Brevkasse
31. maj 2024

Jeg er den i klassen, man ikke vil være i gruppe med. Skal jeg droppe ud?

feminas skribenter svarer hver uge på ét brevkasse-dilemma om alt fra parforhold og dating til venskabsjalousi og familiefejder. Hvert udvalgt dilemma får to svar. Vi lover at svare kærligt og ærligt!
Af: Af redaktionen
kære brevkasse

Illustration: Thit Thyrring

Kære brevkasse

Jeg har i et år studeret til lærer. Jeg ved, at jeg er på den rette uddannelse, men ikke i den rette klasse. Efter et år er jeg begyndt at opleve tilbagevendende angst, samt fået stress. Efter flere samtaler ved lægen er konklusionen, at det stammer fra det sociale i min klasse.

Da uddannelsen er meget lille, så er der kun en 1.årgangsklasse, så der er ingen mulighed for at skifte klasse.

Jeg er et meget socialt menneske. Dog var jeg godt klar over ved studiestart, at man på studiet ikke vil opleve det store sociale miljø. De fleste er der for at studere og så tage hjem igen. Jeg mødte derfor ind med et håb om at danne relationer, men samtidig var jeg bevidst om, at det nok ikke var muligt.

Personligt har jeg det fint nok med “bare” at være på studiet for at studere. Men af forskellige årsager er jeg blevet hende, man helst ikke vil være i gruppe med. Dette har resulteret i, at jeg mærker stort ubehag ved at sidde til undervisning.

Overvejelserne går nu på, om jeg skal overflyttes til læreruddannelsen online eller fortsætte samme sted?

Økonomisk kan det ikke lade sig gøre at overflytte til en anden fysisk læreruddannelse. Jeg har hørt om den online læreruddannelse, dette har dog ikke været det mest positive.

Jeg håber, I kan hjælpe mig.

Send os dit dilemma

Skriv dit "Kære brevkasse"-dilemma til brevkassen@femina.dk eller i vores DM på Instagram @feminadk

Svar 1

Kære kommende lærer

Jeg forstår virkelig godt, at det er vigtigt for dig at have et godt forhold til dine medstuderende. Man bruger utrolig meget tid og energi på sit studie, og derfor skal man selvfølgelig have lyst til at møde op hver dag.

Min oplevelse er også, at studiemiljøet på de videregående uddannelser er meget anderledes end på ungdomsuddannelserne. Jeg havde selv en hård studiestart, hvor jeg følte, at jeg ikke passede ind socialt. Det var en daglig kamp for mig at møde op på studiet og jeg overvejede i lang tid at droppe ud.

Men jeg vidste, at der ikke fandtes et bedre studie for mig, og efter halvandet år blev det faktisk meget bedre. Jeg faldt langsomt til, og nu er jeg så glad for, at jeg blev på studiet.

Derfor er mit råd til dig at give det lidt mere tid, før du beslutter dig for at fortsætte på onlineuddannelsen. På den tid kan du prøve at finde en løsning, som kan holde dig oven vande gennem dit studie.

Kan du finde et studiejob, hvor du kan møde nye mennesker? Kan du tilmelde dig nogle sociale eller faglige tilbud på dit uddannelsessted, hvor du kan socialisere med dine medstuderende? Er der én i klassen, som du kan snakke med om dine problemer?

Det bliver nok afgørende for dig, om du kan finde en gruppe eller en person i din klasse, som du kan føle dig tilpas med. Ofte har man ikke brug for mere end én allieret.

Jeg håber virkelig, at det lykkes for dig!

Hilsen Marie Møllegaard Andersson

Storelsker af alt inden for popkultur og livsstil. Når jeg ikke holder mig opdateret på det nyeste indhold fra streamingtjenesterne, står jeg nok i hundestrækket i yogastudiet på Østerbro.

Svar 2

Kære du

Jeg har tænkt meget længe over dit dilemma. De muligheder, du ridser op er egentlig temmelig dårlige – alle sammen.

Hvis du skifter til onlineundervisning er du stensikker på, at du ikke bliver en del af et socialt fællesskab, som jeg ellers fornemmer, du drømmer om.

Til gengæld slipper du for at sidde i en klasse og blive sidste-valgt.

Jeg kan sagtens huske følelsen af ikke at passe ind – og jeg ved også, hvordan den følelse over tid kan sætte sig til en grundlæggende usikkerhed i sociale sammenhænge.

Men bundlinjen er, at livet nogle gange er en tvivlsom buffet af dårlige muligheder, og her gælder det om at vælge det mindst ringe.

Mit råd vil være at mærke efter. Kan du finde mod og motivation til at give din fysiske klasse en chance mere, så er det her, du kan vinde allermest. Måske endda en ny ven.

Men, hvis det føles som om du går lidt i stykker hver gang, er det ikke det værd. Tag et onlinekursus, og meld dig til en holdsport, et sangkor, en bogklub for at få dækket dine sociale behov.

Det er vigtigt at vide, hvornår man skal give op – og det ved kun du.

Hilsen Anne Wittorff

35-årig småbørnsmor og chefredaktør, der er ekspert i at give op. Især når det kommer til madplaner, løbeplaner og vanvittigt enkle hudplejerutiner.

Læs mere om:

Læs også