, må du prøve dig lidt frem, når der er gråd i farvandet: Trænger baby til mad? Er han eller hun tørstig? Skal bleen skiftes? Eller skal omgivelserne, fordi baby er ved at være overstimuleret?

Men gråd kan også betyde, at det gør ondt. Måske har baby ondt i maven eller ørerne. Og er du det mindste i tvivl, så få det tjekket hos lægen. Det kan også være en god idé at holde lidt øje med babys fordøjelse. Kommer dit barn af med afføring uden problemer?

I langt de fleste tilfælde betyder gråd dog ikke sygdom. Men vær opmærksom, hvis baby græder voldsomt på en ny måde, hvis han eller hun har feber, virker sløv eller på anden måde ikke helt er sig selv.

LÆS OGSÅ: Babyer græder på forskellige sprog

Kend de to typer gråd

Når baby græder

  • Den utilfredse gråd
    Når baby er utilfreds og ‘skælder ud’, vil gråden ofte lyde, nøjagtig som når vi voksne skælder ud – nemlig vred. Det kan være, barnet vil op på armen, er træt, overstimuleret, skal bøvse etc. Så snart behovet bliver opfyldt, vil barnet stoppe med at græde. Denne form for gråd kan nærmest betegnes som udviklende for barnet, fordi det indgår i en relation, hvor det kan give udtryk for sine behov – for dernæst at blive forstået af os voksne. For helt små poder går denne gråd dog hurtigt over i den desperate gråd.
  • Den desperate gråd
    Optræder, når barnet ikke får dækket sit behov. Det kan være mad, drikke, en tør ble. Barnet vil da græde mere og mere, og det vil være nærmest desperat – indtil det opgiver at kommunikere sit problem og bare skriger i vrede, afmagt og frustration. Indtil I har lært hinanden at kende, så prøv at gætte, hvad det er, barnet ønsker. Ignoreres denne form for gråd gentagne gange, vil mange børn til sidst helt holde op med at græde – hvilket på ingen måde er ønskeligt, da det er tegn på, at barnet har mistet sit håb om at få hjælp og sin tro på, at verden er et godt sted, og at barnet dermed vil miste sit selvværd.

LÆS OGSÅ: 5 råd til at trøste dit barn

Tyd dit barns gråd rigtigt

- Det kan være rigtig svært at se på baby, hvorfor det græder. Du kan for eksempel ikke regne med, at fordi barnet krummer sig sammen, så må det være, fordi det har ondt i maven. Det er barnets naturlige bevægemønster, at det trækker sig ind i en slags fosterstilling for at søge trøst, forklarer Anette Opstrup.

En anden faldgrube er suttebevægelser:

- Husk, at selv om dit barn græder og laver suttebevægelser, er det ikke sikkert, at det er sultent. Suttebevægelserne er nemlig også en måde at søge trøst – uanset om barnet er sultent eller ej. Det er selvfølgelig fint at tilbyde dit barn mad. Men hvis baby afviser maden, så tænk på, hvordan du ellers kan trøste. Og hvis du har en fornemmelse af, at dit barn har spist rigtig godt i de sidste timer, så prøv også at tænke i andre baner end mad. Spiser barnet for at finde trøst, kan der nemlig opstå problemer med gylp og ondt i maven, fordi barnet har spist for meget, siger Anette Opstrup.

Men som med alt andet her i livet gælder det om at finde en balance. Kunsten er at lære sit barn at kende, så du får en fornemmelse af, hvad der er los. Og stress ikke, fordi du ikke lige lærer det med det samme. Det er helt normalt - og stress hjælper hverken dig eller din baby. Tværtimod.

LÆS OGSÅ: Hvorfor græder din baby?

Barnegråd i Bilka

Uanset hvad, så græder barnet, fordi der er noget, der ikke er helt, som det ønsker. Og det skal du som mor eller far reagere på - det er jer (og ikke andre), der ved bedst.

- Lyt ikke til ellers velmenende bedsteforældre, når de siger, at det er en dårlig vane at tage baby op med det samme, den græder, lyder Anette Opstrups råd.

Hun punkterer samtidig myten om, at det skulle være godt for lungerne at græde.

- Din babys gråd skal tages alvorligt. Kun på den måde styrker du dit barns selvværd, hvilket er afgørende for udviklingen. Men dit barn går ikke i stykker, hvis det en enkelt gang græder sig hele vejen igennem Bilka.

LÆS OGSÅ: Derfor græder dit barn

Ned ad Strøget i strakt galop

Og det er nok noget, de fleste mødre har prøvet. At trille omkring med barnevognen ind og ud af byens butikker med en smukt sovende baby, der pludselig besættes af et lille monster med overraskende kraftig lungekapacitet.

Barsels-idyllen forvandles til en ubændig iver efter at komme hjem. Komme væk, ud, af sted med den lille støjsender. Men hvorfor? Anette Opstrup forklarer det således:

- Det skubber til frygten for, at alle andre tror, at man er en dårlig mor, der ikke kan tage sig af sit barn eller er ligeglad med det. Og man føler straks, at alle byens borgere skuler til en og hvisker om de enorme mor-mangler, man åbenbart pludselig er i besiddelse af.

Det bliver bedre!

Men bare fordi baby sætter i hyl, hver gang I passerer indgangen til Magasin, betyder det jo ikke, at du ikke er en god mor. Efterhånden som du lærer dit barn endnu bedre at kende, og ikke mindst lærer dets gråd og øvrige lyde at kende, bliver det altså nemmere.

Og selv om det måske kan være svært at tro to dage efter, at I er kommet hjem fra hospitalet, og den lille bare ikke er tilfreds, uanset hvad du finder på, så vil du med tiden kunne genkende netop hans eller hendes ulykkelige klynken eller glade pludren blandt alle de andre børn i mødregruppen og tværs gennem mængden af små hoveder på Blå Stue.

Læs også: Fakta om kolik

Læs også