Barnevogn
Gravid

Dét skal du holde øje med, når du køber barnevogn

14. januar 2015Opdateret I går
Olivia Zypikoff
Foto: Colourbox
Som alle andre børneforældre vil du naturligvis gerne købe sikre produkter til din lille guldklump. Men måske er du som så mange andre usikker på, hvad en barnevogn skal kunne? Få svarene her!

Når det kommer til at vælge den rette barnevogn til din baby, er der flere vigtige faktorer at overveje. Det her køb er en investering, der skal sikre både komfort og sikkerhed for dit barn.

Hvad skal man være opmærksom på, når man køber barnevogn?

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det vigtigt at undersøge, om barnevognen er blevet testet for sikkerhed og kvalitet. De udfører regelmæssige tests af barnevogne, klapvogne og kombivogne for at give forbrugerne pålidelig information. De opfordrer til at kontrollere, om vognen har tilstrækkelig støtte og polstring, samt om den har pålidelige bremser og sikkerhedssele.

Forbrugerrådet Tænk påpeger også vigtigheden af at overveje, hvor ofte og hvor længe du planlægger at bruge barnevognen. De anbefaler at vælge en model, der passer til dit behov og dit budget, og som er egnet til det terræn, du primært vil færdes på.

Tjekliste: Det skal du være opmærksom på, når du køber en barnevogn.

  1. Kontroller, om barnevognen har skader, der kan påvirke sikkerheden.
  2. Er der skarpe kanter, hvor baby kan skære sig?
  3. Har vognen gode bremser? Tjek om de fungerer.
  4. Er madrassen bred og solid?
  5. Tjek om håndtaget/styret kan justeres efter jeres højder.
  6. Undersøg, hvordan barnevognen kører. Laver den lyde?
  7. Passer hjulene til det terræn, hvor du primært færdes.

Hvor lang tid før skal man købe barnevogn?

Vi anbefaler at starte søgningen efter en barnevogn så tidligt som muligt under graviditeten. Det giver tid til at sammenligne modeller, læse anmeldelser og få råd fra andre forældre. Når du starter tidligt, undgås at træffe en hastig beslutning og øger chancerne for at finde den bedste løsning til dine behov og budget.

Derfor anbefaler vi at købe barnevogn et par måneder før termin.

Tjek kvaliteten af madrassen

Når man køber en barnevogn, er det en god idé at tjekke kvaliteten af madrassen. Hvis dit barn tager lange lure, og flere om dagen, spiller madrassen en stor rolle. Madrassen skal gerne være tyk nok, så babyen ikke ligger for hårdt.

Det er også vigtigt at madrassen holder kulde væk nedefra. I Danmark lader vi vores guldklump sove udendørs, da frisk luft er sundt for immunforsvaret og hjælper til en længere og dybere søvn. Derfor skal man have øje for madrassens kvalitet og supplere med f.eks. økologisk lammeskind, som skærmer kulden nedefra.

Hvis du har en varm baby, kan det være vigtigt med en madras med lufthuller – så babyen ikke får det for varmt, fordi for meget varme kan påvirke søvnen.

Hvornår begynder man at gå tur med baby i barnevogn?

Når du føler dig parat efter fødslen, kan du begynde at gå ture med din baby. Nogle forældre begynder allerede kort tid efter fødslen, mens andre venter et par uger, afhængigt af deres egen helbredstilstand og babyens sundhed.

Det anbefales dog ofte at vente et par uger, så moderen kan komme sig efter fødslen, og babyen kan tilpasse sig livet uden for livmoderen. Det er altid en god idé at rådføre sig med en læge eller sundhedsplejersken, som er tilknyttet den første tid efter fødslen, for at få vejledning baseret på den individuelle situation.

Hvordan ser din hverdag ud?

Storby eller landet?

Hvordan din hverdag ser ud, hænger sammen med, hvilken barnevogn du bør vælge. Hvis hverdagen indebærer byliv og brug af offentlig transport, og barnevognen er det primære transportmiddel for din baby, anbefaler vi, at du køber en let og fleksibel barnevogn, der samtidig har plads til for eksempel dagligvarer.

Uden for byen bruger mange barnevogne til udendørs lure og korte gåture. Da bilen her er det primære transportmiddel, bør du vælge en barnevogn, der nemt kan klappes sammen og passe ind i bilen.

Hvad du skal vide om sikkerheden?

Inden for barnevogn-sprog kalder man sikkerhedskrav for standarder. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen har EU vedtaget en række sikkerhedskrav, som barnevogne og andre børneprodukter skal testes efter. I Danmark er der ingen krav om at barnevogne skal leve op til disse EU standarder.

Det er altså op til dig at tjekke om barnevognen lever op til standarderne – det gør du ved at kigge efter standarden DS/EN 1888. Virker det en smule besværligt, så forhør dig hos butikker, som ved alt om barnevogne og lad dem guide dig.

Pas på snyd!

Man kan sagtens støde på butikker, der reklamerer med, at en barnevogn er testet efter en standard, der ikke findes. For eksempel en WG-standard – det er det rene nonsens. WG står for Working Group, og er ikke en standard for noget som helst.

Sommetider kan du støde på produkter, der er testet efter en forældet standard, eller at testen er forældet fordi både leverandører og underleverandører for længst er skiftet ud.

Læs også