"Det er på tide, at mænd smider den pansrede spændetrøje og tjekker ind i ligestillingsdebatten"
Katrine Rosenbæk. Foto: Jacqueline Fluri
Kenneth Reinicke indrømmer, at han ”hånden på hjertet” indtil for få år siden ikke vidste, hvornår det var International mandedag.
Det er heller ikke sådan, at gaderne i dag fyldes af demonstranter og krav om mere barsel til far og bredere rammer for maskulinitet, ligesom 8. marts — Kvindernes internationale kampdag — ofte får kvinderne på barrikaderne.
Men det er altså International mandedag i dag, og i et efterår, hvor MeToo-debatten for alvor har bidt sig fast i danskerne, er det en anledning til at prikke manden på maven og spørge ham, hvor han er på vej hen.
Kenneth Reinicke er lektor og mandeforsker ved Roskilde Universitet og kalder selv MeToo for ”en bevægelse, som man ikke skal undervurdere.”
Den har også ført til, at vi fået Dansk Mandesamfund, der blandt andre er stiftet af David Russel, som i efteråret igangsatte en underskriftindsamling for mænd, der bakkede op om MeToo.
Organisationen er blev hilst velkommen af Kvinfo og Dansk Kvindesamfund med dens ønske om, at mænd også skal bidrage til opgøret mod sexisme, og at maskulinitetsbegrebet skal udvides: Der skal simpelthen være flere måder at være mand på, end der er i dag.
Kenneth Reinicke hilser dem også velkomne i debatten, for traditionelt har det været svært at få mænd til at organisere sig om kønsproblematikker.
- De progressive mænds organisering er desværre stadig spinkel og usikker, men etableringen af Dansk Mandesamfund siger noget om, at der faktisk er flere og flere mænd, der tænker: ”Jamen det er sgu os, der skal træde i karakter”. At hvis det her virkelig skal sparke røv, så er det mænd, der skal påpege, at det stadig er mænd, der sidder på de tungeste poster og har de fleste privilegier, selvom vi har en kvindelig statsminister.
De dulmer problemerne i stedet for at søge hjælp
Kenneth Reinicke mener også, at mænd kan sige noget om ligestilling til andre mænd, som kvinder ikke kan — at de kan gå forrest og vise andre mænd, hvorfor det er vigtigt, at de tjekker ind i debatten.
- Det går op for mænd, at der er noget at vinde på det her, og at de kan bidrage konstruktivt til debatten. Det største problem med ligestillingsdiskussioner har jo ellers været, at mænd har tænkt, at det var kvinders problemer, at det måtte kvinderne sgu selv klare.
Men det er ikke kun kvinders problemer, det handler om.
- Ligestillingsprojektet er også et frigørelsesprojekt for mænd, siger Kenneth Reinicke.
Med det mener han, at mange mænd faktisk ikke trives i de relativt snævre rammer, som de traditionelle maskulinitetsformer har at tilbyde.
- Mænd ligger i toppen, men de ligger også i bunden, konstaterer han og remser op:
De fleste hjemløse er mænd, de fleste kriminelle er mænd, de lever i gennemsnit kortere end kvinder, og de fleste selvmord begås af mænd.
Danske mænd har også de dårligste muligheder for at tage barsel i hele Norden, når de bliver forældre. Og så er der de mænd, der kan have enormt svært ved at tale om deres personlige problemer.
- De tænker, at ”ligegyldig hvor store problemer, jeg har, så skal jeg ikke til psykolog.” Så selvmedicinerer de sig, drikker sig ud af det, dulmer det i stedet for at søge hjælp. Det er den der lidt pansrede spændetrøje, som nogle mænd går rundt med, siger Kenneth Reinicke.
Giv slip på burde-kunne-skulle
På Mandens internationale dag anser Kenneth Reinicke det som mandens vigtigste agenda eller kamp, om man vil, at få øjnene op for, at nogle mænd har ”betalt en høj pris for deres maskulinitet” — for at sidde fast i en endimensionel livsførsel, for ikke at kunne tale om sine følelser, for at have sværere ved at erkende, at de mangler hjælp, og for generelt ikke at være så åbne over for velfærdstatens tilbud.
Der er derfor grund til at tro, at samfundet ikke altid ser, når mænd lider.
- MeToo kan være en døråbner for at få mænd til at indse, at ligestilling ikke bare handler om, at mænd skal frigive magt til kvinder, og at mænd får det dårligere, når feministiske tangegange vinder frem, siger han.
Fordi det også handler om, at mænd får et større manøvrerum at leve deres liv i?
- Lige præcis. Hvis man giver slip på nogle af de stereotype forestillinger om, hvad mænd kan og skal og bør gøre.
Det kan man passende bruge dagen i dag på.