Søvnekspert: Sådan putter du dit barn med succes
De fleste forældre har nok prøvet at stå med et overtræt barn, der nægter at sove og en putning, der nærmest aldrig får en ende. Børn og søvn kan være en udfordring for alle forældre, men ifølge en søvnekspert er det meget vigtigt, at man giver sine børn gode sovevaner fra de er helt små.
De tager nemlig de gode sovevaner med ind i voksenalderen, og det har ligeledes en positiv effekt i forhold til sprogbrug, matematiske evner og sociale kompetencer.
- Det er hamrende vigtigt, at du som forælder er i stand til at skabe gode soverutiner for dit barn. Det handler om faste rutiner, og at der er et repetitivt handlemønster, der giver associationer ind i hjernen om, at det snart er sengetid. Det er alt fra fælles aftensmad, et varmt bad, varm mælk, som indeholder tryptofan, der bliver til søvnhormonet melatonin, at dæmpe lyset, give et sovedyr, synge en sang eller læse en historie. I bund og grund handler det om nærvær, nærvær, nærvær, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel.
Faste sovetider er vigtige
Ifølge Mikael Rasmussen er det vigtigt, at man har helt faste sovetider for sit barn, og at de bliver overholdt – også i weekenden.
- Man har et søvnvindue på 15-20 minutter, hvor man ved, barnet er til at putte. Søvnvinduet styres af døgnrytmen, og hvis du passerer det, må du typisk vente 20-40 minutter, før der igen kommer et søvnvindue. Så jo mere regelmæssig, man kan være, desto bedre, for man skal passe på med, at barnet ligger for længe vågent i sengen, siger søvneksperten, der understreger, at det hele selvfølgelig kommer an på det enkelte barn.
Putteritualet handler altså om at gøre sit barn klar til at sove. At computer, Ipads og andre ting slukkes mindst en time før sengetid, og at tempoet bare sættes helt ned.
Angelica er Danmarks yngste mor – mød hende på MAMA.dk >>
Barnet skal blive i sengen
Hvis man alligevel ikke får ramt det famøse søvnvindue, og putningen ender med at trække ud, er Mikael Rasmussens råd, at man ikke tager barnet op fra sengen.
- Der er store forskelle på børn, og et barn skal aldrig græde sig i søvn. Men når man tager barnet op, han han/hun ’vundet’, og barnet ved, at hvis han/hun gør det dagen efter, bliver det taget op igen. Så trøst barnet, hvis det er uroligt og læs evt. en godnathistorie mere. Det bedste er, at de selv kan lære at falde i søvn, slår søvneksperten fast.
Johanne Schmidt-Nielsen: Jeg kan godt gå i panik over ikke at have børn >>
Her får du et overblik over, hvor mange timer hver nat dit barn faktisk bør sove:
2-12 måneder: Mellem 9-12 timer om natten og 2-4 timers lur.
1-3 år: Mellem 10-11 timer om natten og 2-3 timers lur.
3-5 år: Mellem 11-12-timer om natten og måske en enkelt times lur eller ingen i løbet af dagen.
6-12 år: Mellem 9-11 timer om natten.
13-18 år: Mellem 8-9 timer om natten.
Læs også:
10 tricks til at få baby til at sove
I disse perioder sover baby mere uroligt
Her finder du lækkert sengetøj til ungerne (NB: fri fragt!) >>
Her finder du det sødeste nattøj til dine børn (NB: fri fragt!) >>