Få styr på dit julebudget
Foto: All Over Press
Julen koster mange penge, men de fleste af os lægger ikke et egentligt julebudget.
- Konsekvensen er, at vi køber nogle gaver, der er dyrere, end vi har råd til, og når vi står der med paraderne nede, så vælger vi at tage nogle alt for dyre forbrugslån. Og tømmermændene bliver rigtigt hårde i januar, siger Mette Reismann, fra TV3's Luksusfælden.
Du kan stadig nå det
Det er ikke for sent at forberede sig på de kommende udgifter i december måned. Du kan sagtens nå at lave en plan for, hvor mange penge, du har råd til at bruge på gaver, der ofte er den største post.
- Du skal ikke bruge flere penge, end du har. Du kan fx planlægge med andre, at I deles om udgifterne. Du bør også være bevidst om, hvad gaverne må koste og evt. melde det ud til folk i forvejen, siger Mette Reismann.
Gør det bedre til næste år
Ifølge Mette Reismann bør man allerede i januar måned næste år lave en plan, så man ikke begår de samme fejl fremover.
- Du bør lave et årsbudget og indregne ekstra udgifter til julen. Du skal ikke kun have et budget for julen. Til næste år, kan du bede om ønskelister allerede i januar måned og så dele gaveindkøbene ud over hele året, så der ikke bliver et enormt træk i december måned på kontoen, siger hun.
Få styr på julens forbrug
- Lav en liste over gaveindkøb og alle andre udgifter i forbindelse med julen, og hold dig til budgettet.
- Tag stilling til, om du virkelig behøver, at købe alle de gaver, du har planlagt. Måske kan du nøjes med at give en fin dåse med hjemmebagte småkager.
- Undgå impulskøbene. Især ekstra-køb til folk, du allerede har købt en gave til.
- Overvej, hvor mange arrangementer og fester, du bør deltage i. Der er ofte udgifter forbundet med den slags også.
- Julen er en tilbagevendende begivenhed, så du har rigtig god mulighed for at forberede dig til næste år, fx, ved at lave en ekstra jule-opsparingskonto.