Sådan passer du bedst på baby i sommervarmen
Fredag, 26. juli 2019 - 8:30 Udgivet første gang tirsdag den 24. juli 2018. Af redaktionen
Husk ekstra væske
Almindeligvis sørger dit lille barn selv for at få den væske, det har behov for: Er det tørstigt, vil det drikke mere end sædvanligt, når du tilbyder mælk eller vand.
Men når det er rigtigt varmt udenfor, kan det være svært for spædbørn selv at regulere deres væskebalance. Ammer du, så giv den lille flere måltider end ellers - også selvom de virker hurtigt overstået. Ammebørn får nemlig meget væske i begyndelsen af et måltid.
Får dit barn sutteflaske, kan du tilbyde den lille kogt, afkølet vand. Dit barn kan ikke få for meget vand, så kog, afkøl og giv flaske flere gange i løbet af dagen.
LÆS OGSÅ: 7 podcasts om graviditet, barsel og baby, du skal lytte til
Kan jeg tjekke, om mit barn får nok væske?
Du kan ret nemt tjekke, om dit barn får tilstrækkelig med væske. Det gør du ved at holde øje med de typiske tegn på dehydrering, som f.eks:
• Flere tørre bleer end normalt
• Babys urin ændrer farve og bliver ofte mere gul
• Afføringen er knoldet, og der er generelt sparsom afføring
• Din baby virker slap
• Den lille er uinteresseret i, hvad der sker omkring det - eller omvendt nemmere end normalt
• Indsunken fontanelle, når den lille ligger ned
Har du bemærket et eller flere af ovenstående symptomer hos dit barn, bør du søge hjælp hos din læge eller sundhedsplejerske.
LÆS OGSÅ: Må man solbade som gravid?
Andre gode sol- og varmeråd:
- Et lille spædbarn skal aldrig opholde sig i direkte sol. Det bliver hurtigt for varmt for dem, og deres sarte hud kan let blive skoldet.
- Sørg for, at en parasol eller et træ hele tiden sørger for skygge til barnet.
- Beskyt barnet imod genskin fra havet eller fra hvidt sand på strandture ved at smøre solcreme med høj faktor på barnets kinder, næse og håndrygge.
- Når barnet bliver ældre og kommer ud i solen, skal det beskyttes med solhat, let tøj og solcreme med høj faktor.
(Kilde: Sundhedsstyrelsen)
Solsikker baby
Mange af os har prøvet det. Vi har været lidt for uopmærksomme, og den lille hud er blevet alt for rød. Hjertebarnet græder og er overophedet, og samvittigheden er sort som kul. Det går lynhurtigt, når solen bager, og sommeren med strand, vand og friske græsplæner lokker.
Mange af os har prøvet det. Vi har været lidt for uopmærksomme, og den lille hud er blevet alt for rød. Hjertebarnet græder og er overophedet, og samvittigheden er sort som kul. Det går lynhurtigt, når solen bager, og sommeren med strand, vand og friske græsplæner lokker.
Men hvis uheldet er ude, skal man ikke gå i panik. I stedet gælder det om at nedkøle. "Giv barnet nogle klude på, der er fugtet med kuldslået vand, men sørg for, at barnet ikke kommer til at fryse. Og så er det med at få masser af væske ned," siger sundhedsplejerske Else Guldager, der er ph.d. i sundhedsvidenskab og redaktør af hjemmesiden sundhedsplejersken.dk.
Lav en tjekliste
Else Guldager forudser, at alle på et tidspunkt kommer til at blive lidt forbrændt af solen. Sker det, skal man derfor ikke blive hysterisk og tro, at ens afkom er ødelagt for altid. "Et barn skal nok overleve en enkelt let forbrænding.
Det må bare ikke ske gentagnegange, og det gør det ikke, hvis man bruger sin sunde fornuft og følger rådene om børn og sol," siger Else Guldager, der dog understreger, at det er de voksnes ansvar at tage forholdsregler.
Det er absolut ikke sjovt at stå med et solskoldet barn, men dermed ikke sagt, at børn ikke skal ud i solen. Man skal bare bruge sin sunde fornuft når strålerne bager, og udendørslivet lokker.
"Når små børn har det sjovt, forsvinder de ind i deres egen verden, og så mærker de ikke efter, om de er tørstige eller bliver for varme ."Else Guldager anbefaler derfor, at man laver en tjekliste, som kan hænges op på køleskabet eller lægges i pusletasken, så man ikke glemmer nogle af de ting, der kan blive brug for på en hed udflugt.
Creme i rigelige mængder
Øverst på listen skal stå en god solcreme, som skal smøres på allerede en halv time inden, man går ud af døren. Det kræver nemlig lidt tid for solfiltret i cremen at virke. Og så skal man ikke være nærig med cremen. Der skal en god håndfuld til en barnekrop, og man skal huske at smøre ny creme på med jævne mellemrum. Specielt efter bad og aftørring.
"Vælg en creme, der er miljømærket med Svanen, så er der færrest skadelige stoffer i. Faktoren skal være minimum 15, og jo mere direkte sol barnet opholder sig i, jo højere. Men helt lyse børn er mere udsatte end lidt mørkere børn. Derfor behøver de mørke ikke have nær så høj en faktor. Børn skal heller ikke ligne asparges," siger Else Guldager.
Pas på genskin
Det næste på tjeklisten er de såkaldte fysiske barrierer. En solhat er et must, og helst en, der går ned over nakken, som er et særligt udsat sted, når de små sidder og graver i sandet. Tyndt og luftigt bomuldstøj beskytter også den lille krop, og selv om man ikke sidder i direkte sol, kan det alligevel være en god idé. "Mange steder er der genskin fra vand eller andre blanke overflader, som kaster solstrålerne ind i skyggen, "siger Else Guldager.
Hun fremhæver også uldtøj blandet med silke. "Det lyder umiddelbart lidt mærkeligt at bruge uld om sommeren, men det har den fantastiske egenskab, at det faktisk holder varmen ude og kan suge fugt, så barnet ikke nedkøles."
Vind og varme er dejligt
Else Guldager er derimod ikke er speciel fan af det specialfremstillede UV-tøj, der giver ekstra beskyttelse mod de skarpe stråler. "Det kan være en god idé, hvis man for eksempel skal opholde sig meget ved stranden sydpå, hvor solen er ekstra skarp, men man skal også passe på med at pakke barnet totalt ind.
Det er dejligt og en del af det at være barn at mærke vind, varme, vand og sand på sin hud," siger Else Guldager. Hun ser hellere, at man tager et læsejl eller en parasol med, hvis man skal opholde sig mange timer i stærk sol. Og så skal der være godt med kolde drikke med i tasken, som barnet skal tilbydes med jævne mellemrum, så det ikke bliver dehydreret og overophedet.
Solen er også livgivende
Selv om solen kan være brændende, er den også livgivende. For den giver os ikke bare lys, varme, energi og kræfter til den mørke tid. Solstråler er også vores vigtigste kilde til D-vitamin, som kroppen selv danner ud fra UV-strålerne. D-vitamin er nødvendigt for, at man kan optage kalk til knoglerne.
Og hvis solen skal få kroppen til at producere D-vitamin, skal man have den fra april til september. Resten af året kan UV-strålerne nemlig ikke trænge gennem atmosfæren, fordi strålerne når jorden alt for skråt. I sommerhalvåret er mellem fem minutter og en halv times sol på ansigt, hænder og arme nok til at producere det D-vitamin, vi har behov for.
"Mange steder er der genskin fra vand eller andre blanke overflader, som man ikke lige tænker over, men som betyder, at solstrålerne alligevel kastes ind i skygge.n
Gode råd om børn og sol
• Hold de allermindste, der ikke selv kan bevæge sig, fuldstændig væk fra solen. For dem bliver strålerne lynhurtigt for farlige.
• Undgå solen mellem 12 og 15, når den er stærkest
• Køb en god solcreme, og brug rigeligt
• Sørg for at der er skyggefulde legesteder. Det
• kan være under træer, en parasol eller bag et
• solsejl
• Hav altid tyndt bomuldstøj med, hvis solen er
• for stærk, eller der er genskin. Vådt tøj beskytter
• ikke på samme måde som tørt
• Husk en god solhat, der også dækker nakken
• Hav masser af væske med
• Lave en tjekliste over det, der skal med,
• når I skal ud i solen, og hæng den op på
køleskabet